Hyppää sisältöön

"Se oli itse asiassa pienen pojan unelma" – olympialaiset ovat urheilijalle sekä haave että mittatikku

Olympiaunelma on tuttu suomalaisesta urheilupuheesta, mutta itse kisat eivät välttämättä ole paras mittatikku huippu-urheilijan menestykselle.

Entinen olympiapikaluistelija Mika Poutala A-studiossa.
”Kun pääsin ensimmäistä kertaa olympialaisiin, se oli pienen pojan unelma”, kertoo Suomen Olympiakomitean hallituksen jäsen, entinen olympiapikaluistelija Mika Poutala.
Ines Sirén,
Päivi Suikkanen

– Muistan, kun ensimmäistä kertaa pääsin olympialaisiin ja menin sinne olympiakylään. Mä vaan katsoin sitä kylää ja näin niitä muita urheilijoita. Se oli itse asiassa pienen pojan unelma, kun pääsin sinne.

Näin muistelee omaa olympiakokemustaan entinen pikaluistelija, nykyisin Suomen Olympiakomitean hallituksessa toimiva Mika Poutala.

Keskiviikon A-studiossa vierailleiden Poutalan ja toisen olympiakävijän, Helsingin Sanomien toimittaja Annikka Mutasen keskustelun perusteella olympialaiset ovat urheilijalle sekä unelma että mittatikku.

Judokana tunnetun Mutasen mukaan olympialaisten painoarvo suomalaisessa urheilupuheessa on valtava.

Olympiaunelman jahtaaminen ei kuitenkaan välttämättä vie urheilijaa parhaalla mahdollisella tavalla urheilijana eteenpäin. Mutanen kritisoi olympialaisia myös huippu-urheilijoiden menestyksen mittarina: kenen paras päivä sattuu olemaan sinä yhtenä päivänä kerran neljässä vuodessa.

Monelle unelma on menestyksen sijaan osallistuminen itse olympialaisiin, ja esimerkiksi judon kaksivuotinen karsintaprosessi raskas.

– Joudut rämpimään liian kovissa kilpailuissa, joissa saat enemmän tappioita kuin voittoja. Itseluottamus kärsii, rahat menee, joudut kilpailuista toiseen menemään tällä lailla ja perusharjoittelu kärsii – niin se unelman jahtaaminen ei ole hyväksi kehitykselle, Mutanen sanoo.

Jokaista urheilijaa pitäisikin arvostaa ilman olympiaosallistumista ja -saavutuksia, Olympiakomitean Poutala sanoo. Itse olympialaisten tai sen karsintojen syyttämisen sijaan asia on hänen mukaansa valmentajien ja urheilijoiden välisen keskustelun paikka.

Kaksi kertaa kolmen sadasosan päähän olympiamitalista jäänyt Poutala muistelee omaa kisakokemustaan edelleen lämmöllä.

– Mulle paljon tärkeämpää kuin se että saavutin tavoitteeni oli se, että musta tuli sellainen ihminen mikä halusin olla.

Koko keskiviikon A-studio on katsottavissa Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle