Hyppää sisältöön

Ennätysmäärä ihmisiä ylitti Englannin kanaalin laittomasti maanantaina, kertoo brittihallinto

Ainakin 430 siirtolaista pyrki maanantaina Britanniaan. Luvattomia ylityksiä pyritään suitsimaan maassa vankeustuomioita koventavalla lakiuudistuksella, mitä kansalaisjärjestö pitää "äärimmäisenä ja ilkeänä".

Ainakin 430 siirtolaista pyrki maanantaina Britanniaan
Ainakin 430 siirtolaista pyrki maanantaina Britanniaan
STT–Yle

Englannin kanaalin ylitti maanantaina laittomasti ennätysmäärä siirtolaisia, kertoo brittihallinto. Ainakin 430 siirtolaisen kerrotaan pyrkineen vesiväylän ylitse Britanniaan yhden päivän aikana. Ylitysennätyksestä kertovat uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Edellinen yhden päivän ennätys oli viime vuoden syyskuulta, jolloin päivän aikana kanaalin ylitti 416 siirtolaista. Ylitys on vaarallinen, sillä kanaalissa on erittäin vilkas laivaliikenne ja voimakkaita virtauksia.

Sunnuntaina kanaalin ylittäjiä oli noin 240 ja tiistaina lähes 290, BBC kertoo.

Samaan aikaan päättäjät Britanniassa ovat kehittelemässä uutta lainsäädäntöä, jolla uudistettaisiin turvapaikkasäännöksiä ja voitaisiin antaa kovempia vankeustuomioita sekä siirtolaisille että ihmissalakuljettajille.

BBC:n mukaan tämän vuoden aikana Manner-Euroopasta on saapunut Britannian rannikolle liki 8 000 ihmistä, kun koko viime vuonna kanaalin yli saapuneita oli noin 8 500. Vuonna 2019 ylittäjiä oli BBC:n mukaan alle 2 000.

Yleisradioyhtiö kertoo, että vuonna 2020 yhdessä kumiveneessä saapui keskimäärin 13 ihmistä. Tänä vuonna vastaava keskiarvo on noussut 22:een. Esimerkiksi maanantaina Englannin etelärannikolla sijaitsevaan Kentiin rantautui noin 50 ihmistä yhdellä ainoalla kumiveneellä.

Ylittäjät voisivat saada neljän vuoden vankeustuomion

Valtaosa kanaalin yli pyrkivistä lähtee liikkeelle Ranskasta. Maiden hallinnot ovatkin olleet napit vastakkain siitä, kumman valtion tulisi kantaa vastuu ylitysten pysäyttämisestä.

Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin ja hänen brittivastineensa Priti Patel keskustelivat aiheesta tuoreeltaan videopuhelun välityksellä. Ministerit olivat yhtä mieltä siitä, että laittomien rajanylitysten vastaista yhteistyötä vahvistettaisiin entisestään.

Britannia on luvannut tämän ja ensi vuoden aikana 62,7 miljoonaa euroa auttaakseen Ranskaa patoamaan kanaalin ylitse laittomasti pyrkivien siirtolaisten virtaa, kertoo Ranskan sisäministeriö. Ministeriön mukaan näihin toimiin lukeutuu muun muassa turvallisuusjoukkojen lisääminen rannikkoalueilla.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan Ranska kaksinkertaistaa rannoillaan partioivien poliisien määrän.

Britannian sisäministeriön mukaan maat aikovat myös parantaa tiedustelutiedon jakamista ja käyttää parempaa teknologiaa tavoittaakseen ne tahot, jotka järjestävät ylityksiä, BBC kertoo.

BBC:n mukaan sisäministeri Patel on kertonut tekevänsä kanaalin ylitykset "mahdottomiksi" uudistamalla turvapaikkoihin ja siirtolaisuuteen liittyviä lakeja Britanniassa.

Brittiparlamentissa parhaillaan käsittelyssä oleva lakialoite voisi tuoda Britanniaan luvattomasti tulemisesta jopa neljän vuoden vankeustuomion. AFP:n mukaan enimmäisrangaistus on ollut aiemmin kuuden kuukauden mittainen.

Ihmissalakuljetuksesta tuomitut voisivat puolestaan saada uuden lain myötä elinikäisen vankeustuomion.

"Kanaalin ylittävillä ei ole muita vaihtoehtoja jäljellä"

Hallinto toivoo, että turvapaikkasääntöjen uudistaminen estäisi siirtolaisia pyrkimästä Britanniaan laittomasti. Kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin kritisoineet lakialoitetta. BBC:n mukaan Refugee Action -järjestö on esimerkiksi kutsunut suunnitelmia "äärimmäisiksi ja ilkeiksi".

– Ihmiset ylittävät kanaalin, koska heillä ei ole muita vaihtoehtoja jäljellä, ihmisoikeusjärjestö Stand For Allin johtaja Daniel Sohege puolestaan kirjoittaa Twitterissä.

Hänen mukaansa 430 saattaa kuulostaa korkealta lukemalta, mutta samaan aikaan turvapaikkahakemusten määrä on Britanniassa erittäin vähäinen.

– Näin käy, kun muut reitit on suljettu, hän lisää ja arvioi uuden lain vain tekevän tilanteesta pahemman ja entistäkin vaarallisemman.

Sohege kertoo myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n varoittaneen, että brittiparlamentissa käsiteltävä laki saattaisi olla kansainvälisen oikeuden vastainen.

Suosittelemme sinulle