Hyppää sisältöön

Hevosopisto käy hevoskauppaa

Ypäjän Hevosopisto myy nuoria suomenhevosvarsoja. Myynnissä on parhaillaankin kymmenkunta hevosta joko ratsastus- tai ravikäyttöön. Suomessa vaihtoi viime vuonna omistajaa noin 2 500 suomenhevosen varsaa.

Voimakkaan, voitontahtoisen ja monipuolisen suomenhevosen hankkii tätä nykyä moni. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Eeva Hannula

Hevosopisto Ypäjällä myy parhaillaankin kymmenkuntaa suomenhevosta. Hevoset ovat varsoja ja nuoria hevosia. Pääosa varsoista on syntynyt viime vuonna.

Hevosopiston vt. toimitusjohtaja Juha Lyyski kertoo, että Hevosopisto käy kauppaa, koska ei itse tarvitse kaikkia syntyneitä hevosia. Hevosopiston taloudenpitoon ei hevoskauppa juurikaan vaikuta, sanoo Lyyski.

– Hevosopistolla hevosille on opetettu perusasiat. Niiden emot on pidetty hyvässä kunnossa. Viime vuonna Ypäjällä syntyi kymmenen varsaa, ja tälle vuodelle on arvioitu tulevan kahdeksan. Lähtökohta on, että opistolla on hevosmateriaalia, josta kasvatetaan opetushevosia, kertoo Juha Lyyski.

Hyvää suomenhevosta on hankalaa hankkia

Suomessa vaihtoi viime vuonna omistajaa noin 2 500 suomenhevosta, tänä vuonna on tehty 1 200 vaihtoa. Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää kertoo, että varsat menevät tätä nykyä hyvin eteenpäin.

– Kasvatustoiminta on viimeisten 10-15 vuoden aikana tullut määrällisesti jonkin verran alaspäin. Varsoja syntyy vuodessa noin tuhat. Kysyntä ja tarjonta ovat tasaantuneet eli varsoja menee markkinoille sitä myöden kuin niitä syntyy.

– Suomenhevonen yksilönä ja rotuna kiinnostaa tätä nykyä suomalaisia. Kyseessä on monipuolinen rotu, joka tarjoaa monenlaisille hevosharrastajille ja ammattilaisille kumppanin monenlaiseen käyttöön.

Jalostuspäällikkö Minna Mäenpää kertoo, että koronapandemia on tuonut hyvääkin hevosalalle. Kun ihmiset ovat tulleet lähemmäksi luontoa, hevosala kiinnostaa ja ihmiset ovat innostuneet hankkimaan hevosia joko itselleen tai kimppaomistukseen. Hyvät, menestyvät suomenhevoset ovat tällä hetkellä kiven alla, sanoo Minna Mäenpää.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle