Hyppää sisältöön

Riossa kolme kultamitalia voittanut Becca Meyers jää pois Tokiosta – kuurosokea uimari olisi joutunut lähtemään ilman avustajaansa

Uimari Becca Meyers kertoo Yhdysvaltain olympiakomitean evänneen hänen henkilökohtaisen avustajansa osallistumisen Tokion kisoihin. Hänelle vastattiin tarjolla olevan yksi avustaja 34 parauimarille.

Yhdysvaltalaisuimari Becca Meyers voitti Rion olympialaisissa kultaa muun muassa 100 metrin perhosuinnissa. Arkistokuva palkinnonjaosta. Kuva: Buda Mendes / Getty Images

Rion paralympialaisissa kolme kultamitalia voittanut yhdysvaltalaisuimari Becca Meyers ei osallistu Tokion olympialaisiin. Syyksi hän kertoo sen, että Yhdysvaltain olympiakomitea eväsi hänen henkilökohtaisen avustajansa mukaan lähtemisen.

– Minulle sanottiin toistuvasti, että en tarvitse henkilökohtaista avustajaa, koska paikalla on yksi avustaja minulle ja 33 muulle parauimarille. Olen vihainen ja pettynyt, mutta ennen kaikkea surullinen, kun en pääse edustamaan maatani, Meyers kirjoittaa Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Meyers kertoo hänen äitinsä olevan henkilökohtainen avustajansa. Äiti on ollut kansainvälisissä kilpailuissa mukana vuodesta 2017. Koronaviruspandemian vuoksi kisoihin ei päästetä "tarpeetonta henkilökuntaa", mutta Meyers sanoo avustajan olevan hänelle välttämätön.

– Puhun tulevien paralympialaisissa urheilevien sukupolvien puolesta siinä toivossa, ettei heidän tarvitse kokea sitä tuskaa, jonka olen joutunut nyt kohtaamaan. Liika on liikaa.

Meyersillä on hallussaan lukuisia maailmanennätyksiä omassa luokassaan. Arkistokuva kesäkuulta 2021. Kuva: Stacy Revere / Getty Images

Kuurosokean Meyersin arki on hankaloitunut koronarajoitusten myötä

Uimarilla on Usherin oireyhtymä, joka aiheuttaa kuulo- ja näköhaittoja. Yhdysvaltalaismedia Usa Todayn (siirryt toiseen palveluun) mielipidekirjoituksessaan Meyers kertoo, että urheilijat pystyvät kilpailemaan paralympialaisissa henkilökohtaisten avustajien tuen ansiosta. He ohjaavat tuntemattomissa ympäristöissä ja auttavat allasalueella.

Myersin mukaan avustajan suurin tuki on tarjota hänelle luottamus omaan ympäristöönsä.

Hän kertoo myös arkisista kokemuksistaan koronarajoitusten aikana. Esimerkiksi asioiminen tutuissa kaupoissa on hankaloitunut, kun liikkeiden pohjapiirrustus on muuttunut. Lisäksi kaikilla on kasvomaskit, mikä estää huulilta lukemisen.

– Miten pystyisin pärjäämään tuntemattomassa kaupungissa, jossa on lukuisia rajoituksia ja esteitä koronaviruksen myötä, ja olettaa olevani turvassa kaksi viikkoa?

Meyers kirjoittaa, että kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun hän on pettynyt Yhdysvaltain olympiakomiteaan. Hän kuvailee epäkohtia Rion olympialaisissa, jotka liittyivät olympiakylässä liikkumiseen ja mielenterveyden ammattilaisen tuen saamiseen.

Meyers voitti Rion paralympialaisissa vuonna 2016 kultamitalin 100 metrin perhosuinnissa, 200 metrin sekauinnissa ja 400 metrin vapaauinnissa. Lisäksi hän saavutti hopeaa 100 metrin vapaauinnissa. Meyersillä on myös hallussaan lukuisia maailmanennätyksiä (siirryt toiseen palveluun) S12- ja S13-luokissa.

Tokion paralympialaiset järjestetään 24. elokuuta–5. syyskuuta. Suomen paralympiajoukkueeseen on tähän mennessä nimetty 16 urheilijaa. Joukkuetta on määrä täydentää vielä elokuun 1. päivänä.

Lue myös:

Suek antoi virheellistä tietoa astmalääkkeen erivapaudesta – Liisa Liljan dopingnäytteestä löytyi kiellettyä ainetta

Suomen paralympiajoukkue vahvistui seitsemällä urheilijalla – "Urheilijamäärä on jäämässä hieman ennakkoarviointia pienemmäksi"

Parauimari Nader Khalili, 19, treenaa paralympialaisiin Espanjan auringossa – vaasalaisuimari tähtää Tokiossa palkintosijoille

Suosittelemme sinulle