Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhtiö perusti paperikoneen itärajan pikkukuntaan – etsii vaihtoehtoa muoville: "Itse olen ihan täpinöissäni"

Kun Suomessa on viime vuosina lähinnä suljettu paperikoneita, ollaan Etelä-Karjalan pienessä Lemin kunnassa käynnistymässä paperikonetta. Pienoispaperikoneen avulla etsitään vaihtoehtoja muoville.

Yritys perusti pienen paperikoneen itärajan kuntaan - etsii vaihtoehtoa muoville
Kalle Schönberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Teollisuushalliin kootun paperikoneen pituus on kolmekymmentä metriä ja se tekee 60 senttiä leveää paperiarkkia. Ero on valtava verrattuna tavallisiin paperikoneisiin, joiden pituus saattaa olla yli sata metriä ja paperin leveys yli 10 metriä.

– Tämä on Stora Enson vanha koekone Falunista, joka on seissyt konteissa vuodesta 2010, Fiber-X Finland -yhtiön toimitusjohtaja Mikko Ruuska kertoo.

1960-luvulla valmistettua paperikonetta on modernisoitu Lappeenrannan naapurikunnassa Lemillä vuodesta 2019 lähtien.

Fiber-x Finlandin pienpaperikonen Lemillä
Tämä ei ole mikään metsäyhtiön jättipaperikone, vaan lähinnä testaus- ja koulutuskäyttöön tarkoitettu pieni paperikone. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Pienpaperikoneen hankinnan taustalla on maailmalla lisääntyvä tarve korvata muovia, tekstiilien tekokuituja ja puuvillaa uusilla luonnonkuiduista tehdyillä materiaaleilla.

Ennen uusien materiaalien käyttöönottoa niitä pitää testata huolellisesti. Siihen pieni paperikone sopii erittäin hyvin.

– Jos muovia aiotaan korvata, ja kehittää uusia pakkaustuotteita, niin tämä on paikka, jossa niitä voidaan testata. Laboratoriotulos voidaan täällä muuttaa esikaupalliseksi tuotteeksi ja katsoa miten se toimii tuotannossa, Fiber-X Finland yhtiön toimitusjohtaja Mikko Ruuskakertoo.

Mikko Ruuska, toimitusjohtaja, Fiber-x Finland
Fiber-X Finland -yrityksen toimitusjohtaja Mikko Ruuskan mukaan paperiteollisuudella on mielenkiintoinen tulevaisuus. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Ruuskan mukaan kiinnostus testaukseen on nyt vahvaa, koska uudet materiaalit kiinnostavat kovasti ja ne eivät synny helposti.

– Uutta raaka-ainetta pitää yleensä testata todella paljon, ennenkuin se päätyy tuotteeksi, hän korostaa.

Fiber-x Finlandin pienpaperikonen Lemillä
Selluloosamassan tekemiseen tarkoitettuja säiliöitä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Koelaitoksia lopetettu

Osittain testauskysyntään vaikuttaa myös se, että paperiteollisuuden pieniä koelaitoksia ei ole juuri enää tarjolla. 2000-luvulla alkaneen hieno- ja painopaperiteollisuuden alamäen myötä niitä on lopetettu kiihtyvää tahtia.

– Eurooppa on aikanaan ollut pullollaan tällaisia koelaitoksia, mutta yritykset alkoivat sulkea niitä, kun hieno- ja painopaperin tuotanto kääntyi laskuun. Tällä hetkellä tällaisia julkisia, kaikkien käytettävissä olevia koelaitoksia on Suomessa meidän koneen lisäksi vain yksi Espoossa, Ruuska sanoo.

Fiber-x Finlandin pienpaperikonen Lemillä
Lemin paperikone on tehty 1960-luvulla Ruotsissa, mutta se on nyt niin pitkälle modernisoitu, että vanhasta koneesta ei ole paljonkaan jäljellä. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Tuotetestauksen lisäksi Fiber-X Finland tarjoaa yrityksille myös koulutusmahdollisuuksia ja oppilaitoksille tutkimusmahdollisuuksia koneellaan.

– Olemme mukana useassa tutkimushankeessa, jossa meidän rooli on tehdä yliopistotutkimuksesta käytännön tuotetta eli rullatavaraa, Ruuska sanoo.

Paperiteollisuus kiinnostaa jälleen

Mieliala pitkään auringonlaskun alaksi katsotussa paperiteollisuudessa on Ruuskan mukaan muuttunut. Nyt se nähdään jälleen tulevaisuuden alana, jossa etsitään uusia ratkaisuja tärkeisiin kysymyksiin.

Uskoa tulevaisuuteen luo erityisesti uusien materiaalien tarve, joilla korvataan öljystä tehtyjä tai muuten luontoa rasittavia materiaaleja kuten muoveja tai puuvillaa.

– Itse olen ihan täpinöissäni siitä, kuinka paljon tämä ala on muuttunut viimeisen viiden vuoden aikana, Ruuska sanoo.

Alalla ei ole enää kysymys vain nykyisistä hittituotteista kuten pakkauskartongista tai vessapaperista.

– Ne alkavat olla vain vain pieni osa sitä tulevaisuudennäkymää. Suurin tulevaisuus on tekstiileillä, komposiiteilla ja muilla uusilla tuotteilla, Ruuska sanoo.

Yksi esimerkki uusien materialien tulosta on suomalainen Spinnova-yhtiö, joka listautui äskettäin Helsingin pörssiin. Se valmistaa puukuidusta tekstiilejä.

Lue lisää: Spinnovan ensimmäinen pörssipäivä alkoi vauhdikkaasti

Oljesta uutta kuitua

Fiber-X Finland aikoo myös itse kehittää uusia materiaaleja luonnonkuiduista. Raaka-ainelähteenä se ei kuitenkaan näe Suomessa perinteisesti käytettyä puuta, vaan pellolta saatavia, nykyään osin jätteeksi meneviä kuituja.

– Meidän visiossa metsien käyttö kuitulähteenä on rajoitettu. Jos lähdetään etsimään isompaa kuitulähdettä, niin se löytyy maatalouden agrokuiduista. Oljet ja maissinvarret, jotka nyt maatuvat osin peltoon kasvukauden päätteeksi, pitää ottaa hyötykäyttöön, Ruuska sanoo.

Myllykoskelle suunniteltu bioetanolilaitos käyttäisi raaka-aineena olkea
Oljesta saatava kuitu voi olla tulevaisuuden raaka-aine tuotteissa, jotka nykyään tehdään muovista. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Yritys aikoo keskittyä erityisesti oljen tutkimiseen mahdollisena kuitulähteenä, ja se suunnittelee jo lisäinvestointeja paperikoneen kylkeen. Uusista kuiduista pitää päästä tekemään myös selluloosaa.

– Eli jos katsotaan tulevaisuutta, niin meidän täytyy tehdä tänne vielä sellukattila ja tietynlainen tekstiililaitos, josta pystytään saamaan ihan lankaakin, Ruuska sanoo.

Suosittelemme sinulle