Hyppää sisältöön

Voiko ruuan terveellisyyttä arvioida helposti? Ranskalaisten liha-alan tuottajien mielestä suosittu arviointisovellus oikoo mutkia

Yuka-sovellus jakaa pisteitä ruuan terveellisyydestä. Helppokäyttöinen kännykkäsovellus kuitenkin iski ainakin ranskalaisten liha-alan tuottajien hermoon, koska se rokottaa pisteitä nitriitin käytöstä.

Nitriitittömiä kinkkuleikkeitä myynnissä Nizzassa helmikuussa. Yuka sekä kaksi ranskalaista terveysjärjestöä vetosivat keväällä Ranskan terveysministeriin nitriitin kieltämiseksi.
Nitriitittömiä kinkkuleikkeitä myynnissä Nizzassa helmikuussa. Yuka sekä kaksi ranskalaista terveysjärjestöä vetosivat keväällä Ranskan terveysministeriin nitriitin kieltämiseksi. Kuva: Sebastien Nogier / EPA
Minna Pärssinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helppo tapa arvioida ruuan terveellisyyttä ja vertailla tuotteita? Kysyntää olisi moiselle.

Monessa maassa asiakkaan oletetaan vielä kahlaavan tuoteselosteen lävitse, googlettavan erilaiset kemikaalit ja arvioivan itse, mikä on haitallista.

Kännykkäsovelluksia on onneksi tullut markkinoille, kuten Fooducate Yhdysvalloissa, Toxfox Saksassa ja Yuka Ranskassa. Niiden avulla voi lukea tuotteen viivakoodin ja saada näppärästi tietoa tuotteen terveellisyydestä.

Yuka esimerkiksi pisteyttää tuotteen maksimissaan sadalla pisteellä sen sisältämien ainesten kuten lisäaineiden, suolan ja sokerin sekä kalorien perusteella. Jos tuote arvioidaan epäterveelliseksi, palvelu suosittelee terveellisempiä tilalle. Sovelluksella voi arvioida myös hygienia- ja kauneudenhoitotuotteita.

Uusin ominaisuus sovelluksessa on toistaiseksi vain Ranskassa toimiva Eco-score, joka arvioi myös tuotteen ympäristövaikutuksia kirjaimilla, parhaasta A:sta huonoimpaan E:hen.

Sovelluksen arvio voi siis suoraan sanoa asiakkaalle, että joku tuote on huono, ja kilpailijan tuote olisi parempi.

Kaikki eivät tällaisesta tiedottamisesta pidä. 12 maahan levinnyt ja 24 miljoonaa latausta saanut sovellus sai jo ainakin ranskalaiset liha-alan tuottajat takajaloilleen.

Sakkoa nitriitin moittimisesta

Kolmea sataa liha-alan tuottajaa edustava FICT-etujärjestö nosti syytteen Yukaa vastaan, koska se on "halveksinut" tuotteita antamalla niille alempia pistemääriä nitriitin takia. Nitriittiä käytetään lihatuotteissa, kuten makkaroissa ja leikkeleissä säilyvyyden parantamiseksi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan nitriitti saattaa olla syöpää aiheuttava karsinogeeni, mutta tutkimustulokset ovat tässä osin ristiriitaisia.

Pariisilainen oikeusistuin langetti Yukalle 20 000 euron sakon, mutta se aikoo valittaa päätöksestä. Sovelluksella on kuitenkin ollut myönteisiä vaikutuksia niille, jotka kilpailevat laadulla ja terveellisyydellä.

Iso ranskalainen supermarketketju Intermarché muutti jo toissa vuonna 900 oman merkkinsä tuotteen koostumusta, jotta ne saavat paremmat pisteet Yukalta. 140 lisäainetta kiellettiin ketjun oman merkin tuotteista.

Intermarche-ketjun myymälä Ranskassa.
Intermarché-ketjun myymälä Ranskassa. Kuva: STELLA Pictures / ddp

Yukaa ei ole saatavilla Suomessa. Suomenkielinen versio on saatavilla sen sijaan esimerkiksi Open Food Facts -sovelluksesta, joka antaa myös tietoa ruuan sisällöstä.

Suomessa oli vuosina 2013–2017 RAY:n rahoittama ja Kuluttajaliiton toteuttama sivusto Syö hyvää, jossa saattoi tarkastella tuotteiden terveysominaisuuksia, mutta hanke on päättynyt, eikä sivustoa enää päivitetä.

Suosittelemme sinulle