Hyppää sisältöön

Unesco poistaa Liverpoolin satama-alueen maailmanperintölistalta – uudisrakentaminen ja 500 miljoonan punnan stadion johtaneet "historiallisen arvon menetykseen"

Unescon maailmanperintökohteiden listalta on aiemmin poistettu vain kaksi kohdetta.

Liverpoolin kaupunkia on varoitettu listauksen menettämisestä jo vuonna 2012. Kuva: AOP

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö on päättänyt poistaa Liverpoolin satama-alueen maailmanperintökohteiden listalta.

Perusteena on uudisrakentaminen, joka Unescon mukaan on merkinnyt 1700- ja 1800-luvun satama-alueen historiallisen arvon peruuttamatonta menetystä.

Yksi esimerkki tästä on jalkapallojoukkue Evertonin uusi 500 miljoonan punnan stadion.

The Guardian -lehden mukaan Liverpoolia varoitettiin listauksen menettämisestä jo vuonna 2012, kun Unesco sanoi rakentamisen muuttaneen merkittävästi kaupungin horisonttia.

Liverpool oli modernin satamateknologian edelläkävijä, ja kaupunki esitti tärkeää roolia brittiläisen imperiumin kehityksessä, Pohjois-Atlantin orjakaupassa ja Yhdysvaltoihin suunnanneiden siirtolaisten välietappina. Unescon maailmanperintökohteiden listalle kaupungin satama-alue pääsi vuonna 2004.

Kiinassa pidetyssä kokouksessa maailmanperintölistalta poistamisen puolesti äänesti 13 edustajaa ja viisi vastaan. Ratkaisuun vaadittiin kahden kolmasosan enemmistö.

Vain kaksi kohdetta poistettu listalta aiemmin

Liverpool on kolmas kohde, joka on poistettu Unescon maailmanperintökohteiden listalta viimeisen 50 vuoden aikana.

Vuonna 2007 listalta poistettiin Omanissa sijaitseva Valkoibeisan suojelualue salametsästyksen ja lajien elinympäristön kutistumisen vuoksi. Elbe-joen laakso Saksan Dresdenissä puolestaan poistettiin listalta vuonna 2009 sen jälkeen, kun joen yli rakennettiin moottoritie.

Unescon maailmanperintölistalle pääseminen avaa kohteille muun muassa rahoitusmahdollisuuksia suojelua varten sekä antaa niille Geneven sopimusten mukaisen suojellun statuksen sotatilanteessa. Maailmanperintökohteita ovat esimerkiksi Kiinan muuri sekä Intian Taj Mahal.

Suosittelemme sinulle