Hyppää sisältöön

Naiset pääsevät hajj-pyhiinvaellukselle Mekkaan ilman sukulaismiestä, osa matkatoimistoista ei silti hyväksy saattajatta matkustavia naisia

Tänä vuonna Mekassa on ensimmäistä kertaa vartijoina naissotilaita ja naisryhmät saavat osallistua hajj-pyhiinvaellukselle ilman miessaattajia. Tapahtumaa on rajoitettu huomattavasti koronapandemian takia.

Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabia sallii virallisesti kaikenikäisten naisten saapua hajj-pyhiinvaellukselle Mekkaan ilman saattajana toimivaa sukulaismiestä. Ehtona on, että naiset tulevat pyhiinvaellukselle ryhmänä.

Päätös on osa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin tekemiä uudistuksia, joiden tarkoituksena on modernisoida Saudi-Arabian vanhoillista imagoa sekä avata maan taloutta.

Aiemmin naisille on esimerkiksi annettu lupa ajaa autoa ja matkustaa ulkomaille ilman mieshuoltajaa.

Tänä vuonna naissotilaat saavat toimia ensimmäistä kertaa hajj-pyhiinvaelluksen vartijoina.

Tällä kertaa hajj-pyhiinvaellukselle otetaan vain 60 000 osallistujaa koronapandemian takia. Joukkoon on hyväksytty vain Saudi-Arabian kansalaisia ja maassa pysyvästi asuvia. Osallistujat on valittu arpomalla.

Islamin oppien mukaan jokaisen terveen muslimin täytyy tehdä hajj-pyhiinvaellus vähintään kerran elämässään.

Naiset rukoilee Masjid al-Haram moskeijassa Mekassa.
Naiset rukoilivat Masjid al-Haramin moskeijassa Mekassa elokuussa 2018. Tuolloin hajj-pyhiinvaellukselle odotettiin 2,5 miljoonaa kävijää. Kuva: Sedat Suna / AOP

Osa matkatoimistoista vastustaa uudistusta

Saudi-Arabian viranomaiset ovat vaatineet aiemmin, että jokaisella alle 45-vuotiaalla naisella pitää olla mukanaan miessaattaja hajj-pyhiinvaelluksella. Sääntö on estänyt monia eri puolilla maailmaa asuvia musliminaisia osallistumasta pyhiinvallukselle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan on epäselvää, milloin hajj-ministeriö poisti vaatimuksen naisten miessaattajista. Jotkut naiset ovat ilmoittaneet, että osa matkatoimistoista on edelleen haluttomia hyväksymään ilman miessaattajaa hajj-pyhiinvaellukselle matkaavia naisia.

Jotkut matkatoimistot ovat jopa julkaiseet mainoksia, joissa rajataan pois ilman saattajaa matkustavat naisryhmät. AFP:n mukaan tämä on merkki siitä, että sosiaaliset muutokset kohtaavat vastarintaa syvän konservatiivisessa kuningaskunnassa.

Lue lisää:

Saudinaiset pääsivät ensi kertaa katsomaan jalkapallo-ottelua stadionilla

Naisen ei tarvitse enää hakea Saudi-Arabiassa lupaa matkustamiseen mieshuoltajalta

Saudi-Arabia jatkaa modernisointia: seksuaalisesta ahdistelusta tulee laitonta

Naiset saivat ajo-oikeuden Saudi-Arabiassa

Suosittelemme sinulle