Hyppää sisältöön

Koko maata koetteleva ravintola-alan työntekijäpula näkyy myös Itä-Suomessa – tuhansia alan työpaikkoja jää täyttämättä

Ravintola-alan työpaikkoja on tänä vuonna ollut selvästi enemmän auki kuin esimerkiksi vuosi sitten. Työntekijät painavat pitkää päivää paikatessaan tekijävajetta. Työvoimapulaa on pahentanut entisestään koronaepidemian myötä alan yllä leijuva epävarmuus.

Isä Camillon keittiömestari Sami Kinnunen ja ravintolapäällikkö Niina Huttunen painavat pitkää päivää. Kuva: Jarkko Kumpulainen / Yle

Ravintola-alan työntekijöistä on kova pula. Alalla tarvittaisiin nyt kipeästi niin kokkeja kuin tarjoilijoitakin, mutta myös esimerkiksi tiskaajia.

Työntekijäpula näkyy myös Itä-Suomessa. Alan työpaikkoja on tänä vuonna ollut selvästi enemmän auki kuin esimerkiksi vuosi sitten kesällä.

– Alueella olisi tuhansia työpaikkoja tarjolla, mutta ei ole työntekijöitä. Etenkin viikonlopuille on todella vaikea saada työntekijöitä, MaRan Itä-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Mika Hämäläinen sanoo.

Työvoimapulaa on pahentanut koronaepidemian tuoma epävarmuus. Hämäläisen mukaan korona-aikana moni on siirtynyt muille aloille, esimerkiksi kaupan alalle tai rakennusteollisuuden puolelle. Ravintola-alalle hakeutuu myös vähemmän uusia opiskelijoita kuin takavuosina.

Paha työvoimapula näkyy selvästi jo esimerkiksi ravintoloiden keittiöissä.

– Kaikki painavat melkein ilman vapaapäiviä vähän pidempää päivää, kuopiolaisen Isä Camillon keittiömestari Sami Kinnunen kertoo.

"Älytön pula osaavasta henkilökunnasta"

Kahdeksaa ravintolaa ja kahta kahvilaa Kuopiossa pyörittävän Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertanen sanoo, että koko ajan on työvoimavajausta.

– Ihan älytön pula osaavasta henkilökunnasta ja ihan vain käsipareistakin. Kaikki työntekijät ovat kyllä joutuneet joustamaan ja varsinkin tuossa helteillä mentiin kyllä aivan äärirajoilla.

Mertanen sanoo olevansa kiitollinen työntekijöistä, jotka joustavat ja paukkuvat, mutta tilanne on todella hankala.

– Meiltä puuttuu viikonlopuista 20 työntekijää yhtiön tasolla, kun puhutaan tilanteesta, että kaikki ravintolat ovat täynnä, Mertanen kertoo.

Henkilökunnan fyysisen ja henkisen jaksamisen vuoksi esimerkiksi Isä Camillossa lounas laitettiin heinäkuuksi tauolle.

– On pakko keksiä jotain keventäviä ratkaisuja. Tämä oli luonteva sauma, kun myös monet lounaan vakioasiakkaat ovat heinäkuussa lomalla, Mertanen jatkaa.

Lue lisää:

Ravintola-alaa vaivaa nyt niin kova työntekijäpula, että jotain on tehtävä – ravintolapomo puuttuisi alan sunnuntailisiin

Kokki Henri Alén pelkää, että ravintola-alalle tulee työntekijäpula koronan jäljiltä – "Monet ovat vaihtaneet alaa, ja minä ymmärrän heitä"

Suosittelemme sinulle