Hyppää sisältöön

Kuopiossa kartoitetaan liitoskuntien vieraslajiesiintymiä polkupyörän selästä – hankerahaa saatu myös jättipalsamin torjuntaan Puijolla

Vieraslajiesiintymien määrää ja laajuutta kartoitetaan polkupyörin ympäri Kuopion liitoskuntien taajamia. Kartoitukset auttavat kohdentamaan ja mitoittamaan torjuntatoimien laajuutta. Myös asukkaat voivat ilmoittaa huomaamistaan vieraslajiesiintymistä.

Hankeraha mahdollistaa myös jättipalsamin torjunnan tehostamisen Puijolla. Kuva: Yle/ Risto Salovaara

Kuopion kaupunki on saanut hankerahaa haitallisten vieraslajien kartoituksiin liitoskunnissa ja jättipalsamin torjuntaan Puijolla.

Maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä hankerahalla tehostetaan haitallisten vieraslajien torjuntaa. Hankeraha on kolmivuotinen ja nyt on meneillään hankkeen ensimmäinen kesä. Kaupunki saa avustusta puolet toteutuneista kustannuksista.

Kuopion liitoskuntien vieraslajiesiintymiä selvitetään kiertämällä taajama-alueet läpi polkupyörällä.

Kartoitettavat taajama-alueet ovat Melalahti, Karttula, Syvänniemi, Pihkainmäki, Maaninka, Käärmelahti, Vehmersalmi, Nilsiä, Tahko, Juankoski, Muuruvesi, Säyneinen ja Kurkimäki.

Ensisijaisesti kartoitettavat vieraslajit ovat jättipalsami, jättiputki ja komealupiini.

Myös asukkaat voivat ilmoittaa havainnoistaan

Polkupyöräkartoitukset ovat alkaneet tällä viikolla ja jatkuvat elokuun alkupuolelle saakka. Tavoitteena on selvittää vieraslajiesiintymien määrä ja runsaus, jotta torjuntatoimien tarvetta voidaan arvioida ja kohdentaa.

Kaupunki toivoo myös asukkaiden ilmoittavan vieraslajihavaintojaan mainituista taajamista, jotta mahdollisimmat moni vieraslajiesiintymistä tulisi tietoon. Ilmoitukset voi jättää esimerkiksi kaupungin ympäristönsuojelupalvelujen asiakassähköpostiin. Mukaan toivotaan mahdollisimman tarkkaa paikkatietoa ja kuvausta esiintymän runsaudesta.

Hankeraha mahdollistaa myös kolmen vuoden ajaksi huomattavan jättipalsamin torjunnan tehostamisen Puijolla. Tavoitteena on estää jättipalsamin leviäminen luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaisiin lehtoihin, sekä Puijon luonnonsuojelualueilla että sitä ympäröivillä virkistysalueilla ympäri Puijon selännettä.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle