Hyppää sisältöön

Hunajasato jää paikoin tavallista pienemmäksi Pohjois-Pohjanmaalla – syynä kuivuus ja se, että moni kasvi kukki nopeasti

Paikalliset erot voivat kuitenkin olla suuria, joten joissain päin maakuntaa hunajaa voi tulla paljonkin. Lämpimät yöt saattavat vielä lisätä satoa, jota näillä näkymin päästään keräämään jo elokuun alkupäivinä.

kuningatar mehiläinen pesässä
Hunajasatoa päästäneen keräämään Pohjois-Pohjanmaalla jo elokuun alkupäivinä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Päivi Seeskorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Hunajasato jää paikoin tavallista pienemmäksi Pohjois-Pohjanmaalla, arvioi Suomen Mehiläishoitajain Liiton liminkalainen puheenjohtaja ja mehiläistarhuri Hannu Luukinen. Syynä tähän on kuivuus ja se, että monet kasvit, kuten villivadelma, kukkivat nopeasti.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria – joillakin tarhoilla ja joistakin pesistä hunajaa voi tulla runsaastikin. Myös lähipäivien säät voivat vielä muuttaa tilannetta.

– Erityisesti yölämpöjä kaipaillaan. Lämpötilan pitäisi olla vähintään 12 astetta, mutta mieluummin yli 15 astetta. Horsma on sellainen kasvi, joka ei anna mettä, jos yö käy vähänkään kylmempänä, Luukinen sanoo.

Hän arvioi, että pääosin sato jää maakunnassa normaaliksi eli hunajaa tulee noin 30 kiloa per pesä. Huippuvuotena hunajasato voi nousta 50:een, jopa sataan kiloon pesää kohden.

– En usko, että kovinkaan monta tällaista pesää tästä maakunnasta löytyy.

Hunajasatoa päästäneen keräämään tavallista aiemmin, jo elokuun alkupäivinä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle