Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.
TOKIO. Suomen olympiakomitea asetti viisi vuotta sitten talviolympialaisille 2018 ja kesäolympialaisille 2020 yhteisen kymmenen mitalin tavoitteen.
Talvilajien urheilijat saavuttivat Pyeongchangissa kuusi mitalia, mikä tarkoittaa, että vuodella siirtyneistä Tokion kisoista pitäisi tulla neljä mitalia.
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on kertonut jo aiemmin, ettei kyseinen mitalisaalis ole todennäköinen.
Samaa arvioi uutistoimisto AP, joka julkaisi eri lajien erikoistoimittajien kokoaman ennusteen Tokion olympialaisten mitalisteista. AP:n toimittajaryhmä ei povannut Suomelle yhtäkään mitalia.
– Kun mitaliennusteemme pyörii nollan ja yhden välissä, neljä olisi äärimmäisen kova. Se vaatisi tältä joukkueelta todellista superonnistumista, Yle Urheilun Tokion olympiakylässä tapaama Lehtimäki sanoo ja muistuttaa kylmänrealistisesta tosiseikasta.
– Meillä ei ole yhtään urheilijaa, joka ottaa normaalisuorituksellaan näistä kisoista mitalin. Jopa urheilijoilta, joihin kohdistuu eniten odotuksia, vaaditaan venymistä, jos mielitään mitalikantaan.
Suomen joukkueen keski-ikä on 26,5 vuotta. Lähes kolme neljäsosaa 46 hengen olympiajoukkueesta kisaa Tokiossa uransa ensimmäisissä olympialaisissa.
Lehtimäki haluaakin puhua kolmiportaisesta tavoitteesta, josta mitalit ovat vain yksi osa.
– Tavoitteena oli myös saada Tokioon mahdollisimman iso ja monipuolinen joukkue. Lisäksi tavoitteemme on, että 60 prosenttia urheilijoista urheilee tasollaan tai ylittää sen. Se on kova tavoite.
Jos Suomi jää Tokiossa ilman mitalia, kyseessä on ensimmäinen kerta olympiahistoriassa, kun näin käy.
– Totta kai se olisi takaisku. Tavoittelemme Tokiosta mitalia, ja uskon itse, että sellainen täältä saadaan. En kuitenkaan halua arvioida tämän joukkueen tasoa tai suoritusta pelkillä mitaleilla. Täytyy katsoa myös isompaa kokonaisuutta, Lehtimäki sanoo.
Mitä mitaleitta jääminen tarkoittaisi?
– Meillä on ollut jo pitkään ohjelma, jossa luodaan huippu-urheilulle pysyvää rakenteellista pohjaa urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten kanssa. Siinä nuori lahjakas urheilija voi kohdata ammattivalmentajat ja asiantuntijat. Uskomme, että se tuottaa meille jatkossa parempaa menestystä. Nyt olemme vähän käännekohdassa. Joukkueen rakenteesta näkee, että se uusiutuu kovasti. Uusi sukupolvi on tulossa.
Suomen olympiatoivoja
Yle Urheilu listasi nimiä, jotka ovat pyörineet otsikoissa Tokion potentiaalisista menestyjistä puhuttaessa. Lehtimäki kommentoi Ylen pyynnöstä jokaisen mahdollisuuksia ja nykytilannetta.
Mira Potkonen, nyrkkeily
Rio de Janeiron olympialaisissa 2016 Potkonen saavutti ainoana suomalaisena olympiamitalin – pronssia. Olympiakarsinnat eivät menneet odotetusti, mutta 40-vuotias Potkonen pääsi Tokion olympialaisiin maailmanrankingin kautta. Hän oli Euroopan ranking-listan kärkiottelija. Potkonen ottelee 60-kiloisten sarjassa.
Lehtimäen arvio:
"Mira puolustaa näissä kisoissa olympiamitalia ja on saanut harjoitella terveenä. Laji on mennyt toki eteenpäin, esimerkiksi nuori britti Caroline Dubois on tullut kovaa takaa. Mira on kuitenkin joukkueemme ykköspyssyjä ajatellen sitä kirkkainta menestystä."
Lizzie Armanto, skeittaus
Suomalais-yhdysvaltalainen Armanto, 28, saavutti Tokioon henkilökohtaisen paikan. Hän oli parkin olympiarankingissa viides, kun 20 parasta sai paikan. Armannon valmistautumista varjosti paha loukkaantuminen lokakuussa. Naisskeittauksen tienraivaajana tunnettu Armanto kaatui San Diegon megarampissa ja mursi reisiluunsa.
Lehtimäen arvio:
"Lizziellä on takanaan erittäin vaikea reisivamma, josta kuntoutuminen kesti kauan. Paluukisa Des Moinesissa (toukokuussa), jossa hän oli 25:s, ei antanut odottaa hirveästi. Kaikki nämä päivät tuon kisan ja olympialaisten välillä tuovat häntä lähemmäs menestystä. On kuitenkin sanottava, ettei viimeinen vuosi ole mennyt optimaalisesti harjoitusten suhteen."
Senni Salminen, kolmiloikka
25-vuotias Salminen nousi lopullisesti suomalaisen urheiluväen tietoisuuteen kesäkuussa hyppäämällä Paavo Nurmen kisoissa uusiksi SE-lukemiksi 14,51. Samalla rikkoutui Heli Koivula-Krugerin 18 vuotta vanha Suomen ennätys. Myöhemmin samassa kuussa tärähti jälleen: Salminen loikki Romaniassa uuden SE:n 14,63, jolla hän on maailmantilaston kahdeksas.
Lehtimäen arvio:
"Senni on tämän kauden rakettinousija. Jos Senni mielii päästä ihan kärkisijoille, se vaatii häneltä varmuudella Suomen ennätystä. Se on kuitenkin täysin mahdollista näissä kisoissa. En laittaisi hänen ensisuoritukseensa hirveästi paineita, mutta aina on parempi nähdä mahdollisuuksia. Sennin kohdalla näitä mahdollisuuksia todella on.
Matilda Castren, golf
USA:ssa asuva Castren, 26, teki kesäkuussa suomalaista golfhistoriaa voittamalla arvostetun LPGA-kiertueen osakilpailun Kaliforniassa. Castren on kautta aikain ensimmäinen suomalainen, joka on venynyt ykköseksi LPGA-osakilpailussa. Golfari jatkoi voittojen tiellä heinäkuussa viemällä ylivoimaisesti nimiinsä Euroopan kiertueen Turun-osakilpailun.
Lehtimäen arvio:
"Niputtaisin golfin ja ammunnan lajeina samankaltaisiksi. Yleisurheilussa tai uinnissa maailmantilaston 50:s ei voi ottaa missään nimessä mitalia, mutta golfissa ja ammunnassa on pienet marginaalit. Oma hyvä päivä voi nostaa monen tilastoissa paremman urheilijan ohi. Matilda on pelannut viime ajat ihan superpeliä, mikä nostaa tietysti odotuksia."
Arvi Savolainen, paini
22-vuotias kreikkalais-roomalaisen painija kisaa 97 kilon sarjassa. Huippulupaus on menestynyt nuorten arvokisoissa voittamalla muun muassa alle 23-vuotiaiden MM-kultaa vuonna 2019. Saavutti Suomelle maapaikan Tokioon maaliskuussa. Kuukautta myöhemmin Painiliitto valitsi hänet olympialaisiin ohi läheisen kilpakumppanin Elias Kuosmasen, joka selvitti myöhemmin tiensä Tokioon 130 kilon sarjaan.
Lehtimäen arvio:
"Arvi on huikea nousija. Hyvänä päivänä hän voi voittaa kenet tahansa. Tietysti kaaviokin ratkaisee painissa paljon, kun on vähän osallistujia. Toivotaan, että siinä käy pikkuisen tuurinpoikasta. Arvi on hyvä esimerkki urheilijasta, johon odotukset kohdistuvat vielä monissa kisoissa."
Lue myös:
Ari-Pekka Liukkonen ja Satu Mäkelä-Nummela kantavat Suomen lippua olympialaisten avajaisissa