Hyppää sisältöön

Venäjä järjesti vuotuisen laivastoparaatin koronan varjossa

Koronan vuoksi laivaston paraati oli yleisölle suppeampi kuin muina vuosina, koska osa puistoalueista on suljettu. Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui kuitenkin laivaston paraatiin, kuten joka vuosi.

Pietarissa juhlittiin Venäjän laivastoa paraatilla
Pietarissa juhlittiin Venäjän laivastoa paraatilla
Saana Uosukainen

Venäjän laivaston vuosipäivän paraati on järjestetty Pietarissa. Paraatilla juhlitaan laivaston 325. vuosipäivää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi paraatissa pitämässä puheessaan Venäjän laivaston voivan suorittaa yllättävän iskun halutessaan. Kommentin on katsottu viittaavaan Britannian aluksen toimintaan Krimin niemimaan läheisyydessä tänä kesänä.

Pietarilainen Fontanka.ru-sivusto (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että paraatin vuoksi suljettiin Kronstadtin linnoituskaupungin alueita ja puistoja. Liikenne taukosi paraatin vuoksi useilla alueen silloilla. Myös bussi- ja johdinautoliikenteessä Pietarin keskustan alueella on ollut muutoksia.

Koronan vuoksi tapahtuma oli tänä vuonna suppeampi, sillä terveysviranomaiset pelkäävät koronaviruksen leviämistä puistoissa juhlivien ihmisten kesken.

Venäjän laivaston kaksi alusta.
Venäjän laivaston alukset valmistautuivat paraatiin Neva-joella Pietarissa. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Venäjällä on kesällä yritetty saada koronarokotetta suositummaksi, sillä koronatilanne ei ole näyttänyt hellittävän ja venäläiset näyttävät olleen tänä keväänä skeptisiä rokotetta kohtaan.

Taustalla on ainakin hurjaa vauhtia leviävä koronaviruksen deltamuunnos. Moskovassa ja Pietarissa on rikottu koronakuolemaennätyksiä.

Ria Novostin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tapahtumaan kerrottiin osallistuvan yli 50 laivaston alusta ja yli 40 lentokonetta ja helikopteria.

Lisäksi paraatiin osallistui Intian, Pakistanin ja Iranin laivastojen aluksia.

Iranin laivaston sota-alukset Makran ja Sahand saapuivat viikon alussa Atlantilta Englannin kanaaliin. CNN raportoi alusten olleen perjantaina Itämerellä.

Tsaari Pietari Suuri perusti Venäjän laivaston vuonna 1696. Laivaston vuosipäivää vietetään heinäkuussa sen kunniaksi, että heinäkuussa 1714 käydyssä Riilahden (venäläisittäin Hankoniemen) meritaistelussa Venäjän laivasto voitti Ruotsin laivaston.

Suosittelemme sinulle