Hyppää sisältöön

Tarvitseeko yksityislääkärillä kävijä Kela-korvausta? Julkista rahaa halutaan ohjata hyvinvointialueille ja pois yksityisten palveluista

Sote-uudistuksen edetessä hallitus selvittää, voisiko yksityislääkärien hoitoon, kuntoutukseen ja lääkekorvauksiin liittyviä Kela-korvauksia poistaa. Kela toivoo uudistukseen malttia, sillä liian nopeasta korvausten poistosta kärsisivät pienituloisimmat.

Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, parantaako vai heikentääkö nykyinen Kela-korvaus tasa-arvoa terveydenhuollossa. Moni suomalainen käyttää yksityisiä palveluita esimerkiksi käydessään silmälääkärissä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Mitä yhteistä on yksityislääkärin määräämällä reseptilääkkeellä, kierukan asennuksella, näöntarkastuksella ja työkykyyn tähtäävällä terapialla?

Vastaus on, että kaikkiin niihin voi saada Kela-korvausta.

Mutta ei välttämättä enää kauan.

Samalla kun uusia hyvinvointialueita perustetaan, halutaan rahoitustakin selkeyttää. Siksi nyt pohditaan, pitäisikö yksityisen sektorin Kela-korvauksista luopua.

Kysyimme ministeriöstä, Kelasta ja lääkäriltä, mihin uudistuksella pyritään ja miten siihen pitäisi suhtautua.

Tavoitteena tehokkuus ja tasa-arvo

Neljä eri työryhmää on selvittänyt, voisiko yksityislääkärien hoidon, yksityisen terveydenhuollon matkojen, kuntoutuksen ja yksityisten lääkekorvausten Kela-korvauksia jopa poistaa. Uudistus ei koskisi työterveydenhuoltoa.

Taustalla on halu vahvistaa sote-uudistuksen yhteydessä perustettavia niin sanottuja hyvinvointialueita.

– Rahoituslähteiden vähentäminen yksinkertaistaisi järjestelmää ja selkeyttäisi hyvinvointialueiden roolia palvelujen järjestäjänä, kertoo kokonaisuuden vetäjä, osastopäällikkö Heli Backman sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Backmanin mukaan julkisten varojen käyttäminen yksityislääkärillä kävijöiden Kela-korvauksiin voi vähentää tasa-arvoa.

– Nykyinen järjestelmä antaa kansalaisille erilaiset mahdollisuudet saada palveluja. Jos palveluja keskitettäisiin paremmin, se yhdenmukaistaisi niiden saatavuutta.

Kelassa asia nähdään toisin kuin ministeriössä. Kelan pääjohtaja Outi Antilan mukaan Kela-korvaukset eivät välttämättä lisää eriarvoisuutta.

– Tietojemme mukaan yksityisen sairaanhoidon korvauksia käyttävät kaikki tuloluokat.

Antilan mukaan pienellä tuella on suurempi merkitys juuri pienituloisille. Siksi päinvastoin Kela-korvausten poistaminen voisi aiheuttaa eriarvoisuutta.

– Jos valtion sairausvakuutus ajetaan alas, on todennäköisestä, että yksityiset terveysvakuutukset lisääntyvät. Ne voivat olla kalliita, toteaa keskuksen päällikkö Reija Jääskeläinen Kelasta.

Niihin ei kaikkein pienituloisimmilla välttämättä ole varaa. Niitä ei myöskään voi saada, jos oma terveys on jo valmiiksi heikko.

Kaksi miljoonaa suomalaista kävi yksityislääkärillä vuonna 2019

Kela-korvauksista hyötyvät monet: esimerkiksi yksityislääkärin vastaanotolla kävi vuonna 2019 noin 2 miljoonaa suomalaista.

Monia kääntävät pois julkiselta pitkät jonot ja joustamattomat aikataulut. Eniten suomalaisia käy yksityisen puolen hammaslääkärillä, silmälääkärillä ja gynekologilla.

– Kelan tukea ei tarvitse nähdä tukena yksityislääkärin toiminnalle, vaan tukena ihmisille, jotka hakeutuvat vapaaehtoisesti yksityiselle ja pois kuormittamasta julkista terveydenhuoltoa, toteaa Suomen Gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja ja Naistenklinikan professori Oskari Heikinheimo.

Eniten suomalaiset käyttävät yksityisiä terveyspalveluita hammaslääkärillä, silmälääkärillä ja gynekologilla. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kela-korvauksen taso vaihtelee palvelun mukaan. Lääkärikäyntien korvausta on laskettu kahden vuosikymmenen aikana noin 35 prosentista nykyiseen alle 15 prosenttiin.

– Gynekologikollegani sanoi kerran, ettei yhteiskunta saa mistään näin edullisesti erikoislääkärin konsultaatiota, kuin maksamalla sen pienen Kela-korvauksen, Heikinheimo jatkaa.

Yksityislääkärin lääkekorvausten poistolla olisi yli miljardin hintalappu

Jonkin verran huomiota on jo saanut se, että työryhmä selvitti vaihtoehtoja myös kuntoutuspsykoterapian Kela-korvaukselle. Kuntoutustukea saa Suomessa noin 50 000 ihmistä.

Ministeriön Heli Backmann toppuuttelee: eri korvausten osalta saatetaan hyvinkin päätyä myös erilaisiin ratkaisuihin.

– Jos sairaanhoitokorvaukset lakkautettaisiin, se ei tarkoittaisi sitä, että myös kuntoutusterapia menisi samalla. Nämä ratkaisut voivat olla erilaisia.

Jos lääkärikäyntien korvaukset lakkautettaisiin, hyvinvointialueiden rahoitus kasvaisi noin 95 miljoonalla.

Suurempi vaikutus olisi lääkekorvauksen poistamisella. Lääkekorvauksia maksettiin vuonna 2019 noin 1,6 miljardia euroa, ja resepteistä noin kolmasosa oli yksityislääkärien kirjoittamia.

Kela toivoo malttia päätösten tekoon

Hallitus ei päätä asiasta yksin, vaan parlamentaarinen työryhmä alkaa ratkoa uudistusta syksyllä. Rahoituksen kanavien purku oli mukana myös edellisessä eli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-suunnitelmissa.

Aikataulu on vielä auki, mutta Kelan Outi Antila toivoo, ettei Kela-korvausta lopeteta ainakaan ennen kuin hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa.

Pelko on, että jos korvaukset poistetaan liian nopeasti, se pistää erityisesti pienipalkkaiset pinteeseen.

– Ne, joilla on edelleen mahdollisuus hakeutua yksityiselle ilman Kela-korvausta, tekevät sen silti. Mutta jos tätä mahdollisuutta ei ole, joutuu jonoutuneeseen tilanteeseen julkiselle puolelle.

– Ongelmia voisi tulla nimenomaan sille asiakaskunnalle, jota tässä pyritään kaikkein tarkimmin varjelemaan, Antila sanoo.

Korvausten nopea poisto voisi lisäksi vaikeuttaa erityislääkärien vastaanotolle pääsyä.

– Me emme vielä tiedä, tarjoavatko hyvinvointialueet samoja palveluja, joita ihmiset ostavat yksityisen sairaanhoidon korvauksella. En usko, että lääkärit heti siirtyisivät hyvinvointialueen palvelukseen, Antila toteaa.

Myös lääkäri arvioi, että erikoislääkäripalvelujen siirtäminen julkiseen terveydenhuoltoon veisi aikaa.

– Se on aika pitkä prosessi, eikä tapahdu sormia napsauttamalla. Toivon, ettei sitä tehdä vain poistamalla yhteiskunnan tuki, vaan asiassa edetään harkiten, Oskari Heikinheimo toteaa.

Lue myös:

Katso, kuinka velkainen sinun kuntasi on nyt ja sote-uudistuksen jälkeen – uudistus puolittaa kuntien tulot ja menot, mutta velat jäävät

Historiallinen sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa – katso täältä, miten kansanedustajat äänestivät

Suosittelemme sinulle