BUDAPEST Kristóf Ferencz oli 15-vuotias, kun hän tajusi olevansa homoseksuaali. Jo jonkin aikaa muhinut aavistus varmistui perhelomalla, kun hän ei saanut silmiään irti miespuolisen tuttavan somefiidistä.
– Tajusin, että olin ihastunut häneen. Ajattelin että ei hitto, olen homo.
Vanhemmille kertominen jännitti. Eräänä aamuna kotiinpaluun jälkeen Ferencz odotti, kunnes hänen äitinsä oli juuri lähdössä töihin. Hän alkoi kertoa, mutta ei sitten saanutkaan sanoja suustaan.
Äiti kuitenkin ymmärsi heti, mistä oli kyse, ja sanoi pojalleen, että kaikki on hyvin. Muutaman päivän päästä äiti kertoi asiasta myös Ferenczin isälle.
– Isä soitti minulle heti ja sanoi, että ei ole mitään syytä huoleen ja että hän rakastaa minua.
Myös ystävät olivat hyvin ymmärtäväisiä ja kannustavia. Vaikka lähipiirin tuki oli ja on erittäin tärkeää, Ferencz elää Unkarissa yhteiskunnassa, joka on yhä syrjivämpi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.
Nykyään 18-vuotias Ferencz asuu pienessä kaupungissa noin 60 kilometrin päässä pääkaupunki Budapestista. Lukiossa opettajien on vaikea niellä hänen pukeutumistyyliään ja pitkiä hiuksiaan. Harva se päivä tuntemattomat ihmiset kadulla tuijottavat tai huutelevat törkeyksiä.
Ferencz laittaa kuulokkeet korviin ja yrittää olla välittämättä.
Raskainta on kuitenkin se, että Unkarin hallitus on vaikeuttamassa Ferenczin ja hänen kaltaistensa elämää lainsäädännöllä.
Viholliskuvat politiikan perustana
Pääministeri Viktor Orbánin johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue on viime vuosina järjestelmällisesti kaventanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.
Etenkin viimeisen vuoden aikana tahti on kiihtynyt, kun perustuslaissa mies määriteltiin erikseen perheen isäksi ja nainen äidiksi, homopareilta evättiin adoptio-oikeus ja transihmiset menettivät oikeuden vaihtaa laillista sukupuoltaan virallisiin asiakirjoihin.
Heinäkuussa tuli voimaan kovaa kritiikkiä saanut lakipaketti, jossa sateenkaarivähemmistöistä kertominen kouluissa muuttui laittomaksi. Lisäksi alaikäisiltä kiellettiin näitä aiheita sisältävä materiaali kuten elokuvat, televisiosarjat ja kirjat.
Lakipaketti on saanut ihmisoikeusjärjestöiltä ja EU:lta täystyrmäyksen. Euroopan komissio vaatii Unkaria kumoamaan lain talouspakotteiden uhalla.
Tähän ei Orbán kuitenkaan suostu. Hän ilmoitti keskiviikkona järjestävänsä kansanäänestyksen laista, joka on siis jo tullut voimaan.
Arvostelijoiden mukaan kansanäänestyksen tavoitteena on energisoida Fideszin kannattajia ennen ensi kevään parlamenttivaaleja.
Niissä Orbánilla on ensi kertaa yli kymmenvuotisen valtakautensa aikana mahdollisuus hävitä, sillä hajanainen oppositio on ryhmittymässä yhteisen vastaehdokkaan taakse.
– Homofobian lietsominen on yksi hallituksen monista strategioista voittaa vaalit. Voi olla, että uudella lailla on viimeinkin astuttu jonkin rajan yli ja tästä seuraa voimakas vastareaktio, mutta epäilen sitä, sanoo unkarilainen sosiologi Éva Fodor puhelinhaastattelussa.
Sukupuolentutkimukseen erikoistunut Fodor johtaa Keski-Euroopan yliopiston Demokratia-instituuttia. Yksityinen liberaali yliopisto painostettiin lopettamaan toimintansa Unkarissa vuonna 2018 ja toimii nyt pääasiassa Wienissä.
Demokratian tilaa mittaavan ihmisoikeusjärjestön Freedom Housen analyysissä Unkari on luokiteltu osittain vapaaksi, kun kaikki muut EU-maat ovat vapaita.
Syynä on siirtymä kohti autoritarismia. Fidesz on järjestelmällisesti heikentänyt yliopistojen, median, oikeuslaitoksen, kansalaisjärjestöjen, vähemmistöjen ja opposition asemaa.
Fodorin mukaan hallituksen toiminta ja vallan oikeutus perustuu viholliskuvien lietsomiseen. Osansa ovat aiemmin saaneet pakolaiset, romanit, kodittomat, EU ja viimeisimpinä sitten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.
Jo ennen kuin Kristóf Ferencz oli tietoinen omasta homoseksuaalisuudestaan, hän tunsi samaistuvansa sosiaalisessa mediassa seuraamiinsa queer- ja drag-artisteihin.
– Vaikka en silloin edes tiennyt olevani homo tai queer, jo se että tällaista positiivista, kaunista materiaalia oli olemassa oli tärkeää. Se sai minut tuntemaan, että kaikki on ok.
Uutta lakia tulkiten tällaisten somevideoiden katsominen voisi nykyään olla alle 18-vuotiaalle laitonta – tosin selvennystä tähän vielä odotetaan.
Fideszin poliitikot puhuvat mielellään homopropagandasta, jolta he haluavat suojella lapsia. Heidän logiikkaansa seuraten Ferencz on homo, koska katsoi alaikäisenä somevaikuttajien videoita.
Ferencziä ajatus pöyristyttää.
– Se on paskapuhetta. Olen ollut homo jo ennen kuin synnyin, siitä lähtien kun sydämeni alkoi lyödä. Sitä ei voi mikään muuttaa. Jos queer-asioiden näkeminen tekee ihmisestä queerin, miten sitten heteroksi ei tulla heterovideoita katsomalla? Miten queer-ihmisiä olisi edes alun perin olemassa?
Kouluvierailuista tuli laittomia
Käytännössä unkarilaisten nuorten somekäyttäytymistä on nykyisellään mahdotonta tehokkaasti rajoittaa. Laki ja rangaistukset on muotoiltu ympäripyöreästi, minkä arvostelijoiden mukaan halutaan johtavan ennen kaikkea opettajien ja mediayhtiöiden itsesensuuriin.
Uusi laki osuu tällä hetkellä suorimmin kouluihin ja kansalaisjärjestöihin.
Pääministeri Orbán on sanonut, että hänen hallituksensa haluaa estää “hlbt-aktivistien pääsyn kouluihin ja päiväkoteihin”. Tällä hän viittaa esimerkiksi Labrisz-lesbojärjestön ja Szimpozion-homojärjestön yli 20 vuotta jatkuneeseen yhteiseen kouluvierailuohjelmaan.
Järjestöt ovat olleet merkittävässä asemassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä opettamisessa, koska aihepiiri ei ole muutenkaan juuri kuulunut koulujen opetusohjelmaan.
Szimpozion-järjestön Ákos Modolo sanoo, että pääasiassa lukiot ovat kutsuneet järjestön vapaaehtoisia pitämään interaktiivisia oppitunteja, joilla he ovat kertoneet sateenkaarivähemmistöjen elämästä ja asemasta ja kannustaneet nuoria keskustelemaan asiasta.
– Emme tuputa omia näkemyksiämme, mutta yritämme levittää hyväksyviä ja suvaitsevia asenteita. Monilla nuorilla on ennakkoasenteita, mutta he eivät välttämättä ole koskaan ennen tavanneetkaan aikuista hlbt-ihmistä, Modolo sanoo.
Jatkossa seksuaalisuudesta ja sukupuolesta saavat kouluissa puhua vain hallituksen hyväksymät, perinteisiä perhemalleja edustavat järjestöt. Sateenkaariohjelmalla ei ole toivoakaan päästä hyväksyttyjen listalle.
Labrisz-järjestön Viktória Sulyokin mukaan heidän oppituntinsa auttavat sekä biologisen syntymäsukupuolensa omakseen kokevia heteroita ymmärtämään paremmin vähemmistöjen asemaa että hlbt-nuoria näkemään kaltaisiaan ihmisiä ja kokemaan hyväksyntää.
– Näistä asioista puhumisen kieltäminen voi johtaa homo- ja transnuorten masennukseen ja itsemurhiin. Uskon vakaasti, että voitamme tämän taistelun lopulta, mutta silloin on jo liian myöhäistä nykynuorille, Sulyok sanoo.
Järjestöaktiivit vakuuttavat, että he aikovat löytää keinon jatkaa työtään kaikesta huolimatta.
– Jos emme voi enää mennä lukioihin, voimme pitää oppitunteja yliopistoille, yrityksille ja yli 18-vuotiaiden nuorisojärjestöille. Laki ei voi estää meitä tekemästä sitä, minkä koemme oikeaksi ja tarpeelliseksi, Modolo sanoo.
Pridessa vaaditaan tulevaisuutta takaisin
Tänään lauantaina Kristóf Ferencz osallistuu ensimmäistä kertaa elämässään Budapestin Pride-kulkueeseen. Yhtenä sadoista vapaaehtoisjärjestäjistä hän huolehtii muun muassa vedenjakelusta 30 asteen helteessä.
Tänä vuonna Pride-kulkue on korostetun poliittinen, sillä sen on nähty laajentuneen hallituksen toimintaa ylipäätään vastustavaksi mielenosoitukseksi. Paikalle odotetaan kymmeniä tuhansia marssijoita.
– Länsi-Euroopassa ajatellaan, että Pride-kulkueet ovat tätä nykyä enemmänkin festivaaleja ja niiden pitäisi palata poliittisille juurilleen. Unkarissa meillä ei ole tätä ongelmaa, Ákos Modolo hymähtää.
Tukensa Pridelle ovat osoittaneet kymmenet Unkarissa toimivat ulkomaiset suurlähetystöt ja kulttuurijärjestöt sekä sadat paikalliset ja kansainväliset yritykset.
Ero Unkarin konservatiivisen hallituksen ja liberaalin Budapestin välillä näkyy siinäkin, että kaupungintalolla liehuu sateenkaarilippu.
Vaikka tunnelma on jännitteinen, Pride-kulkueen arvioidaan etenevän iltapäivällä pääkaupungin läpi rauhallisissa merkeissä. Viranomaiset valvovat ja suojaavat kulkuetta sekä pyrkivät estämään yhteenotot mahdollisen pienen vastamielenosoituksen kanssa.
Tämän vuoden kulkueen teemana on “Vaaditaan tulevaisuutemme takaisin”. Ferenczin mielestä iskulause on ajankohtaisempi kuin koskaan.
– Tulevaisuutemme kirjaimellisesti otetaan meiltä pois, mutta nyt on aika ottaa se takaisin. Kulkueessa toivon mukaan nämä ihmeelliset ja upeat ihmiset haistattavat hallitukselle, joka yrittää tehdä elämästämme kurjaa, hän sanoo.
Monet nuoret seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat eivät näe itselleen Unkarissa tulevaisuutta, vaan ovat viime vuosina muuttaneet opiskelemaan Länsi-Eurooppaan ja Pohjoismaihin.
Tätä suunnittelee myös Ferencz. Hän valmistuu vuoden päästä lukiosta ja unelmoi pääsystä opiskelemaan designia Aalto-yliopistoon Suomeen.
– Ykköstavoitteeni on näillä näkymin päästä pois Unkarista niin pian kuin mahdollista. Mutta niin kauan kuin asun täällä, haluan tehdä kaikkeni parantaakseni asioita.
Lue myös: