Hyppää sisältöön

Suoratoistopalveluiden kilpailu kiristyy – Netflix yrittää uuteen nousuun tarjoamalla mobiilipelejä

Videoiden ja elokuvien suoratoistopalvelut jatkavat kasvuaan, mutta hyytymistä on jo ilmassa. Netflix menetti toisella vuosineljänneksellä tilaajia Pohjois-Amerikassa. Uutta nousua haetaan peleistä.

Netflixin pääkonttori Kaliforniassa.
Netflixin pääkonttori Kaliforniassa. Yhtiö on suurin suoratoistopalvelu, 209 miljoonalla tilaajalla. Kuva: Christian Monterrosa / EPA
Minna Pärssinen

Koronapandemian suljettua ihmisiä ympäri maailmaa koteihin suoratoistopalvelut tahkosivat tulosta. Markkinajohtaja Netflixin liikevaihto on kasvanut noin viidenneksellä verrattuna vuoden takaiseen vastaavaan vuosineljännekseen.

Netflixillä on maailmanlaajuisesti 209 miljoonaa (siirryt toiseen palveluun) tilaajaa. Amazon Primen (siirryt toiseen palveluun)suoratoistoasiakkaita on 175 miljoonaa, Disneyllä on tilaajia 104 miljoonaa.

Mutta kilpailu on myös koko ajan kiristynyt. Disney, Apple, Comcast ja monet muut ovat käynnistäneet suoratoistopalveluita viime vuosina ja nyt erilaisia palveluita on tarjolla jo toistasataa.

Tuoreimmat uutiset alalla tulivat toukokuussa, kun Discovery ja Warnermedia ilmoittivat sulautumisesta ja Amazon ilmoitti ostavansa elokuvayhtiö Metro Goldwyn Mayerin.

Ampere-analyysiyhtiön mukaan (siirryt toiseen palveluun) 57 prosenttia amerikkalaisista netin käyttäjistä katsoo jo valtaosan tv-ohjelmista ja elokuvista suoratoiston kautta. Neljäsosalla on tilaus vähintään viiteen eri suoratoistopalveluun.

Tilaajista kilpailtaessa olennaista on siis tarjonnan sisältö.

Netflix menetti tilaajia Pohjois-Amerikassa

Financial Times nosti (siirryt toiseen palveluun)Netflixin tuloksesta esille mielenkiintoisen yksityiskohdan. Vaikka yhtiö globaalisti lisäsikin tilaajamääriään toisella vuosineljänneksellä 1,5 miljoonalla, Yhdysvalloissa ja Kanadassa sen tilaajamäärät putosivat 430 tuhannella. Myös loppuvuoden kasvuennusteet laskivat.

HBO Max on yksi viime vuosien uusista suoratoistopalveluista. Mainos New Yorkissa toukokuussa 2020.
HBO Max on yksi viime vuosien uusista suoratoistopalveluista. Mainos New Yorkissa toukokuussa 2020. Kuva: Justin Lane / EPA

Pudotuksen taustalla voi olla kulutuksen muuttuminen pandemiarajoitusten höllentyessä. Ihmiset ovat vähemmän kotosalla ruudun ääressä.

Netflixin oma arvio on, että suoratoiston sisällöt ovat olleet ohuempia ja vähemmän vetovoimaisia, koska tv- ja elokuvatuotanto on hidastunut pandemiarajoitusten aikana.

– Onko HBO:lla tai Disneyllä erilainen vaikutus kuin aiemmin? Me emme näe sitä. Se huojentaa meitä, sanoo Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings Financial Timesin mukaan.

Palvelun toivotaan virkistyvän loppuvuonna, kun hittisarjat The Witcher ja Sex education (siirryt toiseen palveluun) saavat uusia osia.

The Witcherin pääosanäyttelijä Henry Cavill sarjan maailman ensi-illassa Lontoossa 16.12.2019.
The Witcher eli Noituri oli Netflixin toiseksi katsotuin sarja vuonna 2019. Toinen kausi julkistetaan joulun alla. Kuvassa pääosan esittäjä Henry Cavill sarjan ensi-illassa Lontoossa joulukuussa 2019. Kuva: Will Oliver / EPA

Lisätyöntöä peleistä?

Netflix ilmoitti viime viikolla (siirryt toiseen palveluun) palkanneensa perialan veteraanin, Mike Verdun. Verdu siirtyi Netflixille Facebookilta, jossa hän oli kehittänyt virtuaalipelejä. Työhistoriasta löytyvät myös pestit muun muassa EA:ssa ja Zyngassa.

Eilen tiistaina yhtiö kertoi, että tarkoitus on ensi vaiheessa alkaa jakaa mobiilipelejä suoratoiston tilaajille – ilman lisämaksua.

Brittiläisen yleisradioyhtiön BBC:n haastattelema analyytikko (siirryt toiseen palveluun) Paolo Pescatore toppuuttelee kuvitelmia, että pelien jakaminen olisi helppo tie nostaa yhtiö nousuun. Pelialalla kilpailu on jopa kovempaa kuin suoratoistoalalla.

– Yhtiön pitää sijoittaa merkittäviä resursseja – aikaa ja rahaa – ilman takeita menestyksestä. Kyseessä on varmuudella pitkän aikavälin peli, Netflixin pitää vakavasti miettiä asiakkaiden pitämistä ja sitouttamista, Pescatore kommentoi.

Lue lisää:

Netflixin tulos odotettua pienempi, tilaajamäärät kasvoivat alkuvuonna hitainta vauhtia kahdeksaan vuoteen

Amazon osti ikonisen elokuvastudion – siirtyykö elokuva-ala lopullisesti suoratoistoaikaan?

Warner Media ja Discovery yhdistyvät, tavoitteena on muodostaa uusi suoratoistojätti

Suosittelemme sinulle