Hyppää sisältöön

Kanadan länsiosaan julistettiin hätätila maastopalojen vuoksi – paloja riehuu myös Yhdysvalloissa

Venäjän Jakutiassa maastopaloja lietsoo kuivin kesä 150 vuoteen.

Maastopalot riehuvat yhä pohjoisella pallonpuoliskolla
Maastopalot riehuvat yhä pohjoisella pallonpuoliskolla
STT–Yle

Kanadassa maan länsiosaan on julistettu hätätila alueella roihuavien maastopalojen vuoksi. Hätätila julistettiin Brittiläisen Kolumbian provinssiin, jossa kuumuuden ja tuulten pelätään kiihdyttävän paloja lähipäivinä entisestään.

Hätätilan myötä viranomaiset voivat esimerkiksi järjestää laajoja evakuointeja. Tiistaina noin 5 700 ihmistä oli saanut provinssissa evakuointimääräyksen. Noin 32 000:lle oli puolestaan annettu varoitus mahdollisesta evakuoinnista.

– Olemme saavuttaneet kriittisen pisteen, sanoi Brittiläisen Kolumbian yleisen turvallisuuden ministeri Mike Farnworth.

Massiiviset maastopalot ovat vaurioittaneet sekä Kanadan että Yhdysvaltojen länsiosia viime viikkoina. Palot saivat alkunsa kesäkuussa poikkeuksellisen kuuman lämpöaallon seurauksena. Asiantuntijoiden mukaan säähän on vaikuttanut ilmastonmuutos.

Siperian Jakutiassa kuivinta 150 vuoteen

Yhdysvalloissa paloi paikallista aikaa tiistaina yli 80 suurta maasto- ja metsäpaloa, joista suurinta yritettiin sammuttaa Oregonissa maan luoteisosassa. Kyseinen Bootleg Fire palaa lähes 390 000 hehtaarin alueella, joka on noin viisi kertaa suurempi kuin Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen yhteenlaskettu pinta-ala.

– Tulipalojen torjunta on maraton, ei pikajuoksu, luonnehti alueen pelastustoimien johtaja Rob Allen lausunnossaan tiistaina.

Toteamus on havaittu todeksi myös maailman toisella puolella, Venäjän Siperiassa. Siellä jättimäisiä maasto- ja metsäpaloja pyritään saamaan kuriin Jakutiassa eli Sahan tasavallassa.

Ennennäkemätön tulipalojen laajuus on saanut paikalliset liittymään apupalokuntiin. Koillis-Siperian metsäpalot ovat raivonneet arviolta 1,5 miljoonan hehtaarin alueella.

Palot aiheuttavat niin paljon savua, että yli 50 taajamaa on ollut savun peitossa. Savu on niin ikään ajoittain keskeyttänyt lennot Jakutian päälentokentällä ja häirinnyt jokiliikennettä.

Sammuttajat ovat elätelleet toivetta saada rankasateita Siperiaan tällä viikolla.

Jakutian alueella kesä on ollut kuivin 150 vuoteen, kertovat viranomaiset The Guardianin mukaan. Myös edeltäneet viisi kesää ovat olleet Koillis-Siperiassa kuumia ja kuivia.

Suosittelemme sinulle