Hyppää sisältöön

Festivaaliviikonloppuna kaupunkia siivotaan urakalla – Tammerfest tuo katukuvaan lisäroskikset, siivouspartiot ja yleisövessat

Myös poliisi varautuu kiireiseen kesäviikonloppuun ja on luvannut suitsia öistä häiriökäyttäytymistä.

Tammerfestin festivaalialue suvannon yli katsottuna
Tammerfest käynnistyy tänään torstaina ja päättyy lauantaina. Tapahtuma on loppuunmyyty pientä erää torstain lippuja lukuunottamatta. Toimittajana Petra Ketonen, kuvaajana Marjut Suomi / Yle.

Kaupunkifestivaali Tammerfest näkyy ja kuuluu Tampereella torstaista lauantaihin. Kolmen päivän juhlat eivät rajoitu vain festivaalialueelle tai ravintoloihin, vaan humu levittäytyy myös yleisille alueille kuten puistoihin. Tämä vaatii kaupungin puhtaanapitopuolelta lisävaivannäköä.

– Tapahtumat kuuluvat kaupunkiin ja kaupunki elää niistä, mutta ainahan lieveilmiöinä tulee esimerkiksi lisääntynyttä roskaamista tai ilkivaltaa, sanoo puistojen siisteydestä vastaava työpäällikkö Teemu Kylmäkoski.

Juhlakansan vanavedessä seuraaviin lieveilmiöihin on varauduttu ennalta etenkin niillä alueilla, joilla konsertteja perinteisesti kuunnellaan ilmaiseksi. Pussikaljoittelijallekin on tarjolla niin roskis kuin sisä-wc.

– Esimerkiksi täällä Nalkalassa on lisätty roska-astioita ja tarkennettu siivousalueita. Paikalle on tuotu myös yleisövessoja, Kylmäkoski esittelee festivaalialueen vastarannan järjestelyitä.

Tammerfestin ajaksi Nalkalaan tuodut lisäroskikset haetaan pois sunnuntaina. Välityhjennys on perjantaina, kertoo työpäällikkö Teemu Kylmäkoski. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kaupunkifestivaalin jälkien siivoaminen ei kuulu yksin kaupungille. Tapahtumajärjestäjällä on oma siivousvastuunsa paitsi aitojen sisäpuolella, myös vierus- ja lievealueilla. Nalkalanrannassa Tammerfestin väki siivoaa yhdessä kaupungin työntekijöiden kanssa kaikkina kolmena festivaalipäivänä.

Viikonloppujen osalta kaupungilla on sopimus puhtaanapitourakoitsijoiden kanssa. Pääsääntöisesti viikonloppuisin siivotaan keskustan puistoja.

– Nyt viikonloppusiivousaluetta on laajennettu Tammerfestin ajaksi. Vuolteentori, Hämeenpuiston eteläpää, Ratinnanokan puisto ja Ratinanranta ovat pieniä täsmälisäyksiä, Teemu Kylmäkoski luettelee.

Musti-koiraa ulkoiluttava Carita Koivisto asuu festivaalialueen lähellä. "Häiriöitä en ole huomannut, mutta sotkua on kyllä. Aamulenkeillä huomaa, miten roskaista on, mutta kyllä täällä yleensä nopeasti siivotaan." Kuva: Marjut Suomi / Yle

Virkavallalle festarikiirettä

Myös poliisi varautuu vilkkaaseen kesäviikonloppuun Tammerfestin aikana. Lämmin sää yhdistettynä suureen liikkeellä olevaan väkimäärään tapaa aiheuttaa yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyviä tehtäviä. Poliisi kertoo varautuvansa puuttumaan yöaikaan myös tapahtuman jälkeiseen häiriökäyttäytymiseen.

Kaupungilla liikkuville toivotetaan virkavallan puolelta hyvää mieltä ja rentoa asennetta. Käytöstavat on hyvä pitää mukana. Sen sijaan sellainen arvo-omaisuus, jonka mukana pitäminen ei ole välttämätöntä, kannattaa poliisin mukaan jättää kotiin.

Suosittelemme sinulle