Hyppää sisältöön

Venäläisurheilija pyörtyi olympialaisten jousiammunnassa – välineongelmista kärsinyt Antti Vikström alkukisan 45:s: "Olin jälkimmäisellä puolikkaalla 12:s"

Jousiampuja Antti Vikström aloitti suomalaisten kisaurakan Tokion olympiakisoissa. Vikström ei yltänyt alkukilpailussa kärkipäähän, koska hänen tähtäimensä irtosi kaksi kertaa.

Antti Vikström tähtäsi alkukilpailun kuumissa ja kosteissa olosuhteissa. Kuva: Lehtikuva
Manu Myllyaho,
Jonne Niemeläinen

Suomalaisten kisaurakan Tokion kesäolympiakisoissa avannut Antti Vikström sijoittui perjantaiaamun jousiammuntakarsinnoissa 45. sijalle tuloksella 649. Miesten alkukilpailuun osallistui 64 urheilijaa.

– Oma ammunta oli todella hyvää, mutta välineiden kanssa minulla oli alussa ongelmia. Olen ampunut seitsemänvuotiaasta lähtien ja nyt minulla oli ensimmäisen kerran ongelmia välineiden kanssa, 28-vuotias Vikström päivitteli Yle Urheilulle.

Suomalaisen ongelmat alkoivat torstain harjoituksissa.

– Eilen minulla meni 45 minuuttia ennen virallisten harjoitusten loppua pääjousen lapa poikki, ja otin siinä sitten varajousen käyttöön. Tänään kilpailussa minulta irtosi varajousen tähtäin kaksi kertaa. Menetin siinä kahdesti aika paljon pisteitä. Jouduin ruuvaamaan siinä ensimmäisellä puolikkaalla tähtäintä melko paljon. Vaikka ammunta oli hyvää, niin pisteitä ei kertynyt.

Vikström tähtäsi 70 metristä 72 (12x6) nuolen sarjan: 54-52-56-54-55-45-54-57-54-56-57-55. Suomalaisen tuloskorttiin kirjattiin 26 kympin osumaa. Vielä kilpailun puolivälissä suomalainen oli 57:s, mutta kun tähtäin saatiin kuntoon, alkoi nousu.

– Tähtäin heilui, kun se ei ollut rungossa kunnolla kiinni. Siinä tuli korkeushajontaa aika paljon. Kun hoksasimme vian, saimme sen korjattua. Viimeisellä puolikkaalla olin sitten omalla tasollani. Olin jälkimmäisellä puolikkaalla 12:s, siihen olen todella tyytyväinen.

Miesten alkukilpailun paras oli Etelä-Korean Kim Je Deok tuloksella 688. Kim tähtäsi 43 kympin osumaa. Toinen oli USA:n Brady Ellison (682) ja kolmas Etelä-Koren Oh Jinhyek (681).

Alkukilpailujen tulokset määrittävät pudotusvaiheen parit. Miesten yksilökisan pudotuskierrokset 1/32 ja 1/16 ammutaan tiistaina 27.7.

Vikström kohtaa näillä näkymin ensimmäisellä pudotuskierroksella Malesian Khairul Anuar Mohamadin, joka tähtäsi alkukilpailussa 20. sijalle tuloksella 661. Näillä näkymin Vikström kohtaa Mohamadin varhain tiistaina Suomen aikaa kello 3.43.

– Olen nähnyt Mohamadin MM-kisoissa, ei hän minulle täysin tuntematon ole. Pidetään tähtäin paikoillaan jatkossa. Se on ihan mahdollista voittaa kuka tahansa, kun tähtäin on kunnossa.

Antti Vikström on toisen polven olympiaurheilija. Hänen isänsä Pentti edusti Suomea niin ikään jousiammunnassa Soulissa 1988.

Perjantaiaamuna käydystä jousiammunnan ranking-kilpailusta ei ollut tarjolla kansainvälistä kuvasignaalia, siksi emme voineet siitä myöskään tv- tai areenalähetystä tehdä. Ylen oma kuvaaja on kuitenkin ollut kisassa paikalla ja päivän lähetyksissä näemme kuvaa sieltä.

Venäläinen naisampuja pyörtyi karsinnoissa

Jousiammunnan karsinnat käytiin yli 30 asteen helteessä. Tokion raa'at olosuhteet näkyivät heti kisojen ensimmäisessä yksilölajissa, sillä naisten karsinnassa, joka ammuttiin ennen miehiä, venäläinen Svetlana Gombojeva pyörtyi. Gombojeva oli tarkistamassa lopputuloksiaan, kun hän lysähti maahan.

Kuva: 2021 Getty Images

Gombojeva on kunnossa ja hän aikoo jatkaa kilpailemista Tokiossa.

– Hän ei pystynyt seisomaan koko päivää kuumuudessa. Pahinta täällä on suuri ilmankosteus, valmentaja Stanislav Popov kommentoi Venäjän olympiakomitean mukaan.

Naisten karsintojen ykkönen oli uuden olympiaennätyksen 680 tähdännyt eteläkorealainen An San.

Lue myös:

Lääkäriopinnot aloittanut Antti Vikström mietti parikymppisenä, mitä tekisi vapaa-ajallaan – siitä alkoi olympiaunelman metsästäminen

Merkitse ainakin nämä päivät kalenteriin – tässä ovat suomalaiset mitaliehdokkaat Tokion olympialaisissa

Olympiakisojen yhteydessä 19 uutta koronatapausta

Suosittelemme sinulle