Hyppää sisältöön

Viirinkallionkadun rakentaminen alkoi tällä viikolla – alueelle kaavailtu asukkaiden yhteinen kerrostalo on harvan tuntema asumisen muoto

Asumisosuuskunta-asuminen Kotkassa on herättänyt kiinnostusta ihmisissä, kertoo Suhola-yhtiöiden Hannu Suhola. Viirinkallionkadun rakentaminen Karhulan Viirinkallioon alkoi tällä viikolla. Alue on Suholan mukaan selvästi haluttu.

Havainnekuva kerrostalorakennuksen julkisivusta etuoven kohdalta.
Karhulan Viirinkallioon kaavaillaan asumisosuuskuntaa, joka rakennuttaisi kerrostalon koko porukalle. Kuva: UNIT Modules Finland Oy
Jasmina Kauta
Avaa Yle-sovelluksessa

Osuuskunta-asuminen on herättänyt kiinnostusta Kotkassa. Suhola-yhtiöt on huhtikuusta asti selvittänyt, löytyisikö asumisosuuskunnasta kiinnostuneita Karhulaan Viirinkallionkadulle kaavaillun kerrostalon verran.

Asumisosuuskunta on vuokra- ja omistusasumisen välimuoto. Asuminen muistuttaa asumisoikeusasumista, mutta osuuskunta omistaa talon itse. Vuokranmaksulla katetaan talon lainan lyhennykset ja talon ylläpito- ja kehityskustannuksia.

Asumisosuuskunta on monille vieras asumisen muoto, mutta Kotkassakin esimerkiksi Katariinassa ja Museokadulla on vastaavia kuntia jo ennestään.

Yhtiön toimitusjohtaja Hannu Suhonen kertoo, että kiinnostusta asumismuotoa kohtaan on ollut ilahduttavan paljon.

– Kun keväällä nostimme asian esiin, kiinnostusta koko konseptia kohtaan oli paljon! Halusimme myös kerätä tietoa siitä, onko suunniteltu sijainti hyvä. Viirinkallio on selvästi hyvä paikka, ja nykyiset karhulalaiset ovat kovin innostuneita siitä, Suhonen sanoo.

Asumisosuuskuntaan ei ole varallisuusrajoja. Henkilökohtaista lainaa ei oteta, sillä talon rakennuttamisen rahoitus koostuu asukkaiden maksamista omarahoitusosuuksista ja yhtiölainasta. Lainan takaajana toimii usein vastaavissa kohteissa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Viirinkallio alkaa jo rakentua

Viirinkallionkadun rakentaminen aloitettiin tällä viikolla. Karhulassa Lidl-myymälän vieressä sijaitsevalle alueelle on merkitty asemakaavassa tilaa liikerakennuksille, asuinkerrostaloille, parkkipaikalle ja virkistysalueelle. Yksi kaavan tonteista on varattu toistaiseksi asumisosuuskunnan kerrostalolle.

Havainnekuva kerrostalosta.
Tältä asumisosuuskunnan talo voisi näyttää Viirinkallionkadulla. Kuva: UNIT Modules Finland Oy

Suhonen kertoo, että talosta kiinnostuneita ei vielä ole koko kerrostalollisen verran, mutta kymmenkunta aidosti kiinnostusta antaa toivoa. Yhtiö aikoo syksyn korvalla katsoa, kuinka realistista asumisosuuskunnan perustaminen olisi. Valmiita asukkaita tarvittaisiin vähintään puolet, jotta asia voisi edetä.

– Me voimme hankkeen järjestäjinä vaikka edustaa myöhemmin mukaan tulevia asumisosuuskunnan jäseniä. Asiasta aidosti kiinnostuneet toivovat todella, että talon rakentaminen toteutuisi. Jos asiat etenevät, huonekalut voisi kantaa uuteen kotiin kenties jo kahden vuoden päästä, Suhonen kertoo.

Lue lisää: Kotkaan kaavaillaan uutta asumisosuuskuntaa – kerrostalo tulisi Karhulaan tai Kotkansaarelle

Suosittelemme sinulle