Hyppää sisältöön

Poliisille on kertynyt miljoonia euroja bitcoineja, kryptovaluutat näkyvät jo ulosotoissakin – Tullin bitcoin-potista haihtui keväällä kymmeniä miljoonia

Tulli päätti bitcoiniensa kauppaamisesta jo tammikuussa, mutta tarjouskilpailun bitcoinien välittämisestä Tulli avasi vasta torstaina. Ulosottolaitos muuttaa bitcoinit ja muut kryptovaluutat euroiksi, jotka se tilittää velkojille.

Bitcoin-automaatti New Yorkissa 9. helmikuuta. Kryptovaluutan arvo on noussut tänä vuonna jo 71 prosenttia.
Bitcoin-automaatti New Yorkissa alkuvuonna 2021. Bitcoin on lähinnä sijoituskohde, eikä sitä käytetä juuri lainkaan maksuvälineenä. Erittäin nopea ja ennakoimaton arvonvaihtelu on ominaista bitcoineille, koska niiden hinta perustuu lähes täysin spekulaatioon. Kuva: Justin Lane / EPA
Petteri Lindholm

Poliisille on kertynyt takavarikoissa miljoonia euroja kryptovaluutta bitcoinia ja pieniä määriä muita kryptovaluuttoja.

Poliisin hallussa olevien kryptovaluuttojen arvo ehti keväällä käydä jo yli kymmenessä miljoonassa eurossa.

– Valtaosa tapauksista, joissa kryptovaluuttoja poliisin haltuun päätyy, liittyy huumausainerikoksiin, sanoo poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi Poliisihallituksesta.

Kerralla takavarikoitujen bitcoinien määrä vaihtelee Ulkuniemen mukaan suuresti.

– Varsinkin huumausainerikosten tutkinnan yhteydessä otetaan takavarikkoon varsin isojakin määriä.

Bitcoineja on päätynyt viime vuosina myös ulosottolaitokselle velkojen ulosmittauksissa.

Viranomaisten bitcoin-potista haihtui keväällä kymmeniä miljoonia

Poliisilla on noin 188,5 bitcoinia. Nykyisellä bitcoinin kurssilla potin arvo on runsaat kuusi miljoonaa euroa.

Vielä keväällä sen arvo oli miltei kaksinkertainen.

Toukokuussa bitcoin romahti, sen arvosta suli hetkessä noin kolmannes ja moni sijoittaja hävisi sijoituksensa viimeiseen senttiin asti.

Korkeimpaan, yli kymmenen miljoonan euron arvoon poliisin hallussa olevat bitcoinit nousivat toisaalta vasta viime syksynä alkaneen bitcoinin valtavan kurssinousun jälkeen.

Kymmeniä miljoonia euroja bitcoinia omissa takavarikoissaan kerännyt Tulli etsii tällä hetkellä kryptovaluuttavälittäjää hoitamaan bitcoiniensa myymistä.

Kun Tulli päätti bitcoiniensa myymisestä tammikuussa, arvio oli, että myymisessä kestää muutama kuukausi.

Torstaina 29. heinäkuuta Tulli avasi tarjouskilpailun bitcoinien välittämisestä.

Huume- ja dopingrikoksiin liittyvissä takavarikoissa Tullille on kertynyt noin 1980 bitcoinia, mikä vastaa nykykurssilla noin 67 miljoonaa euroa. Kevään huippulukemissa Tullin bitcoinien arvo oli yli 100 miljoonaa euroa. Suurin osa takavarikoiduista bitcoineista on peräisin vuodelta 2016, minkä jälkeen bitcoinin arvo on monikymmenkertaistunut.

Poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemen mukaan poliisissa seurataan nyt tarkasti, miten Tulli menettelee omien bitcoiniensa myymisessä.

Kertaluontoisen kaupan sijaan poliisille paras ratkaisu olisi Ulkuniemen mukaan kryptovaluuttavälittäjän kanssa tehtävä sopimus, jonka nojalla kryptovaluuttoja voitaisiin myydä sitä mukaa, kun niitä kertyy takavarikoista.

– Uskon, että näitä käytetään rikollisuudessa jatkossakin paljon. Oli se sitten bitcoin tai jokin muu kryptovaluutta, Ulkuniemi toteaa.

Bitcoinit ovat päätyneet poliisin haltuun pääasiassa viimeisten kahden tai kolmen vuoden aikana tehdyissä takavarikoissa.

Rikostutkinta tai oikeuskäsittely on valtaosassa tapauksista vielä kesken, joten poliisi lykkää kryptovaluuttojen myymistä, kunnes niihin liittyvästä rikoksesta on lainvoimainen tuomio. Takavarikoidut kryptovaluutat tilitetään lopulta valtiolle kuten viranomaiset tekevät kaiken rikoshyötynä takavarikoidun omaisuuden kanssa.

Ulosottolaitos muuttaa velallisten bitcoinit euroiksi

Tullin ja poliisin takavarikkojen lisäksi kryptovaluutat ovat näkyneet viime vuosina ulosotoissa.

Kihlakunnanvouti Vesa Rautiainen arvioi, että yhteensä bitcoineja on ulosmitattu noin puolen miljoonan euron arvosta. Viime vuosina kryptovaluuttoja koskevia ulosmittauksia ja vakuustakavarikkoja on hänen mukaansa tehty korkeintaan kymmenen.

Ulosottolaitos on myynyt bitcoinit kryptovaluuttavälittäjien kautta ja tilittänyt niistä saadut eurot ulosoton käynnistäneille velkojille.

Korkein oikeus teki viime syksynä ennakkopäätöksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan bitcoinit ovat ulosmitattavaa omaisuutta.

Lue lisää:

Tulli myy valtavaksi paisuneen bitcoin-omaisuutensa – arvo on monikymmenkertaistunut takavarikon jälkeen

Bitcoin romahti, pudotuksen käynnisti maailman toiseksi rikkain ihminen sekä Kiinan kansanpankki – romahduksen edellytykset rakentuivat viime kuukausina

Bitcoinista on tullut likaista rahaa: sitä louhitaan enemmän kuin koskaan, ja se saastuttaa yhtä paljon kuin kaikki suomalaiset

Suosittelemme sinulle