Hyppää sisältöön

Britannia haluaa aloittaa brexit-neuvottelut uudelleen Pohjois-Irlannin osalta – EU kieltäytyy, mutta valmis etsimään "luovia ratkaisuja"

Britannian brexit-ministeri David Frostin mukaan nykyinen EU-sopimus on Pohjois-Irlannin osalta kestämätön. Tyytymättömyyttä herättää erityisesti brittiläisten lihatuotteiden vientiin liittyvät rajoitukset.

Brexit-ministeri David Frostin mukaan Britannia on harkinnut yksipuolisia toimia, mikäli erosopimus aiheuttaa kohtuullisia ongelmia. Kuva: Vickie Flores / AOP

Britannia haluaa neuvotella EU:n kanssa uudelleen brexit-sopimuksen Pohjois-Irlannin kauppaa koskevalta osalta.

Asian kertoi keskiviikkona brexit-ministeri David Frost maan parlamentin ylähuoneelle. Britannia haluaa "olennaisia muutoksia" EU-sopimukseen, sillä nykyinen järjestely Pohjois-Irlannissa on Frostin mukaan kestämätön.

Frost kertoi, että Britannian hallitus on myös harkinnut brexit-sopimuksen 16. artiklan käyttöönottoa, mutta sen aika ei ole Frostin mukaan vielä. Artiklan mukaan maa voi aloittaa yksipuoliset toimet, jos sopimus aiheuttaa kohtuuttomia ongelmia.

Irlannin EU-ministeri Thomas Byrnen mukaan Irlanti on valmis olemaan sopimuksen suhteen joustava, mutta kommentoi samalla Britannian tehneen EU-eropäätöksensä itse.

– Britannia päätti itse jättää EU:n sisämarkkinat ja saattaa voimaan kauppasäännökset, Byrne sanoo uutistoimisto AP:n mukaan.

EU: Sopimusta ei neuvotella uudelleen

Euroopan komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovicin mukaan komissio aikoo etsiä "luovia ratkaisuja" kauppaongelmien ratkaisemiseen, mutta ei aio neuvotella uudelleen brexit-sopimusta Pohjois-Irlannin osalta.

– Aiomme jatkaa ratkaisujen etsimistä Britannian kanssa, myös tänään esitettyjen ehdotuksien pohjalta, Sefcovic sanoo lausunnossa Reutersin mukaan.

– Olemme valmiita etsimään luovia ratkaisuja sopimuksen puitteissa ja Pohjois-Irlannin koko väestön huomioiden. Emme kuitenkaan suostu neuvottelemaan sopimusta uudelleen.

EU on kieltäytynyt useasti Brexit-sopimuksen muuttamisesta. Unionin pelkona on, että sen sisämarkkinoille päätyisi Irlannin kautta tuotteita, jotka eivät ole sen omien standardien mukaisia.

Tulliraja johti Pohjois-Irlannin "makkarasotaan"

Brexit-sopimuksessa Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti jäi EU-hallinnon alaiseksi ja hallintoraja määrättiin kulkemaan Irlanninmeressä. Tämä on aiheuttanut vakavia ongelmia Pohjois-Irlannin ja Britannian väliselle kaupalle.

Pohjois-Irlannin rajaongelmat ovat kiteytyneet muun muassa "makkarasotaan". EU rajoittaa kylmien lihatuotteiden tuontia sisämarkkinoidensa ulkopuolelta, mikä uhkaa muun muassa brittiläisten makkaroiden myyntiä Pohjois-Irlannin ruokakaupoissa. Pohjois-Irlannissa sovelletaan EU:n elintarvikelainsäädäntöä.

EU ja Britannia sopivat viime kuussa lihan tuontikiellon viivästyttämisestä syyskuulle.

Britannia ehdottaa uusissa vaatimuksissaan, että EU supistaisi tullitarkastuksia ja rajaisi ne tuotteisiin, jotka "aidosti" uhkaavat päätyä unionin sisämarkkinoille Pohjois-Irlannin kautta.

Reutersin mukaan Britannia vaatii muun muassa, että Pohjois-Irlantiin tulisi sallia Britannian standardien mukaisia tuotteita, ja että tuontia sääntelevät Britannian viranomaiset.

Lisäksi Britannia olisi valmis estämään EU-standardien vastaisten tuotteiden viennin Irlantiin uudella lainsäädännöllä, Reuters kertoo.

EU-maa Irlannin sekä Pohjois-Irlannin rajan jättäminen avoimeksi on nähty edellytyksenä rauhan säilymiselle saarella. Tullirajan taakse jääminen on kuitenkin suututtanut Pohjois-Irlannin brittimieliset unionistit, joiden mielestä tulliraja uhkaa Britannian yhtenäisyyttä.

Suosittelemme sinulle