Hyppää sisältöön

Tokion uutuuslajin kultasuosikki eli lapsuutensa eristyksissä ja elämä valui sivuraiteille – yksi voitto muutti perheen suunnan: "Pelasti henkemme"

Tokion olympialaisten kultasuosikki Nyjah Huston sai rastafarilaisen kasvatuksen. Hän ei pidä nykyisin yhteyttä kontrolloivaan isäänsä.

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä. Miesten rullalautailun street kilpaillaan sunnuntaina. Päivän kisaohjelmaan voit tutustua täällä.

Rullalautailun miesten streetin nelinkertainen maailmanmestari Nyjah Huston, 26, on yksi Tokion olympialaisten mielenkiintoisimmista urheilijoista – ei pelkästään mahdollisen olympiakultansa, vaan enemmänkin taustan ja tarinansa takia.

Huston syntyi Kalifornian Davosissa perheensä olohuoneen lattialle. Kätilönä toimi isä Adeyemi, joka juurrutti kaikkiin viiteen lapseensa voimakkaan, rastafarilaisen elämäntavan.

Adeyemi Huston ei antanut lapsiensa tutustua amerikkalaiseen kulttuuriin, jota hän piti perheenjäsenien mukaan korruptoituneena ja jumalattomana yhteiskuntana. Lapsilla ei ollut ystäviä, he noudattivat vegaanista ruokavaliota, eivätkä he saaneet harrastaa joukkuelajeja, syödä karkkia tai käydä normaalisti koulussa.

Kotiopettajana toimi perheen äiti Kelle, joka kertoi heille esimerkiksi rastafarien messiaasta, Haile Selassiesta.

Huston aloitti skeittaamisen nelivuotiaana kolmen veljensä kanssa isänsä aloitteesta. Hustonin potentiaali oli jo tuolloin nähtävissä, joten isä päätti rakentaa perheen takapihalle skeittiparkin.

Rastatukkaisen lapsen ura eteni nopeasti, sillä hän allekirjoitti jo seitsemänvuotiaana yhteistyösopimuksen Element Skateboardsin kanssa. Huston voitti tämän jälkeen kymmenvuotiaana kaksi vuotta vanhempia kilpakumppaneita Tampa Am -ammattilaiskilpailussa ja debytoi vuotta myöhemmin arvostetussa X Gamesissa.

Huston oli saanut harjoitella näinä vuosina huippuolosuhteissa, sillä hänen vanhempansa olivat ostaneet sisäskeittipuiston Woodlandista.

Huston, 26, harjoitteli lapsena huippuolosuhteissa. Kuva: Getty Images

Eristyksissä ulkomaailmasta

Hustonin suosio kasvoi hurjasti. Hän tienasi 11–13-vuotiaana keskimäärin 310 000 dollaria vuodessa palkintorahoilla ja sponsorituloilla. Rahoista, valmennuksesta, matkustamisesta ja kuvaamisesta huolehti perheen isä, joka myös halusi, ettei Nyjah saa tietää suuresta suosiostaan.

Huston varmisti asian muuttamalla perheen Puerto Ricoon, jossa he asuivat eristyksissä vuoristomaatilalla. Elämään sisältyi hedelmiä, maatilan eläimiä, reggaemusiikkia, marihuanan kasvattamista, maastopyöriä ja lautapelejä. Sähköä ja vettä ei ollut aina tarpeeksi.

– Kaksi nuorempaa lasta pitivät siitä, mutta vanhemmille lapsille se oli kurjaa. Myös Nyjah oli onneton, sillä ei ollut mitään, minne paeta. Adeyemi sanoi, että älä huoli, aion rakentaa tänne harjoitusolosuhteet, äiti Kelle Huston sanoi New York Timesille. (siirryt toiseen palveluun)

Puerto Ricossa asuminen kävi kalliiksi kukkarolle. Esiintymisiä ja kilpailuja jäi väliin, sponsorit turhautuivat ja nuorukaisen tulot tippuivat puoleen edellisvuoden tasosta. Hustonin ura skeittajaana oli vaarassa.

Perhe eli eristyksissä kahden vuoden ajan, minkä jälkeen äiti päätti tehdä muutoksen. Hän vei neljä muuta lasta vierailulle Kaliforniaan, ja jäi heidän kanssaan sille tielle.

– Minun täytyi jättää Nyjah, sillä se oli ainoa turvallinen tapa päästä pois, Kelle sanoi.

– Nyjah tuli pakettiautoon sanomaan hyvästit sisaruksilleen ja minulle. Katsoimme toisiamme, ja itkimme hiljaa. Hän tiesi. Hän tiesi, mitä tein, Kelle Huston jatkoi.

Vanhemmat erosivat. Myöhemmin myös Nyjah muutti äitinsä luokse, kun tuomari antoi tälle lapsien huoltajuuden. Samaan aikaan Nyjahin välit isään alkoivat rakoilla.

Nyjah Huston osallistui ensimmäistä kertaa X Games-kilpailuun 11-vuotiaana. Kuva: Getty Images

Avioeromenettelyssä esimerkiksi kerrottiin, että Nyjah oli viestinyt isälleen tehneensä sopimuksen erään skeittilautayrityksen kanssa. Isä ei ollut tyytyväinen ratkaisuun, sillä hän oli toivonut rakentavansa uuden yrityksen poikansa rahoilla.

– Luulen, että olemme nyt kilpailijoita. Rakastan sinua ja toivon sinulle kaikkea hyvää. Skeittaaja skeittajaalle ja ystävä ystävälle, olet kuin petturi itsellesi. Nähdään! Adeyemi Huston vastasi.

– Anteeksi. Minun täytyi tehdä se, mikä on minulle parasta, ja antaa itselleni mahdollisuus kehittyä niin hyväksi kuin pystyn. Luulisin, että haluaisit minulle samaa, Nyjah kirjoitti.

– Emme tarvitse niitä, ketkä lähtevät. Onnea. Tulet tarvitsemaan sitä, Adeyemi päätti.

Tapahtuneesta on aikaa jo yli kymmenen vuotta. Kaksikko ei ole juurikaan puhunut toisilleen tapauksen jälkeen.

– En voi sanoa, että olisin nykyisessä asemassani, jos minua ei olisi kasvatettu sillä tavalla. En ole koskaan suhtaututunut siihen vihamielisesti, vaikkakin jotkin asiat ovat hulluja, Nyjah Huston kommentoi isäänsä New York Timesille.

Uran paras tunne

Nyjahin sisko Isha ja hänen äitinsä ovat kuvailleet Adeyeamin johtaneen perhettään kulttia muistuttavalla tavalla. Heidän mukaansa Adeyemi tukahdutti heidän kehitystään kontroloimalla jokaista asiaa heidän elämässään. Kaksikon mukaan Adeyemi oli myös dominoiva ja käytti herjaavaa kieltä.

Perheen äiti todisti avioeromenettelyn aikana, että Adeyemi käytti fyysistä väkivaltaa häneen ja kahteen vanhempaan poikaan. Äidin mukaan tähän sisältyi tarttumista, puristamista, potkimista ja työntämistä.

– En katso näitä syytöksiä sen arvoiseksi, että tuhlaisin tuomioistuimen aikaa, Adeyemi Huston vastasi oikeudessa.

Äidilleen muuton jälkeen ongelmat eivät kuitenkaan olleet ohitse. Nyjah oli ansainnut vuosina 2007–2008 jopa 690 000 dollaria, mutta oikeudenkäynnin aikana hänen tileiltään löytyi enää yhteensä 50 000 dollaria.

Tuloista 30 prosenttia oli huvennut veroihin ja suurin osa oli käytetty maatilan ostamiseen sekä perheen menoihin. Vielä on epäselvää, mitä lopuille dollareille tapahtui.

Äidin ja neljän lapsen rahatilanne kohentui, kun Nyjah kutsuttiin elokuussa 2010 Street League -kilpailuun Arizonan Greendaleen. Nyjah voitti kilpailun ja ansaitsi 150 000 dollaria.

– Se oli tärkein ja paras tunne, jonka olen koskaan tuntenut kilpailun aikana. Voitto pelasti henkemme, Huston sanoi RollingStone -aikakausilehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Lukuisia voittoja

Tämän jälkeen Hustonin menestys on ollut huimaa. Skeittaaja voitti arvostetun X Games -kilpailun ensimmäistä kertaa vuonna 2011. Vuonna 2013 hän oli jo ansainnut urallaan enemmän palkintorahoja kuin kukaan muu rullalautailija.

Tähän päivään mennessä Huston on voittanut neljä maailmanmestaruutta ja saavuttanut 16 mitalia (10 kultaista) X Gameseissa.

Vuosien saatossa Huston on myös tehnyt kaikkia niitä asioita, joita hän ei saanut tehdä lapsena. Nyjah leikkasi rastansa pois isänsä kanssa tulleen välirikon jälkeen, otti tatuointeja ja söi lihaa.

18-vuotiaana Huston puolestaan osti ylellisen kodin San Juan Capistranosta, Kaliforniasta, jonne hän kutsui ystäviään ja veljiään useita päiviä kestäneisiin juhliin. Naapurit puolestaan kutsuivat poliisin useita kertoja juhlapaikalle.

– Ne olivat hyviä, hyviä aikoja. Nyt olen vain kitollinen, että selvisin siitä, enkä joutunut liikaa vaikeuksiin, Huston kommentoi New York Timesille ensimmäisiä itsenäistymisvuosiaan.

Kuva: Getty Images

Huston myös nautti saamistaan palkinnoista ja osti 350 000 dollaria maksavan Lamborghinin. Hän on sittemmin jäänyt kiinni useista liikennerikkomuksista, pääosin ylinopeuksista. Huston on myös tuomittu yhden kerran kolmeksi vuodeksi ehdonalaiseen vankeuteen julkisesta häiriöstä ja virkavallan vastustamisesta. Tuomioon sisältyi 200 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Viimeisimpänä Los Angelesin syyttäjät syyttivät Hustonia isojen juhlien järjestämisestä kotonaan koronapandemian aikana helmikuussa. Syytteet hylättiin kesäkuussa.

– Minulla ei ollut juhlia, mutta minun ei olisi pitänyt kutsua niin paljon ihmisiä. Minun on oltava varovaisempi. Varsinkin, kun olympialaiset ovat tulossa, hän sanoi New York Timesille.

Skeittauksen olympiamitaleista kilpaillaan ensimmäistä kertaa Tokiossa, ja Huston on suuri suosikki olympiakullan voittajaksi. Hustonin suurin haastaja on japanilainen Yuto Horigome, joka voitti viimeisimmän maailmanmestaruuden tänä vuonna Roomassa Hustonin nenän edestä.

Vaikka olympiakulta ei tänä vuonna tulisikaan, Tokio ei jää välttämättä Hustonin viimeiseksi kilpailuksi olympialaisissa.

– Olen innoissani, että olen edelleen terve ja minulla on vielä vuosia jäljellä. Luulen, että voin urheilla vielä viisi vuotta, mikä tarkoittaa, että voisin osallistua toisiin olympialaisiini 29-vuotiaana, Huston sanoi GQ -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: