Hyppää sisältöön

Saako Suomeen tulla Isosta-Britanniasta, Japanista tai Romaniasta? Katso esimerkkitapaukset tuoreista maahantulorajoituksista

Suomeen suuntautuvan matkustamisen nyrkkisääntöjä on nyt kaksi. Jos olet täysin rokottautunut, saat saapua maahan mistä tahansa. Ilman rokotusta voi saapua etenkin Euroopasta, mutta myös maista, joissa koronatilanne on perustasolla.

Hiljaiselo lentokentillä päättynee maanantaina, kun matkustusrajoitukset höllentyvät. Finnairin työntekijä kuvattuna Helsinki-Vantaan lentoasemalla heinäkuussa 2020. Kuva: Silja Viitala / Yle

Matkustus Suomeen vapautuu maanantaina etenkin Euroopan alueelta.

Alati muuttuvien päätösten ja koronatilanteen takia moni on jo ehtinyt mennä sekaisin siinä, mistä maista Suomeen saa todella matkustaa ja millä ehdoilla.

Tässä jutussa kerromme esimerkkimaiden avulla, miten matkustamista nyt avataan.

Kaikki maat

Täyden ja hyväksytyn rokotesarjan saaneet voivat matkustaa Suomeen ilman rajoituksia mistä tahansa maasta. Viimeisestä rokotusannoksesta on täytynyt kulua vähintään 14 vuorokautta.

Täysin rokotetun matkustajan ei myöskään tarvitse käydä koronatesteissä Suomessa.

Rajalla hyväksyttäviä rokotteita on tällä hetkellä seitsemän (siirryt toiseen palveluun). Hyväksyttyjen rokotteiden listalla ei ole venäläistä Sputnik-rokotetta, joten tämän rokotteen saaneita entistä vapaampi matkustus ei koske.

Ranska ja Bulgaria

Ranska ja Bulgaria ovat tällä hetkellä niin sanottuja "riskimaita", joissa koronatilanne on pahempi kuin Suomessa määritelty epidemian perustaso. Näistä maista saa kuitenkin matkustaa Suomeen, koska ne kuuluvat Schengen- tai EU-maihin.

Suomi avaa sisärajansa maanantaina, mikä tarkoittaa sitä, että Schengen-alueelta, kuten Ranskasta, ja Schengen-alueeseen kuulumattomista EU-maista, kuten Bulgariasta ja Romaniasta, saa tulla Suomeen.

Tämän alueen maista tulevat kuitenkin testataan koronan varalta, jos heillä ei ole täyttä rokotetodistusta tai todistusta kuuden kuukauden aikana sairastetusta koronataudista.

Testauksissa on kaksi tapaa toimia:

  • Matkustaja ohjataan testiin 3–5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta, jos hänellä on todistus negatiivisesta koronavirustestistä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Testiin ohjataan samassa ajassa myös silloin, jos rokotussarjan ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta on todistetusti vähintään 14 vuorokautta.
  • Jos henkilöllä ei ole mitään edellä mainituista todistuksista, hänet ohjataan ensimmäiseen koronavirustestiin maahantulopisteellä ja toiseen testiin 3–5 päivän aikana Suomeen saapumisesta.

Tässä kappaleessa kerrotut ohjeet koskevat Ranskan ja Bulgarian lisäksi seuraavia maita.

Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia, Liettua, Liechtenstein, Alankomaat, Puola, Saksa, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari, Portugali, Sveitsi ja Luxemburg, Andorra, Irlanti, Kroatia, Kypros, Monaco, Romania, San Marino ja Vatikaani.

Näistä maista Islannissa, Puolassa, Slovakiassa sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnissa on rauhallinen koronatilanne, joten alueilta voi nyt matkustaa Suomeen myös ilman todistuksia tai testejä.

Iso-Britannia ja Yhdysvallat

Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat "riskimaita", joista ei saa matkustaa Suomeen ilman hyväksyttyä rokotussarjaa.

Maat kuuluvat Suomen ulkorajoihin, ja niitä koskevat edelleen tiukemmat matkustusrajoitukset kuin Schengen- ja EU-maita.

Poikkeuksena ovat siis kuitenkin täysin rokotetut matkustajat, joita on esimerkiksi Yhdysvalloissa noin 50 prosenttia väestöstä ja Isossa-Britanniassa yli 50 prosenttia väestöstä.

Rajoituksen poikkeuksena ovat myös matkustamisen "välttämättömät syyt", joihin kuuluvat esimerkiksi pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt. Syyt arvioidaan tapauskohtaisesti rajalla.

Samat ohjeet koskevat lähes kaikkia niin sanottuja kolmansia maita, jotka eivät kuulu Schengen-alueeseen tai EU:hun.

Seuraavissa kappaleissa on esitetty kaksi poikkeustapausta ulkorajoista.

Australia ja Uusi-Seelanti

Australia ja Uusi-Seelanti kuuluvat niin sanottuihin "matalan riskin" maihin, joissa tartuntojen määrä on ollut kahden viime viikon aikana enintään 10 korona­virus­tapausta 100 000:ta asukasta kohti.

Näistä maista saa saapua Suomeen täysin vapaasti ilman rokotus- tai terveystodistuksia. Matkustajien ei tarvitse myöskään käydä koronatesteissä Suomeen saapumisen jälkeen.

Ulkorajojen matalan riskin maat ja alueet, joista Suomeen voi tällä hetkellä saapua ilman todistuksia ovat Australia, Hongkong, Israel, Macao, San Marino, Singapore, Taiwan, Uusi-Seelanti ja Vatikaani.

Lista voivat vaihtua seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana, kun tautimäärät muuttuvat maissa.

Japani ja Kanada

Japani ja Kanada lukeutuvat niin sanottuihin EU:n "vihreän listan" maihin, joissa on ollut kahden viime viikon aikana enintään 25 korona­virus­tapausta 100 000:ta asukasta kohti. Myös näistä maista Suomeen saa matkustaa ilman täyttä rokotussarjaa.

Ilman rokotussarjaa matkustavat ohjataan kuitenkin testeihin Suomessa edellä kerrotulla tavalla. Ulkorajoilta saapuvat eivät saa Schengen-maiden tavoin vapautusta testauksesta sairastetun koronataudin takia.

Suomen sallimat maat eivät välttämättä täsmää täysin EU:n listoihin, sillä Suomi tekee viime kädessä omat arvionsa sallitusta matkustamisesta.

Ajantasaiset listat sallituista maista löytyvät Rajavartiolaitoksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tällä hetkellä Japanin ja Kanadan lisäksi Suomen hyväksymällä EU-listalla ovat edellä mainittujen "matalan riskin" maiden lisäksi Azerbaidžan, Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Brunei, Etelä-Korea, Kosovo, Moldova, Pohjois-Makedonia ja Serbia.

Myös Kiina lukeutuisi tautitilanteensa puolesta matalan riskin maihin, mutta sieltä ei saa vielä matkustaa vapaasti Suomeen.

Tämä johtuu siitä, että EU hyväksyy vihreälle listalleen vain maita, jotka hyväksyvät EU:n omalle sallittujen maiden listalleen. Kiina ei ole näin tehnyt.

Lisää aiheesta:

Lomalennot käynnistyvät jälleen – matkatoimistoissa repesi riemu matkustusrajoitusten höllentymisen takia

Ylilääkärin mukaan yksi rokote tuo vapautuksen sairaalahoidosta – kuinka arki helpottuu kahden rokotteen jälkeen?

THL:n Salminen: Epidemiatilanteen luokitteluun uusi mittaristo lähikuukausina: "Sairaalatapausten osuus merkitsevänä tekijänä nousee"

Suosittelemme sinulle