Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jalkapalloerotuomareita tarvitaan lisää – Palloliitto kouluttaa uusia ja houkuttelee lopettaneita takaisin kentille

Jalkapallossa erotuomareista on pulaa etenkin viikonloppuisin. Sitoutuneimmat tuomarit käyttävät kaikki illat lajin parissa.

erotuomari
Palloliitto kaipaa lisää erotuomareita pelikentille. Arkistokuva vuoden 2020 Helsinki Cupista. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Satu Aaltonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapalloerotuomareista on pulaa Lounais-Suomessa kuten monin paikoin muuallakin maassa. Tuomaripula korostuu viikonloppuisin pelattavissa otteluissa.

Syitä erotuomaripulaan on monia. Koulutuksiin ei hakeudu kiinnostuneita entiseen malliin, ja toisaalta osa kokeneista erotuomareista on lopettanut. Palloliitto pyrkii korjaamaan tilannetta houkuttelemalla entisiä erotuomareita uudelleen mukaan pelikentille.

Erotuomari ja erotuomaritarkkailija Pasi Laiho Porin Erotuomareista on viheltänyt kentillä kolmisenkymmentä vuotta. Hänellä on myös pitkä kokemus kouluttamisesta.

Erotuomareista on Laihon mielestä ollut pulaa aina.

– 15 vuoden aikana jalkapalloerotuomareiden määrä ei ole noussut, vaan se pysyy aika lailla samana. Jotkut erotuomarit ovat aika kovilla. Kädestä suuhun eletään.

Ajankäyttö säädeltävissä

Tuomaripulan takia seuroja on pyydetty sijoittelemaan pelejään peräkkäin eikä samaan aikaan. Turnauksiin ja harjoitusotteluihin erotuomarit olisi syytä varata hyvissä ajoin etukäteen.

Pasi Laihon mukaan erotuomarien arvostus on edelleen heikoissa kantimissa. Osa kokeneista erotuomareista lopettaa asiattoman kritiikin takia. Erotuomareihin ei ole käyty käsiksi, mutta muuten kohtelu on pahimmillaan karua.

– Tapon uhkauksia on muutamia tullut Porin alueella kymmenen vuoden ajalta.

Laihon omat kokemukset ovat myönteisempiä.

– Erotuomarina saa olla jalkapallon parissa, vaikkei itse pelaa. Kaikki pelit ovat erilaisia, ja sitä kautta on saanut pitkäaikaisia ystäviä.

Pasi Laihon mukaan erotuomaritoiminnassa saa halutessaan kulumaan vaikka kaikki illat viikossa. Toisaalta erotuomari pystyy sähköisen järjestelmän ansiosta itse määrittelemään tunnin tarkkuudella, milloin on käytettävissä ja milloin ei.

Korona lykkäsi koulutuksia

Yksi selitys erotuomaripulan kärjistymisen taustalla on korona. Kevään peruskoulutuksia jouduttiin lykkäämään kesäkuulle, mikä saattoi vähentää kiinnostuneiden määrää.

Porissa kesäkuun kurssille osallistui 9 erotuomarikoulutettavaa, mitä Palloliiton alueellinen kilpailu- ja erotuomariasiantuntija Sami Kattelus pitää vielä ihan hyvänä määränä. Suurempi pettymys oli Turun peruskoulutusjakso, johon tuli 13 osallistujaa tavanomaisen 30:n sijasta.

Kattelus suhteuttaa, että vaikka erotuomareista on jonkin verran pulaa Porin, Rauman, Turun ja Salon seudulla, monin paikoin tilanne on vielä vaikeampi. Erityisesti ongelma vaivaa pääkaupunkiseutua.

Jalkapallon erotuomariksi haluavalta edellytetään suomen tai ruotsin kielen taitoa. Ikää on tarpeeksi kaikilla tänä vuonna 15 vuotta täyttävillä. Pelin säännöt opetetaan kurssilla, joten oma pelaajataustakaan ei ole välttämätön edellytys.

Seuraava Palloliiton peruskoulutus erotuomaritoiminnasta kiinnostuneille starttaa Turussa parin viikon päästä eli elokuun 10. päivänä.

Suosittelemme