Hyppää sisältöön

Luokkakokous 3 -elokuvan tekeminen antoi ohjaaja Renny Harlinille aivan uutta luomisvoimaa – katso tunnelmat poikkeuksellisesta ensi-illasta

Elokuvan juhlallista ensi-iltaa ei voitu järjestää Helsingissä. Niinpä ensi-iltakaupungiksi valikoitui reilun 25 000 asukkaan Imatra, jossa elokuvan tähdet ja ohjaaja kävelivät tänä iltana Hollywoodin malliin.

Harlinit ovat innoissaan Luokkakokous 3 -elokuvan ensi-illan paikkakunnasta
Harlinit ovat innoissaan Luokkakokous 3 -elokuvan ensi-illan paikkakunnasta
Petri Kivimäki,
Satu Heikkilä,
Krista Kierikka

Renny Harlinin elokuva Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily sai ensi-iltansa tänään Etelä-Karjalassa Imatralla. Yle oli mukana seuraamassa kutsuvieraille suunnatun ensi-illan tunnelmia legendaarisessa Bio Vuoksi -elokuvateatterissa.

Suorassa lähetyksessä elokuvateatterin punaisella matolla olivat muun muassa ohjaaja Renny Harlin, näyttelijä Johanna Harlin, näyttelijä Aku Hirviniemi, käsikirjoittaja Mari Perankoski sekä imatralaisbändi Osmo's Cosmoksen Pete Kiisseli ja Ville Soininen.

Luokkakokous 3 – Sinkkuristeilyn päärooleissa nähdään Sami Hedberg, Aku Hirviniemi ja Jaajo Linnonmaa. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Renny Harlin ja Mari Perankoski ja tuottaneet Markus Selin ja Jukka Helle.

Ensi-iltaan saapuvia vieraita Bio Vuoksen edustalla.
Ensi-iltatunnelmaa Bio Vuoksen edustalla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Elokuva antoi uutta luomisvoimaa ohjaajalleen

Renny Harlinista on ollut mahtavaa työskennellä Suomessa.

– Sanon aina, että suomalainen kuvausryhmä on ehkä sata kertaa pienempi kuin maailmalla. Se, mitä koossa hävitään, niin laadussa voitetaan, kertoo Renny Harlin.

Hän oli ällikällä lyöty ammattitaidosta, yhteen hiileen puhaltamisesta ja suomalaisten näyttelijöiden asenteesta.

– Elokuvan tekemisen kokemus oli aivan fantastinen viime kesänä. Se antoi minulle aivan uuden luomisvoiman ja inspiraation koko ammattiani ja elämääni varten, sanoo Renny Harlin.

Renny Harlin ja Johanna Harlin tutustuivat elokuvanteon aikana. He ovat vastikään kihlautuneet.

– Kuvauspaikoilla oli aina superhyvä fiilis. Oli aivan mahtava kokemus ja olin paljon myös monitorin takana opiskelemassa, mitä kaikkea sisältyy elokuvan tekoon. Vielä kirsikkana kakun päällä oli, että aloimme seurustella, kertoo Johanna Harlin.

"Pohjoismaiden Hollywood"

Aku Hirviniemellä on mökki Puumalassa. Sieltä oli ensin tarkoitus tulla Imatralle ensi-iltaan veneellä.

– Tulimmekin autokyydillä. Imatralle on aina kiva tulla, sehän on Pohjoismaiden Hollywood tällä hetkellä, kertoo Hirviniemi.

Hirviniemen mukaan Renny Harlin on tuonut Luokkakokous-elokuvasarjaan lisää toimintaa. Repliikkejä hiottiin yhteistyöllä.

– Kuvauksissa ihan viimeiseen sekuntiin asti pohdimme, miten tästä saisi vielä hauskemman, sanoo Hirviniemi.

Myös komedian käsikirjoitusvaihe sujui korona-aikana näppärästi. Renny Harlin antoi Mari Perankoskelle suhteellisen vapaat kädet käsikirjoittamiseen. Perankoski oli Lappeenrannassa ja Harlin Helsingissä.

– Vaihdoimme sähköposteja kymmenen kappaletta päivässä. Teimme parhaimmillaan 14-tuntista päivää, sanoo Perankoski.

Bio Vuoksi -elokuvateatteri ulkoa.
Bio Vuoksessa on Hollywoodin tunnelmaa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Tunnuskappale on bändille lottovoitto

Koronarajoitusten vuoksi ensi-iltaa ei voitu järjestää Helsingissä. Solar Filmsin mukaan Imatra valikoitui ensi-iltakaupungiksi, sillä Osmo's Cosmos esittää elokuvan tunnuskappaleen Hauskaa (siirryt toiseen palveluun).

Osmo's Cosmoksen Pete Kiisseli ja Ville Soininen ovat innoissaan siitä, että bändin biisi pääsi elokuvan tunnuskappaleeksi.

– Lähetin viestin Markus Selinille, että "jos sie tarviit jossain hyvää kipaletta, täs on siul sellanen", kertoo Kiisseli.

Soininen kuvaa kappaleen olevan bändille lottovoitto. Elokuvanäytöksen jälkeen juhlat jatkuvat baarissa.

– Yllättäen siellä on Osmo's Cosmos esiintymässä, sanoo Soininen.

Punainen matto piti tilata

Bio Vuoksi on ketjuihin kuulumaton elokuvateatteri Imatran Vuoksenniskalla.

– Näin massiivista tapahtumaa täällä ei ole ollut ainakaan 17 vuoteen, mitä olen ollut tässä yrittäjänä, kertoo Bio Vuoksen omistaja Sanna Ilonen.

Ensi-iltaa on järjestetty kahden viikon ajan. Työtä on riittänyt muun muassa siivotessa. Elokuvateatterin eteen levitetty punainen mattokin piti tilata.

– Sukulaiset ja ystävät olivat talkootöissä. Urakalla pistettiin paikka kuntoon, että pystytään ottamaan vieraat vastaan, sanoo Ilonen.

Bio Vuoksen yrittäjä Sanna Ilonen Luokkakokous 3 -elokuvan ensi-illassa.
Bio Vuoksen yrittäjä Sanna Ilonen on järjestänyt ensi-iltaa kahden viikon ajan. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Ilonen pitää kunnianosoituksena sitä, että ensi-ilta järjestetään juuri Bio Vuoksessa.

– Ihan mahtava fiilis, että meille annetaan tällainen mahdollisuus.

Kello 15 järjestetyn yleisönäytöksen kaikki 80 lippua myytiin loppuun Imatralla reilussa kuudessa minuutissa. Elokuvateatteriin voidaan ottaa vain rajoitettu määrä katsojia, jotta turvavälit toteutuvat.

Poikkeuksellinen paikka ensi-illalle

Yleensä kotimaisen elokuvan kutsuvierasensi-illat järjestetään Helsingin suurissa elokuvasaleissa ja on erittäin harvinaista, että suomalaisen elokuvan ensi-ilta on jossain muualla kuin Suomen suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä tai Turussa.

– Poikkeuksellista on, että kutsuvierasensi-ilta on Helsingin ulkopuolella, "pienellä" paikkakunnalla ja pienessä yksityisessä elokuvateatterissa, sanoo Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen.

Komedia tulee elokuvateattereihin keskiviikkona 28. heinäkuuta, elleivät koronarajoitukset muuta tilannetta.

Katso tästä tallenne koko suorasta lähetyksestä.

Lue lisää: Luokkakokous 3 -elokuvan tuottaja Markus Selin vie ensi-illan pois Helsingistä koronarajoitusten takia – syyttää avin toimintaa ankarin sanoin

Suosittelemme sinulle