Hyppää sisältöön

Roosa Ariyo teki unelmamaalin, joka alkoi levitä somessa – sitten suomalaishyökkääjä debytoi Nigerian maajoukkueessa ja sai huippusiirron

Kansallisessa liigassa yhdeksässä ottelussa yhdeksän maalia tällä kaudella tehnyt Roosa Ariyo siirtyy Tikkurilan Palloseurasta Espanjan liigaan. Kohta Ariyo saattaa joutua valitsemaan Suomen ja Nigerian maajoukkueen väliltä.

Naisjalkapalloilija Roosa Ariyo
Roosa Ariyo allekirjoitti kesäkuussa sopimuksen espanjalaisen UDG Tenerifen kanssa. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle
Janne Karinkanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansallisessa liigassa tehtyjä maaleja pyöritellään harvoin sosiaalisessa mediassa yhtä ahkerasti kuin Roosa Ariyon toukokuista osumaa. TiPS:in maalitykki pamautti ottelussa Åland Unitedia vastaan pallon keskiympyrästä verkkoon heti aloituksen jälkeen.

Ariyo on kokeillut puolesta kentästä kerran myöhemminkin, mutta vastustajat ovat oppineet olemaan varuillaan.

– Olen huomannut, että monet maalivahdit menevät ihan maaliviivalle kun olen aloituksessa. Silloin on vaikeampi osua puolesta kentästä, Ariyo naureskelee.

Maalin voi katsoa alla olevasta Twiitistä.

Puolesta kentästä tehdyn maalin jälkeen Ariyo sai yllättäen kutsun hänen isänsä synnyinmaan Nigerian maajoukkueeseen. Kahden passin hyökkääjän mukaan Nigerian mielenkiinto oli kuitenkin herännyt jo ennen paljon huomiota saanutta osumaa.

– Vain yhden maalin perusteella ei tietenkään oteta yhteyttä. Mutta sanoisin kyllä, että se edesauttoi asiaa. Maalia jaettiin paljon sosiaalisessa mediassa, mistä tuli hyvin näkyvyyttä.

Naisjalkapalloilija Roosa Ariyo
Ariyo debytoi Nigerian paidassa kesäkuussa pelatussa Summer Series-turnauksessa. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Niinpä Ariyo puki Nigerian maajoukkuepaidan päällensä kesäkuussa Texasissa pelatussa kovatasoisessa harjoitusturnauksessa. Tähtiä vilisevän USA:n lisäksi vastassa olivat Jamaika ja Portugali. Ariyo pelasi puolet 0–1-tappioon päättyneestä Jamaika-ottelusta.

– Oli tosi makeaa päästä pelaamaan ensimmäiset maajoukkueminuutit.Nigeria on myös minun maani, sen edustaminen oli hienoa.

– Käteen jäi aika paljon motivaatiota. Näin mikä tasoni on huippuihin verrattuna ja missä minun pitää kehittyä. Oma taso ei ole kaukana kansainvälisestä tasosta.

Suomen vai Nigerian maajoukkue?

Kaksoiskansalaisuuden omaava Ariyo on juniori-ikäisenä pelannut myös yhden maaottelun Suomen paidassa, ja voi vielä valita sinivalkoiset värit myös aikuisten tasolla. Se vaatii kuitenkin ensin sen, että Helmareihin tulisi kutsu. Vielä sellaista ei ole näkynyt.

Ariyon hyvin sujunut alkukausi Kansallisessa liigassa noteerattiin myös Espanjassa ja Ariyo solmi alkukesästä 1+1-mallisen sopimuksen UDG Tenerifen kanssa. Joukkue sijoittui viime kaudella tasokkaassa Espanjan liigassa kuudenneksi.

Roosa Ariyo kuvassa.
Ariyo ehti iskeä yhdeksän maalia TiPS:lle Kansallisessa liigassa ennen sopimusta Tenerifen kanssa. Kuva: Kansallinen Liiga / Kalevi Hämäläinen

Uran ensimmäinen ammattilaissopimus mahdollistaa täysipainoisen jalkapalloon panostamisen. Ariyon tavoitteena on nostaa omaa pelitasoaan, ja sitä kautta tehdä itsensä houkuttelevaksi vaihtoehdoksi myös Suomen hyökkäykseen.

– Nigerian maajoukkue oli tosi kiva kokemus, mutta haluaisin myös kokeilla Suomen maajoukkueessa. Ensi vuonna pelataan EM-kisat, tavoitteeni on, että pelaisin silloin Suomen paidassa. Mutta jo sinne ei tule kutsua, niin onhan Nigeriallakin MM-kisoja ja muita kansainvälisiä pelejä, joihin osallistua.

Vaihtoehtoja tuntuu siis olevan, ainakin teoriassa. Vielä ei Ariyo ole joutunut valitsemaan Suomen ja Nigerian maajoukkueen väliltä. Mutta jos Espanjassa kulkee ja hän lyö kovat näytöt pöytään, saattaa edessä olla tiukka päätös.

– Katsotaan nyt, en mene asioiden edelle. Keskityn seurajoukkueeseen, jos siellä menee hyvin, niin toivottavasti tulee kutsuja.

Lue myös:

Linda Sällström palaa kotimaan kentille suurena esikuvana – tärkeä ero harjoittelussa voi siivittää maalitykin entistäkin parempaan iskuun

Suosittelemme sinulle