Hyppää sisältöön

Kuivuus on runnellut sienisatoa – hyvä sade voi nostaa sienet nopeastikin maan uumenista

Kantarelleja voi löytää paljonkin metsistä, mutta kuivuus on rokottanut alkukesän sienisatoa. Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen lohduttaa, että sienirihmastot odottavat sadetta kuivuuden alla. Tähänastisessa sienisadossa vaikuttaisi olevan isoja paikallisia eroja.

Sienisadossa on suuria paikallisia eroja
STT,
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesän sienikausi saattaa jäädä monin paikoin kokonaan väliin, mikäli kuivuus jatkuu.

Turun Sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen kävi Ylen pyynnöstä läpi tutut sienipaikkansa Turun lähistöllä ja otti yhteyttä harrastajiin. Kuivuus vaivaa ainakin Varsinais-Suomessa.

– Edes tutuilta varmoilta paikoilta kantarelleja ei löytynyt. Sen sijaan muualla Suomessa kosteilla paikoilla sieniä on löytynyt mukavastikin, joten sienisadossa on paikkakuntakohtaisia eroja.

Pohjaveden korkeus on Piitulaisen mukaan merkittävä tekijä sadon kannalta. Varsinais-Suomessa pohjavesi on alhaalla, joten sienet eivät saa vettä.

– Sade auttaa kuitenkin. Jos lämpöä riittää, sienet voivat nousta pintaan kolmessa, neljässä päivässä, kertoo Piitulainen.

Katso alta mitä Maarit Piitulainen kertoi Ylen Aamussa sieni tilanteesta.

Kosteikoista voi löytää sieniä kuivallakin kelillä

STT:n haastattelema Jyväskylän yliopiston tutkija Panu Halme vahvistaa Maarit Piitulaisen arviot. Hänen mukaansa luontaisestikin kuivat metsät ovat nyt sienistä tyhjiä, mutta kosteikosta voi löytää sieniä kuivallakin kelillä.

Sienisato kuivilla mailla vaatisi pidemmän sadejakson. Heinäkuussa yleensä satoa tekevät kantarellit sekä tatti- ja haperolajit ovat olleet vähissä.

– Jos oikeasti on tosi kuiva koko tämä lämmin kesäkausi, niin joidenkin sienien kesäkausi voi jäädä lähes väliin, Halme arvioi STT:lle.

Halmeen mukaan sieniä alkaisi tulla vasta hieman pidemmän kostean jakson jälkeen, jos maa ehtisi kunnolla kastua.

– Joku ukkoskuuro tai lyhyt sadekuuro ei siihen kovin paljon vaikuta. Pintamaa on niin rutikuivaa, että sadevesi jää kaikki siihen. Yksittäisen sadekuuron jälkeen ei kannata mennä mitään etsimään, vaan kannattaa odottaa pidempää sadejaksoa.

Kantarelleja maastossa heinäkuussa 2021.
Sieniyllätys voi pilkottaa metsässä. Nämä kantarellit ovat löytäneet kosteutta ehkä sammalmättäiltä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Syyssato voi paikoittain kärsiä

Kuivan kesän vaikutukset syksyn sienisatoon jäänevät kuitenkin pieniksi. Halmeen mukaan oikein kuivilla seuduilla rihmastot ovat voineet kärsiä kesäkaudella liikaa ja loppusyksyn sato voi jäädä vähäisemmäksi.

– Mutta en koskaan muista sellaista, että helteinen kesä aiheuttaisi sitä, ettei koko syksynä tule sieniä. Syyspuolen lajeja varmasti tulee, mutta joidenkin lajien sato voi jäädä tosi paljon vähäisemmäksi, Halme sanoo.

Esimerkiksi, jos tyypillisesti jo juhannuksesta kerättävää kantarellia tulisi vasta syyskuussa, satoa ehtisi silloin tulla paljon tavallista vähemmän.

Syksyn sienilajeista suppilovahveroa on runsaimmin eteläisessä Suomessa vasta lokakuussa, joten se ehtii helposti tekemään suuremman sadon. Myös monet lahoavalla puuaineksella kasvavat sienet kuten koivunkantosieni ja kuusilahokka voivat tehdä satoa syksyn kosteudessa.

Kantarelli maastossa heinäkuussa 2021.
Tutuilla sienipaikoilla kannattaa käydä katsomassa, olisivatko kantarellit sittenkin nousseet. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Kantarelleja poimittuna heinäkuussa 2021.
Kuivan kesän sadostakin saa kuitenkin jonkinlaisen aterian tai ainakin kastikkeen tai keiton. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 23.7. kello 23.

Lue lisää:

Mustikat kuivuvat metsään, mutta luovuttaa ei kannata – kokenut marjastaja kertoo, mistä nyt kannattaa mustikoita etsiä

Suosittelemme sinulle