Hyppää sisältöön

Poliisi: Lieksan rautakarhu lopetetaan – pennut selviävät todennäköisesti ilman emoa

Lieksassa liikkuva karhu lopetetaan eläinsuojelullisista syistä. Erauspennut selviytyvät suurella todennäköisyydellä talven yli ilman emoa. Enon karhua yritetään yhä loukuttaa.

Loukkaantunut emokarhu ja kolme karhunpentoa pellon reunalla.
Enossa liikkuvaa karhua yritetään vielä loukuttaa. Sillä on mukanaan kolme pentua. Kuva: Itä-Suomen poliisi
Annika Lius

Kahden pienpetorautoihin loukkaantuneen karhun kohtalosta on tehty päätökset, kertoo Itä-Suomen poliisi tiedotteessaan.

Lieksassa liikkuva karhu lopetetaan eläinsuojelullisista syistä. Eläimen katsotaan kokevan kipua ja tarpeetonta kärsimystä, eikä keinoja eläimen auttamiseksi käytännössä ole.

Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden ja eläinlääkäreiden mukaan lopettaminen on eläinsuojelun näkökulmasta ainoa ja perusteltu ratkaisu.

Poliisin lopetusmääräys astuu voimaan tänään torstaina ja on voimassa 19. elokuuta saakka. Poliisi on pyytänyt karhun lopettamiseen suurriistavirka-apua Lieksan riistanhoitoyhdistykseltä.

Karhua seuraa kaksi ylivuotista niin sanottua erauspentua, joita ei lopeteta. Luken asiantuntijoiden mukaan erauspennut selviytyvät hyvin suurella todennäköisyydellä talven yli ilman emoa.

Jos eläin saadaan lopetettua, se toimitetaan Ruokavirastoon tutkittavaksi.

Enon karhu yritetään loukuttaa

Enon rautakarhun loukutusta yritetään perjantaihin 30. heinäkuuta puolillepäivin saakka. Itä-Suomen poliisia tehtävässä avustavat Suomen riistakeskus, Luken asiantuntijat sekä kokenut villieläimiä tutkinut eläinlääkäri.

Poliisi tiedottaa loukutuksesta myöhemmin ja kertoo, miten operaatiota jatketaan.

Lue lisää

Harvinainen operaatio loukkaantuneen karhuemon loukuttamiseksi ja auttamiseksi alkaa – katso videolta, miten karhupyydys toimii

Kaksi karhua kulkee pienpetopyydys käpälässään Pohjois-Karjalassa, ja nyt ne yritetään pelastaa ennennäkemättömällä operaatiolla

Suosittelemme sinulle