Hyppää sisältöön

Järvi-Pohjanmaan perusturva sai moitteet eduskunnan oikeusasiamieheltä asiakkaan henkilökohtaisen avustajan tapaamisen rajoittamisesta koronan takia

Asiasta tehdyssä kantelussa arvosteltiin Järvi-Pohjanmaan perusturvan johdon ohjeistusta olla päästämättä asukkaan henkilökohtaista avustajaa asumisyksiköön koronaturvallisuuteen vedoten.

Poikkeusolojenkin aikana on vammaiselle henkilölle on järjestettävä ne palvelut, jotka hänelle on yksilöllisen tarpeen perusteella myönnetty. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle
Tuomo Mäenpää

Järvi-Pohjanmaan perusturva on saanut moitteet eduskunnan oikeusasiamieheltä, kun se on rajoittanut asiakkaan oikeutta henkilökohtaiseen avustajaan keväällä 2020 koronapandemian takia.

Asiasta tehdyssä kantelussa arvosteltiin Järvi-Pohjanmaan perusturvan johdon ohjeistusta olla päästämättä asukkaan henkilökohtaista avustajaa asumisyksiköön koronaturvallisuuteen vedoten.

Kantelun mukaan avustaja ei saanut osallistua toimintaan myöskään ulkotiloissa. Henkilökohtainen avustaja sai luvan tulla mukaan ulkoiluun muutaman kuukauden koronakiellon jälkeen toukokuun lopulla 2020.

Järvi-Pohjanmaan perusturva puolustautuu, että poikkeustilassa on valtakunnallisesti suositeltu henkilökohtaisen avun kohdentamista vain välttämättömiin tarpeisiin asiakkaan suojelemiseksi vakavalta tartuntataudilta. Tämän vuoksi harraste- ja virkistystoiminnan henkilökohtaisen avun tuottaminen on keskeytetty pandemian aikana.

Oikeusasiamies toteaa, että poikkeusolojenkin aikana on vammaiselle henkilölle on järjestettävä ne palvelut, jotka hänelle on yksilöllisen tarpeen perusteella myönnetty.

Koronapandemian tapaiset yleistä terveystilannetta uhkaavat asiat eivät saa näin jyrätä asiakkaiden perus- ja ihmisoikeuksia.

– Korostan yleisellä tasolla, että vammaisten henkilöiden asumisyksiköissä tulee koronaviruspandemian aikana muuttuvissa olosuhteissa yksilöllisesti ja jatkuvasta arvioida, miten ja missä laajuudessa asiakkaan oikeus palveluihin ja yhteydenpitoon on lainmukaisesti toteutettavissa, apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin selvittää ratkaisussaan.

Oikeusasiamiehen laillisuusvalvonnassa on korostettu, että vammaisten henkilöiden palveluissa ja asumisessa tulee kaikissa olosuhteissa ensisijaisesti turvata jokaisen asukkaan terveys ja turvallisuus.

– Tästä huolimatta poikkeuksellisissakaan olosuhteissa asiakkaiden perus- ja ihmisoikeuksia, kuten yhteydenpitoa ja asukkaiden liikkumista, ei voida rajoittaa ilman laissa säädettyä perustetta.

Toiminnasta johtovastuussa olevan henkilön on myös aina huolehdittava ja varmistuttava siitä, että henkilökunnalle annetut ohjeet ovat lainmukaisia.

Suosittelemme sinulle