Hyppää sisältöön

Unkarin pääkaupungissa tuhannet marssivat seksuaalivähemmistöjen aseman heikentämistä vastaan

Unkari kielsi hiljattain seksuaalivähemmistöistä kertomisen esimerkiksi koulukirjoissa. Asia määriteltiin uudessa laissa, jota kutsutaan lastensuojelulaiksi.

Unkarissa tuhannet marssivat seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta
Unkarissa tuhannet marssivat seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta
Saana Uosukainen

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa Pride-kulkueeseen on osallistunut tuhansia ihmisiä.

Paikalle oli kokoontunut yli 10 000 ihmistä, arvioi uutistoimisto AFP:n kuvajournalisti.

Tapahtumanjärjestäjät odottivat kulkueeseen ennätysmäärää ihmisiä. Heidän mukaansa marssilla vastustettiin "vallanhimoisia poliitikkoja" ja yrityksiä pelotella ja vähätellä Unkarin seksuaalivähemmistöjä.

Marssi kulki läpi Budapestin keskustan. Tapahtuman odotettiin kestävän myöhään yöhön paikallista aikaa.

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen marssi on herättänyt kansainvälistä huomiota, sillä Unkarin nykyhallinnon on arvioitu yrittävän heikentää seksuaalivähemmistöjen asemaa.

Unkari kielsi hiljattain seksuaalivähemmistöistä kertomisen esimerkiksi koulukirjoissa. Asia määriteltiin uudessa laissa. Lakia on virallisesti kutsuttu lastensuojelulaiksi.

Lakia ovat arvostelleet esimerkiksi muut EU-maat. Unkarin johto lupasi muutama päivä sitten, että se järjestää kiistanalaisesta laista kansanäänestyksen.

Unkari ei tunnusta homoavioliittoja, ja vuonna 2020 samaa sukupuolta olevilta pareilta kiellettiin maassa adoptointi. Unkarilaiset eivät myöskään saa muuttaa sukupuoltaan laillisesti.

Useat kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet uutta lakia. Tutkimusyhtiö Ipsoksella teettämän kyselyn mukaan 46 prosenttia unkarilaisista kannattaa samaa sukupuolta olevien mahdollisuutta avioitua.

Maanantaina yhteensä 40 ulkomaista lähetystöä tai kulttuuri-instituuttia julkaisi tukensa seksuaalivähemmistöjen Pride-juhlalle yhteisessä lausunnossaan. Suomen Budapestin-lähetystö (siirryt toiseen palveluun) oli lausunnon allekirjoittaneiden joukossa.

Euroopan komissio on aloittanut rikkomusmenettelyn Unkaria ja Puolaa vastaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjimisen vuoksi.

Lue myös:

Yle Unkarissa: Kristóf, 18, kärsii maansa homovastaisesta politiikasta ja unelmoi opiskelusta Suomessa – “Tulevaisuutemme otetaan meiltä pois”

Pääministeri Orbán: Unkari järjestää kansanäänestyksen EU:n vastustamasta laista

Suosittelemme sinulle