Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Autoimmuunisairauksien riivaama Matti Mattsson palasi sinnikkäästi huippuvauhtiin: "Uskottelin monta vuotta, että ongelmat johtuivat vain kovasta treenistä"

Porilaisuimari Matti Mattsson on selvittänyt valmentajansa Eetu Karvosen kanssa monta ongelmaa. Nyt, 27-vuotiaana, hän ui uransa parasta vauhtia.

Uimari Matti Mattsson Suomen harjoituksissa Tokiossa.
Rintauimari Matti Mattsson Suomen joukkueen harjoituksissa Tokiossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Matti Mattssonin suoritus 100 metrin rintauinnin alkuerässä Yle Puheella klo 14.30.

Rintauimari Matti Mattsson on voittanut vaikeudet ja palannut kunnioitettavalla sitkeydellä huipputasolle. Mattsson rouhaisi yllätyspronssin Barcelonan MM-altaasta 2013, kärsi sen jälkeen monenlaisia vastoinkäymisiä, mutta ui nyt 27-vuotiaana uransa parasta vauhtia.

Mattsson kohensi keväällä päämatkallaan 200 metrin rintauinnissa kolmesti Suomen ennätystä, lopulta aikaan 2.08,26. Budapestin EM-kisoissa hän johti finaalia 150 metriin ja sijoittui neljänneksi.

– Kehitys on monen asian summa. Olemme valmentajani Eetu Karvosen kanssa saaneet vuoden aikana monta palasta paikoilleen, Mattsson selitti muutosta Suomen joukkueen etätiedotustilaisuudessa Tokiossa.

Kaksikko on juoninut useita onnistuneita siirtoja peräkkäin.

– Teimme muutoksen harjoiteluun, kun perheessä on kaksi lasta ja kokonaiskuormitus alkoi kasvaa liikaa. Teen nykyisin altaassa vain yhden harjoituksen päivässä, Mattsson jatkoi.

– Emmekä ole enää rikkoneet rintauinnin tekniikkaa missään vaiheessa. Jos sellaista alkaa näkyä, jatkan harjoitusta vapaalla tai perhosuintina.

Liukkosella pidempi urakka

Voitettavana oli vielä isompi riesa, autoimmuunisairaudet keliakia ja alopecia. Keliakia vei voimat, kun ravinto ei imeytynyt kehoon. Alopecia tuhosi kehosta kaikki karvat, muttei vaikuttanut keliakian tavoin harjoitteluun.

– Olen 197 senttiä pitkä, eikä tarvitse sheivata mitään. AP:n (vapaauimari Ari-Pekka Liukkonen) pitää sheivata kehon pinta-ala 208 sentin mitalta, Mattsson virnuili Liukkoselle, joka osallistui tilaisuuteen pahvisängystään.

Mattsson oli virittänyt videoyhteyden joukkueen varastokoppiin.

– Keliakiaa selvitettiin jo vuosia sitten, mutta silloin sitä ei löydetty. Eetu lopulta huomasi, että jotain on pielessä, kun treeneissä energiataso yhtäkkiä romahti. Itse uskottelin monta vuotta, että ongelmat johtuivat vain kovasta treenistä.

Kun uupumuksen syy selvisi, pulmaan löydettiin myös lääkkeet.

Suomalaisuimari Matti Mattsson.
Uinnin SM-kilpailuissa Kuopiossa Mattsson voitti miesten 200 metrin rintauinnin. Arkistokuva. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

Pitkää vetoa maaliin asti

Tokion-urakan Mattsson aloittaa lauantaina sivulajissaan 100 metrin rintauinnissa. Tähtäimissä näkyy minuutin alitus ja Suomen ennätyksen 59,99 kohennus.

– Jos siitä saisi vielä vähän poijes, mutta välieräpaikka edellyttäisi jo 59 sekunnin alaosia eli minulta suuren onnistumisen.

Päämatkan alkuerät uidaan tiistaina, ja Mattsson tähtää 200 metrillä finaaliin.

– Sen takia tulin tänne, Mattsson totesi.

Mattsson ja Karvonen paneutuivat olympiakunnon viimeistelyssä kahteen asiaan, nopeuteen ja vauhtikestävyyteen. Sadan metrin väliaika pitää saada 1.02:een rennosti. Ja uinnin pitää jatkua vauhdilla myös viimeisellä altaanmitalla.

Budapestin EM-kisojen välieräuinti toi jopa laiskalla vetotahdilla nykyisen Suomen ennätyksen. Finaali ei sujunut yhtä mallikkaasti, mutta todisti, ettei Mattssonin rajoja ole vielä nähty.

– Pystyin nauttimaan välierästä, mutta finaalissa ajatus ei pysynyt enää raikkaana, Mattson tunnusti.

– Arvokisoissa finaali on aina finaali. Siinä uintiin tuli liikaa tekemistä.

Tilanne on ollut sama olympialaisten harjoitusaltaassa.

– Uintiin tulee edelleen liikaa tsäbää. Vedoista pitää saada ylimääräinen into pois, Mattsson totesi.

Mattsson uskoo finaalipaikan edellyttävän 2.08:n alitusta. Ajatus ei kangista porilaista.

Lue myös:

Mattsson ja Ruoste avaavat olympialaisissa – katso lauantain kisaohjelma ja lähetykset

Venäläisurheilija pyörtyi olympialaisten jousiammunnassa – välineongelmista kärsinyt Antti Vikström alkukisan 45:s: "Olin jälkimmäisellä puolikkaalla 12:s"

Tokioon matkustanut ministeri Kurvinen haluaa olympialaisten muuttuvan – näihin asioihin hän yrittää vaikuttaa kulisseissa

Kansa jalkautui Tokion kaduille vastustamaan olympialaisia – mielenosoittajat vaativat, että kisat pitää keskeyttää heti

Suosittelemme