Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

"Kaikkein kamalinta oli silti palvelu" – näin lukijat kertovat parhaimmista ja huonoimmista lomakokemuksistaan kotimaassa

Kotimaan matkailijat näyttäisi olevan helppo hurmata yksinkertaisilla perusasioilla kuten hyvällä palvelulla ja maittavalla ruualla. Epäsiisteys ja töykeys sen sijaan karkottavat satunnaisen kävijän kenties iäksi.

Kotimaan matkaaja on tyytyväinen, kun perusasiat ovat kunnossa
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Korona on siivittänyt kotimaan matkailun ennennäkemättömään suosioon. Yle pyysi yleisöä kertomaan omia reissukokemuksiaan kuluvalta kesältä.

Korona-aika näyttäisi saaneen matkailijat arvostamaan kohteiden siisteyttä entisestään. Arkiset elämykset, hyvä palvelu, maittava ruoka ja koirien huomioiminen keräsivät nekin useita mainintoja.

Nämä toiveet täyttyvät monelta osin esimerkiksi useita kansainvälisiä matkailupalkintoja keränneessä Fiskarsin ruukkikylässä. Kohde on saanut tunnustusta esimerkiksi Green destinations -säätiöltä viimeksi tänä keväänä.

Entä mikä saa matkailijan kääntymään kannoillaan? Huono palvelu, liian kovat hinnat, epäsiisteys.

Moni vastaaja korosti myös netti- ja Facebook-sivujen ajantasaisuuden tärkeyttä.

Kylmää palvelua ja lämmintä olutta?

Ystävällinen palvelu alusta loppuun saakka näyttää tekevän vaikutuksen matkailijaan kuin matkailijaan. Sen sijaan epäystävällisyys tai suoranainen töykeys nostavat kokeneimmankin matkaajan karvat pystyyn.

Suolainen vohveliannos maistui pahalta, kahvilaympäristö oli epäsiisti ja haisi viemärille. Kaikkein kamalinta oli silti palvelu, yhtä töykeää en muista kokeneeni koskaan. Jäi puistattava olo, espoolainen nainen muistelee varkauslaista kahvilaa.

Useampi lukija moitti Naantalin ravintoloita huonosta palvelusta ja ruuhkista. Kotkasta Naantaliin matkannut Topi Ranta ei allekirjoita väitteitä. Ainoa huono puoli kaupungissa hänen mielestään on parkkipaikkojen vähäisyys.
Useampi lukija moitti Naantalin ravintoloita huonosta palvelusta ja ruuhkista. Kotkasta Naantaliin matkannut Topi Ranta ei allekirjoita väitteitä. Ainoa huono puoli kaupungissa hänen mielestään on parkkipaikkojen vähäisyys. Kuva: Arash Matin / Yle

Hanhen ulostetta oli joka paikassa ja heti ilmoitettiin, että ulos ei ole pöytiintarjoilua, toisin kuin Välimeren maissa on aina, Imatralla lomaillut kokkolalainen nainen kirjoittaa kohdekaupungin ravintolasta.

Tilattiin pitsat ja makkaraperunoita. Seuraavan puolen tunnin aikana keittiöstä ei tullut yhtään annosta ulos. Meidän makkaraperunamme tulivat lopulta tunnin päästä tilauksesta ja pitsat puolentoista tunnin päästä, vantaalainen nainen moittii tamperelaista ravintolaa.

Toisessa paikassa tarjoilijat pyyhkivät pöydät tarkkaan ennen uuden asiakkaan asettumista pöytään ja ruoka oli taivaallista. Toisessa paikassa pöytää ei pyyhitty edes pyynnöstä, Uudestakaupungista Porvooseen kesällä matkannut nainen ihmettelee.

Heidi Ranta kiittelee Naantalin kauniita kukkaistutuksia ja merimaisemia. Kohde sopii hänen mielestään yhtä hyvin sekä aikuisille että lapsille.
Heidi Ranta kiittelee Naantalin kauniita kukkaistutuksia ja merimaisemia. Kohde sopii hänen mielestään yhtä hyvin sekä aikuisille että lapsille. Kuva: Arash Matin / Yle

Palveluasenne kuntoon. Asiakkaan katseleminen nenän vartta pitkin ei ehkä tällaisen vuoden jälkeen ole viisasta, helsinkiläinen nainen huomauttaa.

Kun tuote on kunnossa, hyvä palvelu kruunaa kokemuksen. Ei siinä mitään kikkailua tarvita. Puskaradio vie viestiä eteenpäin hyvässä ja pahassa, Suomen länsirannikolla kesän aikana matkaillut kuopiolaismies muistuttaa.

Aidot, jopa arkiset elämykset hurmaavat lomalaisen

Jyväskyläläisen tilausravintolan sauna hurmasi paikkakuntalaisen naisen ja hänen japanilaisen ystävänsä.

Mahtavat löylyt, perinteinen vihta ja hyvät ruuat. Laiturilla oli samaan aikaan vihkiäiset ja saunoessamme morsiuspari oli kuvattavana tanhualla. Tunnelma oli sadunomainen ja miljöö ainutlaatuinen.

Tamperelainen perhe ihastui Näsijärveltä Virroille seilaavan höyrylaivaristeilyn tunnelmaan. Laiva pysähtyi muun muassa Ruovedellä Muroleen kanavalla, ja pikkupoika pääsi auttamaan köysien irrottamisessa laivan lähtiessä jatkamaan matkaansa.

Ihana mennyttä aikaa henkivä kokemus, poika oli innoissaan ja ruoka oli erinomaisen maukasta. Käymme varmasti uudestaan.

Ruoveden Muroleen kanava ravintoloineen henkii menneen ajan tunnelmaa, joka vetoaa moniin kotimaan matkaajiin.
Ruoveden Muroleen kanava ravintoloineen henkii menneen ajan tunnelmaa, joka vetoaa moniin kotimaan matkaajiin. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Moni muu matkaaja manailee kotimaan kohteiden yksitoikkoista ruokatarjontaa: pizzaa, burgereita, ranskalaisia. Useampi vastaaja toivoo alueiden omia erikoisuuksia ja sesonkiruokaa listoille niin sanotun mätön sijaan.

Erityisesti tältä kesältä jäi mieleen saaristoristeily Kasnäsistä Rosalaan. Siellä tarjottiin paikallisista ahvenista tehtyä kalakeittoa, joka oli herkullista! Nivalasta Helsingissä, Porvoossa ja saaristossa lomaillut nainen kirjoittaa.

Yksittäisistä kaupunkikohteista esimerkiksi Joensuu kerää ylistystä eloisasta toristaan ja sen pärekorien myyjistä ja aamupäiväkaraokesta.

Kauniisti laitettu keskusta-alue, torilla eloisa, mutta siisti meno, espoolaisnainen kehaisee.

Karjalanpiirakoiden, kukkasten ja kahvin tuoksu, ystävälliset ihmiset, Ilomantsissa mökkeilevä vantaalainen Irja Koljonen luettelee Joensuun torin valtteja.
Karjalanpiirakoiden, kukkasten ja kahvin tuoksu, ystävälliset ihmiset, Ilomantsissa mökkeilevä vantaalainen Irja Koljonen luettelee Joensuun torin valtteja. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Kehuja sataa myös Lappeenrantaan. Kotimaan matkan unohtumattomaksi kruunuksi saattaa riittää kesän suurin jäätelöpallo tai lapsia hauskuuttava bussikuski.

Lappeenranta on siisti, oikea kesäkaupunki, hyvinkääläinen nainen tiivistää.

Naantalin Muumimaailmaon lapsiperheiden suosikki, mutta perinteinen matkailukaupunki saa muutoin satikutia useammalta vastaajalta.

Naantali tuntuu sanovan turisteille: älä tule toiste. Ei uutta, ei kehitystä. Sama rantabulevardi, sama lounasravintoloiden siivottomuus vuodesta toiseen.

Ruokapalvelut koko Naantalissa surkeita. Tympeä asiakaspalvelu, lapset ei tervetulleita. Pöytävaraus pitäisi tehdä, mutta niitä ei oteta vastaan.

Hinnat, infot ja turvavälit kuntoon!

Pitkä viikonloppu kotimaan kohteessa saattaa maksaa yhtä paljon kuin viikko Välimerellä. Se harmittaa useampaa vastaajaa varsinkin, jos rahoille ei koe saavansa vastinetta.

Yleisesti ottaen kotimaan matkailu on sujuvaa ja miellyttävää. Hinnat ovat vieläkin varsinkin majoituksessa melko kovat, turkulaismies kirjoittaa.

Isohkon perheen kanssa kun reissaa, ainoa asia, joka joskus harmittaa, on ruokien hinnat ravintoloissa. Lapsille suunnattu tarjonta on aika usein epäterveellistä, useassa kotimaan kohteessa kesän aikana matkaillut järvenpääläisnainen huomauttaa.

"Naantali on kiva kesäkaupunki, mutta talvella ihan kuollut paikka", turkulainen Kimmo Aitta-Oja kuvailee. Hänkin moittii parkkipaikkojen vähäisyyttä, mutta Muumimaailma on lastenlasten suosikkikohde.
"Naantali on kiva kesäkaupunki, mutta talvella ihan kuollut paikka", turkulainen Kimmo Aitta-Oja kuvailee. Hänkin moittii parkkipaikkojen vähäisyyttä, mutta Muumimaailma on lastenlasten suosikkikohde. Kuva: Arash Matin / Yle

Kotimaan matkailun kompastuskivi on yleisesti korkeat hinnat. Tämä karsii varmasti asiakkaita, vantaalainen nainen arvioi.

Kompurointia saattaa aiheuttaa myös väärä tieto esimerkiksi nettisivuilla. Yhdellä ja samalla firmalla saattaa olla täysin eri tiedot eri paikoissa, ja se aiheuttaa sekaannuksia.

Matkalainen ei helposti lähde reitiltään sivuun ihan vain tarkistamaan, että onko joku ruokapaikka todella auki tai enää edes olemassa, helsinkiläinen polkupyörämatkailija muistuttaa.

Korona näyttää saaneen ihmiset paitsi matkustamaan kotimaassa, myös karttamaan väenpaljoutta.

Jos on riski jonojen muodostumiselle, toivoisin mieluummin asiakasmäärän rajoittamista kuin rahan kiilto silmissä kaikkien ihmisten päästämistä sisään. Ahneuden seurauksena kärsivät laatu ja asiakastyytyväisyys. Onko suomalaisella matkailuyrityksellä varaa tyytymättömiin asiakkaisiin?

Kommentit on poimittu yle.fi:ssä 20.7.2021 julkaistuun juttuun tulleista kymmenistä vastauksista.

Juttua muokattu 30.7.2021 klo 9:07. Videon esikatselukuva vaihdettu.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 28. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Saako Suomeen tulla Isosta-Britanniasta, Japanista tai Romaniasta? Katso esimerkkitapaukset tuoreista maahantulorajoituksista

Helsinkiläinen Inka Khanji halusi paeta hellettä edes yhdeksi yöksi – ja niin moni muukin, sillä viilentävät staycationit ovat tämän kesän juttu

Lomamatka ulkomaille voi vaikeutua, jos Suomen koronatilanne heikkenee huomattavasti – "Alueelliset lisärajoitukset ovat mahdollisia"

Maaseutu on monille vieras ja siksi lypsylomat ja paimenviikot kiinnostavat – maatilayrittäjä: "On kysytty, mihin pääsisi keppejä keräämään"

Suosittelemme