Kesän sienikausi saattaa jäädä monin paikoin kokonaan väliin, mikäli kuivuus jatkuu.
Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen kävi Ylen pyynnöstä läpi tutut sienipaikkansa Turun lähistöllä ja otti yhteyttä harrastajiin. Kuivuus vaivaa ainakin Varsinais-Suomessa.
– Edes tutuilta varmoilta paikoilta kantarelleja ei löytynyt. Sen sijaan muualla Suomessa kosteilla paikoilla sieniä on löytynyt mukavastikin, joten sienisadossa on paikkakuntakohtaisia eroja.
Pohjaveden korkeus on Piitulaisen mukaan merkittävä tekijä sadon kannalta. Varsinais-Suomessa pohjavesi on alhaalla, joten sienet eivät saa vettä.
– Sade auttaa kuitenkin. Jos lämpöä riittää, sienet voivat nousta pintaan kolmessa, neljässä päivässä, kertoo Piitulainen.
Katso alta mitä Maarit Piitulainen kertoi Ylen Aamussa sieni tilanteesta.
Kosteikoista voi löytää sieniä kuivallakin kelillä
STT:n haastattelema Jyväskylän yliopiston tutkija Panu Halme vahvistaa Maarit Piitulaisen arviot. Hänen mukaansa luontaisestikin kuivat metsät ovat nyt sienistä tyhjiä, mutta kosteikosta voi löytää sieniä kuivallakin kelillä.
Sienisato kuivilla mailla vaatisi pidemmän sadejakson. Heinäkuussa yleensä satoa tekevät kantarellit sekä tatti- ja haperolajit ovat olleet vähissä.
– Jos oikeasti on tosi kuiva koko tämä lämmin kesäkausi, niin joidenkin sienien kesäkausi voi jäädä lähes väliin, Halme arvioi STT:lle.
Halmeen mukaan sieniä alkaisi tulla vasta hieman pidemmän kostean jakson jälkeen, jos maa ehtisi kunnolla kastua.
– Joku ukkoskuuro tai lyhyt sadekuuro ei siihen kovin paljon vaikuta. Pintamaa on niin rutikuivaa, että sadevesi jää kaikki siihen. Yksittäisen sadekuuron jälkeen ei kannata mennä mitään etsimään, vaan kannattaa odottaa pidempää sadejaksoa.
Syyssato voi paikoittain kärsiä
Kuivan kesän vaikutukset syksyn sienisatoon jäänevät kuitenkin pieniksi. Halmeen mukaan oikein kuivilla seuduilla rihmastot ovat voineet kärsiä kesäkaudella liikaa ja loppusyksyn sato voi jäädä vähäisemmäksi.
– Mutta en koskaan muista sellaista, että helteinen kesä aiheuttaisi sitä, ettei koko syksynä tule sieniä. Syyspuolen lajeja varmasti tulee, mutta joidenkin lajien sato voi jäädä tosi paljon vähäisemmäksi, Halme sanoo.
Esimerkiksi, jos tyypillisesti jo juhannuksesta kerättävää kantarellia tulisi vasta syyskuussa, satoa ehtisi silloin tulla paljon tavallista vähemmän.
Syksyn sienilajeista suppilovahveroa on runsaimmin eteläisessä Suomessa vasta lokakuussa, joten se ehtii helposti tekemään suuremman sadon. Myös monet lahoavalla puuaineksella kasvavat sienet kuten koivunkantosieni ja kuusilahokka voivat tehdä satoa syksyn kosteudessa.
Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 23.7. kello 23.
Lue lisää: