Hyppää sisältöön

Kymenlaaksossa siirrytään takaisin epidemian kiihtymisvaiheen ravintolarajoituksiin – ravintolayrittäjä: "Alkaa jo pikkuisen ärsyttää"

Ravintolat saavat olla lauantaista lähtien auki yhteen asti yöllä, ja anniskelu on lopetettava keskiyöhön mennessä. Rajoitusten tulo vaikuttaa myös asiakasmääriin.

Kaksi lasia, joissa toisessa on olutta. Taustalla näkyy olutpulloja kaapissa.
Anniskeluravintoloihin saa ottaa lauantaista lähtien vain puolet asiakkaista. Arkistokuva. Kuva: Janne Lindroos / Yle
Jasmina Kauta
Avaa Yle-sovelluksessa

Ravintolarajoitukset astuvat jälleen voimaan lauantaina Kymenlaaksossa. Valtioneuvosto päätti tänään uusista ravintolarajoituksista kaikille kiihtymisvaiheen alueille eli Uudenmaan lisäksi nyt myös Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireihin.

Kaikissa ravintoloissa ja baareissa anniskelu päättyy viimeistään keskiyöllä, ja ovet on suljettava viimeistään yöyhdeltä. Ruokaravintoloissa paikkoja saa olla käytössä kolme neljäsosaa ja anniskeluravintoloissa puolet. Kaikilla on oltava istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä.

Kymenlaakso ehti jo hetken olla ilman ravintolarajoituksia, kun ne poistuivat juhannusviikolla. Haminalaisen pub Jack-Upin omistaja Linda Niemi kertoo, että kesä on ollut tähän mennessä oikein hyvä.

– Asiakkaat ovat olleet äärimmäisen onnellisia siitä, että ravintoloihin pääsee ja niissä uskaltaa viihtyä. On tässä kuitenkin jatkuvasti ollut pieni jännitystila siitä, että miten asiat ovat vaikka viikon päästä tai ylihuomenna, Niemi kertoo.

Niemi mainitsee, että korona-aika on ollut koko henkilöstölle psyykkisesti raskasta ja uuvuttavaa aikaa epävarmuuden vuoksi.

Baarissa oleminen on erilaista rajoituksilla

Rajoitukset ovat tulleet korona-aikana ravintoloille tutuiksi. Niemen mukaan rajoitukset ovat vaikuttaneet baareissa olemiseen. Ruokaravintoloissa paikallaan istuminen on tavallista, mutta baareissa kulttuuri on erilaista.

– Se on päivänselvää, että ihmiset tulevat baareihin tapaamaan toisiaan. On harhakuvitelmaa, että ihmiset tulisivat baariin ja istuisivat kymmenen metrin päässä toisistaan. Jos viereiseen pöytään vaikka istuu kaveri, jota ei ole nähnyt kahteen kuukauteen ja hänen kanssaan haluaisi vaihtaa pari sanaa, sekö ei nyt sitten käykään, Niemi pohtii.

Kun asiakaspaikoista on käytössä vain puolet, ihmisiä joudutaan käännyttämään ovelta. Silloin ihmiset keksivät toisen paikan, jossa kokoontua.

– Eniten rassaa se, että kun täällä asiat tehdään niin kuin on pyydetty ja ravintola menee kiinni, ihmiset menevät kotibileisiin ja minne milloinkin. Koronan alusta asti ravintoloista on tehty pahin syntipukki ja se vain jatkuu. Se alkaa jo pikkuisen ärsyttää, Niemi kertoo.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle