Hyppää sisältöön

Vapaaehtoisista luonnonvaraisten eläinten hoitajista on pula – siilinpoikaset ja emojen hylkäämät tervapääskyt työllistävät nyt auttajia

Pohjois-Savossa kaivataan vapaaehtoisia auttajia luonnonvaraisille eläimille esimerkiksi kuljetuksiin, kiinniottoihin ja toisinaan myös eläinten lyhytaikaiseen hoitoon.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen.
Vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen toivoo lisäkäsiä pulaan joutuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitamiseen. Kuva: Jarkko Kumpulainen / Yle
Anna Ronkainen

Apua tarvitsevien luonnonvaraisten eläinten hoitajista on kova pula Pohjois-Savossa.

Vapaaehtoisia auttajia kaivataan erityisesti Kuopion ja Siilinjärven alueella eläinten kuljetuksiin, kiinniottoihin ja toisinaan myös eläinten lyhytaikaiseen hoitoon.

– Aktiivisia hoitajia on tällä hetkellä puolenkymmentä. Heille kuormittuu nyt suurin osa pienistä poikasista tai hoidettavista tapauksista, kertoo Suomen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen.

Tällä hetkellä vapaaehtoisia työllistävät emojensa hylkäämät tervapääskyt sekä emonsa menettäneet siilinpoikaset.

– Siilinpoikaset työllistävät yötä päivää, meillä on löytynyt monta poikuetta ympäriinsä. Pienimmät ovat vähän tulitikkurasiaa suurempia, kuvailee Pellinen.

Helteiden aikaan myös viileämpää kaipaavat tervapääskyt ovat työllistäneet. Pellinen ennakoi, että pesistä putoilevia tervapääskyn poikasia tulee lisää, kun ennustetut helteet jatkuvat.

– Emot eivät voi ruokkia niitä maahan ja esimerkiksi kerrostalojen yläilmoihin poikasia on hankala palauttaa. Näille tarvittaisiin hoitopaikkoja.

Luonnonvaraisia eläimiä ei saa kesyttää hoidon aikana

Vapaaehtoiselta vaaditaan ainoastaan kiinnostusta luontoon ja monenlaisiin eläimiin.

Minna Pellinen muistuttaa, että luonnonvaraisten eläinten ei ole tarkoitus kesyyntyä hoidon aikana.

– Eläinten on oltava luontokelpoisia. Ne eivät ole lemmikkejä. Luonnoneläimille tulee ongelmia, jos ne kesyyntyvät.

Vahingoittunutta tai avuttomassa olevaa luonnonvaraista eläintä ei eläinsuojelulain mukaan saa jättää pulaan. Siitä on tehtävä ilmoitus joko poliisille tai paikalliselle riistakeskukselle.

Pienemmistä apua tarvitsevista eläimistä voi tehdä ilmoituksen paikallisille eläinsuojeluyhdistyksille.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle