Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.
Naomi Osakalle marssi Tokion Ariake Tennis Parkin kentälle sunnuntaina tarkoittaa sekavia tunteita.
Ylpeyttä ennen kotikisoja. Jännitystä uran ensimmäisistä olympialaisista. Intoa erinomaisista mitalimahdollisuuksista.
Samalla niskassa tuntuvat kuitenkin paineet, eivätkä vain urheilemisen osalta. Osaka palaa parrasvaloihin vietettyään viime kuukaudet omasta tahdostaan pitkälti poissa julkisuudesta.
Osakan avausottelu Tokiossa oli merkitty ohjelmaan alun perin lauantaille. Kisajärjestäjät pyysivät kuitenkin ottelun siirtämistä sunnuntaille.
Syy pyynnölle selvisi kisojen avajaisissa, kun Osaka marssi sytyttämään olympiatulen. Supertähdelle halutaan antaa täysi keskittymisrauha kisojen avausottelua varten.
Amerikkalaisjapanilainen pelaaja nousi koko urheilumaailman puheenaiheeksi toukokuussa Ranskan avoimien yhteydessä, kun hän vetäytyi turnauksesta.
Osaka ilmoitti ennen turnausta, ettei aio osallistua turnauksen mediatilaisuuksiin. Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän sai järjestäjiltä sakon, joka tulisi vain kasvamaan kalliimmaksi, ellei pakollisia velvollisuuksia suoritettaisi sääntöjen mukaisesti.
Osaka koki tulleensa ahdistetuksi nurkkaan. Seuraavana päivänä hän vetäytyi turnauksesta ja vetosi mielenterveydellisiin syihin.
Alkoi hurja, julkinen myrsky, josta edes laji-ihmiset tenniksen sisällä eivät olleet yhtä mieltä.
Tokion piti joka tapauksessa olla Osakalle valtava merkkipaalu. Hänen katseensa on ollut Japanin isännöimissä olympialaisissa vuosien ajan. Syksyllä 2019 Osaka täytti 22 vuotta, jolloin Japanin lainsäädännön mukaan kaksoiskansalaisten on tehtävä valinta kansalaisuuksiensa välillä.
Tuolloin Osaka luopui Yhdysvaltojen kansalaisuudestaan vain, jotta hän voisi edustaa Japania olympialaisissa.
– Olympialaisiin tähtääminen tuntuu erityiseltä, kun saan tehdä sen Japanin edustajana. Japanin ylpeys tekee kokemuksesta varmasti tunteikkaamman, Osaka sanoi NHK:lle.
Japanilainen ja yhdysvaltalainen
Vaikka Osaka kasvoi Yhdysvalloissa, hänen identiteettinsä on ollut vahvasti japanilainen. Pelaajan äidin mukaan kotona elettiin japanilaisen ja haitilaisen kulttuurin tapojen mukaisesti, vaikka perhe fyysisesti asuikin kaukana juuristaan.
Osakan päätöksen myötä Japani saikin vahvan edustajan molempiin kaksinpeliturnauksiin. Miesten puolella Kei Nishikori, 31, pelaa jo neljänsissä olympialaisissaan. Pekingissä debyytissään ensimmäiselle kierrokselle jäänyt Nishikori eteni Lontoossa vuonna 2012 puolivälieriin ja saavutti Riossa viisi vuotta sitten yhden uransa huippuhetkistä saavuttaessaan kaksinpelin pronssia.
Osakan kohdalla toiveet ovat vielä korkeammalla. Entisenä maailmanlistan ykkösnimenä ja moninkertaisena grand slam -turnausvoittajana hän on Japanin merkittävimpiä kultamitalitoivoja.
Olympialaiset ovat 23-vuotiaalle uran ensimmäiset, mutta niitä on ympäröinyt kova mediakeskustelu. Osakaan eivät kohdistu ainoastaan japanilaisten katseet, vaan myös ylimääräinen kansainvälinen huomio alkuvuoden tapahtumien myötä.
Se ei edes ollut ensimmäinen erikoinen sattumus miljoonien silmäparien edessä. Suuri yleisö nimittäin kuuli Osakasta ensimmäisen kerran todennäköisesti kesällä 2018, jolloin hänen uransa siihen mennessä suurin saavutus sai ikävän varjon.
Osaka yllätti tuolloin Yhdysvaltojen avoimissa edetessään uransa ensimmäiseen Grand Slam -finaaliin. Matkan varrella vain yhden erän hävinnyt nainen kohtasi finaalissa Yhdysvaltojen kirkkaimman tähden, turnauksen kuusinkertaisen mestarin Serena Williamsin. Osaka myös kaatoi amerikkalaislegendan, mutta hänen nappionnistumisensa sijaan tenniksessä puhuttiin Williamsin ja ottelutuomarin kesken ottelun käymästä suurieleisestä riidasta.
Kyse oli kautta aikain ensimmäisestä japanilaisen naispelaajan Grand Slam -finaalista ja -mestaruudesta. New Yorkin yleisö ei tästä liiemmin piitannut, vaan Osakan vastaanottaessa merkittävimmän kunniansa turhautuneelta yleisöltä sateli katsomosta lähinnä buuauksia.
Eriskummallisissa kuvissa turnauksen mestari yritti piilottaa itkuiset kasvonsa samalla kun huomion varastanut Williams lohdutti häntä metelin keskellä.
– Minulle muistot siitä turnauksesta ovat katkeransuloiset, Osaka kertasi BBC:n mukaan muutamaa kuukautta myöhemmin.
– En seuraavana päivänä edes halunnut miettiä sitä, koska se ei välttämättä ollut minulle kaikkein onnellisin muisto. Halusin tavallaan vain jatkaa eteenpäin.
Koetteleva kokemus saattoi tahrata yhden unelman toteutumisen, mutta huippuhetki ei onneksi jäänyt ainokaiseksi. Osaka eteni loppuvuoden muissakin turnauksissa pitkälle ja nousi maailmanlistalla jo kärkinelikkoon jakamaan japanilaispelaajien kaikkien aikojen parasta sijoitusta.
Osaka osoitti sitkeytensä voittamalla heti perään myös seuraavan grand slam -turnauksen. Australian avoimissa vuonna 2019 hän hävisi vain kolme erää matkalla finaaliin, jossa Tshekin Petra Kvitova kaatui jännitysnäytelmän jälkeen.
Saavutus nosti Osakan maailmanlistan ykköseksi historian ensimmäisenä aasialaispelaajana.
Kaikille Japanissakaan Osaka ei silti kelpaa idoliksi. Japanilaissyntyisenä, Yhdysvalloissa kasvaneena ja asuvana sekä puoliksi haitilaisena Osakalla on harvinaisen kansainvälinen tausta. Hänessä on yhtäläisyyksiä moneen, mutta samalla myös eroavaisuuksia kaikkiin.
Hän oli kolmevuotias, kun perhe muutti Osakasta New Yorkiin. Siellä hän meni amerikkalaisten sekaan tavalliseen, englanninkieliseen peruskouluun, vaikka puhui pelkkää japania. Nyt englanti on jo hänelle ykköskieli.
Japania Osaka puhuu muutamien lähestensä kanssa, mutta omien sanojensa mukaan hän on liian arka puhumaan sitä julkisesti.
– Minusta tuntuu, että jokainen sanani analysoidaan. Olen siis varovainen, jotta sanomisiani ei tulkittaisi väärin tai irrotettaisi asiayhteydestä. Siitä syystä kuuntelen lehdistötilaisuuksissa kysymyksiä japaniksi, mutta vastaan englanniksi, Osaka on kertonut.
Kotona syötiin japanilaista ruokaa puikoilla, riisuttiin kengät, kummarruttiin, välillä puhuttiinkin japania. Osaka kasvatettiin japanilaisille tavoille, mutta siitä huolimatta kaikki eivät pidä häntä riittävän japanilaisena. Puoliksi aasialaisena ja puoliksi mustana Osakan ihonväri on otettu Japanissa hämmästelyn ja jopa pilkan kohteeksi.
Samaan aikaan Yhdysvalloissa hän on ottanut kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin ja muun muassa tukenut Black Lives Matter -liikettä julkisesti. Hän on kritisoinut koronaviruspandemiasta Yhdysvalloissa aiheutunutta rasismia aasialaisia kohtaan ja toisaalta puhunut naispuolisten urheilujohtajien sekä sukupuolten tasa-arvon puolesta.
Osakan rohkeaan ja aktiiviseen imagoon sopi, kun Osaka alkoi puhua urheilijoiden oikeuksien ja paremman mediakohtelun puolesta.
Aiemmin arasta tytöstä on tullut asemaansa tärkeiksi kokemiinsa tarkoituksiin hyödyntävä esikuva, joka Tokiossa pyrkii voittamaan kunniaa kahdellekin kansakunnalle.
"Hän näytti puolen, jota emme ole nähneet"
Pariisin tapahtumat käynnistivät keskustelun urheilijoiden hyvinvoinnista, suhteesta mediaan ja ennen kaikkea mielenterveydestä. Osaka paljasti omat vaikeutensa ja kertoi kärsineensä Yhdysvaltojen avoimien voittonsa jälkeen pitkistä masennuskausista.
Maailman eniten tienaava naisurheilija osoitti haavoittuvaisuutensa, vaikka tiesi, että kaikki eivät tulisi ymmärtämään hänen ratkaisujaan.
Olympia-altaissa 23 uintikultaa voittanut Michael Phelps oli yksi Osakan äänekkäistä tukijoista ja toivoi tennistähden rohkeuden madaltavan kynnystä puhua mielenterveydestä.
– Hän näytti puolen, jota emme ole nähneet koskaan aiemmin, ja se on vahva viesti. Tästä tulee varmasti käänteentekevä asia, Phelps sanoi kesällä Time-lehdelle.
Osaka puhui muun muassa uupumuksesta. Hän sanoi, ettei jaksa vastata usein samoihin kysymyksiin kerta toisensa jälkeen tai kysymyksiin, jotka saavat urheilijat epäilemään itseään.
Urheilijoille lehdistötilaisuudet ja haastattelut ovat usein pakollisia. Osaka kuitenkin kertoi, että hänelle tilaisuudet kysymyksineen aiheuttivat usein ahdistusta.
Ranskan avoimet eivät jääneet poikkeukseksi. Muutamaa viikkoa myöhemmin japanilainen vetäytyi Wimbledonista ennen kuin turnaus edes alkoi. Kaksi grand slam -turnausta jäi väliin, jotta Osaka saisi hengähtää ja valmistautua olympialaisiin rauhassa.
Siellä hän tavoittelee nyt ainoastaan kultaa. Kaikki tähänastiset grand slam -mestaruudet ovatkin tulleet samanlaisilla kovilla kentillä, joilla pelataan myös Tokiossa.
– Kulta Japanissa merkitsisi valtavasti. Sen käsittäminen veisi aikaa, mutta voittaminen kotimaassani ja nuorimman sukupolven katseiden edessä saa minut tunteelliseksi jo pelkkänä ajatuksena. Tämä on tilaisuus inspiroida kokonaista sukupolvea ja tehdä kokonainen maa ylpeäksi, Osaka on sanonut.
Naomi Osaka aloittaa Tokion olympiaturnauksen sunnuntaina, kun hän kohtaa kaksinpelin avauskierroksella Kiinan Saisai Zhengin. Tenniksen avauskierroksen otteluita voi seurata lauantaina Yle Areenasta kello 5.00 alkaen.
Lue myös: