Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.
Tunisian 18-vuotias Ahmed Hafnaoui aiheutti todellisen jättiyllätyksen Tokion olympia-altaassa, kun hän voitti 400 metrin vapaauinnin olympiakultaa. Kahdeksannelta radalta voittajaksi rutistanut nuorukainen sai Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanskinkin hämmentyneeksi, sillä hän myönsi, ettei tiedä tästä oikeastaan yhtään mitään.
– Iso mies ja jumalattoman isot jalat. Nyt kun näin hänen uivan, niin hän ui pirun hyvin teknisesti. Se oli todella hyvän näköistä uintia. Jotenkin minulle tuli hänestä mieleen (viisinkertainen olympiavoittaja) Ian Thorpe. Hän on samantyyppinen uintityyliltään ja jopa ulkoinen habitus on samantyyppinen, Hanski analysoi 190-senttistä nuorukaista.
– Tämä oli kyllä ihan ykköskategorian yllätys! 400 metrin vapaa on hyvin perinteinen laji uinnissa ja yksi hienoimmista finaaleista. Mutta yllätykset kuuluvat urheiluun. Siellä on kahdeksan uimaria loppukilpailussa ja kaikki voivat voittaa. Heille, jotka olettavat voittavansa, tällaiset ovat vain hyvä herätys.
Hanski vertasi Hafnaouin voittoa Lontoon vuoden 2012 olympialaisiin, jolloin Etelä-Afrikan Chad le Clos yllätti yhdysvaltalaisen uintilegenda Michael Phelpsin 200 metrin perhosuinnissa. Le Clos oli voittaessaan 20-vuotias ja Phelps oli siihen mennessä voittanut jo 15 olympiakultaa, joten le Clos kukisti kuninkaan.
Tällä kertaa Hafnaoui ei kaatanut ketään kuninkaaksi tituleerattua, vaan kukisti mitalikamppailussa Australian Jack McLoughlinin ja Yhdysvaltojen Kieran Smithin. Hanskin mielestä kenttä oli avoin kaikille.
– Mutta vaikka pärjää jossain kansainvälisessä kisassa Euroopassa, niin kuin Hafnaoui on tehnyt, on aivan eri asia hypätä suoraan olympiafinaaliin.
Viime kesänä tätä tuskin olisi nähty
Hafnaoui onnistui finaalisuorituksessaan täydellisesti. Hän aloitti kovaa, mutta ei alkurynnistyksestään huolimatta hyytynyt loppua kohti.
– Mietin 300 metrin kohdalla, että nyt hän tosissaan saattaa ottaa mitalin, koska keskiratojen uimarit olivat olivat niin kaukana. Vielä viimeisessä käännöksessä näytti, että sieltä tullaan ohi, mutta jostain ihmeestä hän löysi vielä jonkun vaihteen, Hanski hämmästeli.
Hafnaoui myönsi itsekin olleensa shokissa, kun huomasi voittaneensa. Hän yllättyi siitä, että pääsi ylipäätään finaaliin.
– En vain voi uskoa tätä. Tämä oli unelma ja se toteutui. Tämä oli paras kisani ikinä, onnellinen voittaja kertoi medialle ja sanoi omistavansa kultamitalinsa perheelleen.
– Toivon, että he ovat minusta ylpeitä.
Hafnaoui on voittanut Afrikan mestaruuskilpailuissa yhden hopean ja kolme pronssia. Hän on myös parantanut kahdessa vuodessa ennätysaikaansa matkalla peräti yhdeksän sekuntia.
Silti tunisialaisen ajat ovat olleet sen verran vaatimattomia, ettei Hanski ole niitä aiemmin noteerannut. Tokion alkueristäkin Hafnaoui pääsi jatkoon viimeisten joukossa, ja tuolloin nuorukainen herätti asiantuntijan mielenkiinnon.
Hanskin mukaan Hafnaouin kehitys on selitettävissä uimarin iällä ja lahjakkuudella. Hafnaoui ei ole tässä suhteessa poikkeus, sillä uinnista tällaisia tulee eteen liki jokaisissa arvokisoissa.
– Yhdeksän sekuntia parissa vuodessa on mieletöntä, mutta mies kehittyy 16-vuotiaasta 18-vuotiaaksi, on selvää, että kehitystä tulee paljon. Hänen osaltaan oli etu, että kisat siirrettiin vuodella eteenpäin. Nyt kaikki osui kohdalleen. Tilanne tuskin olisi ollut sama, jos kisat olisi pidetty viime kesänä, Hanski totesi.
Hafnaoui on aloittanut uinnin harrastamisen kuusivuotiaana, kun hänen isänsä Mohamed, entinen maajoukkuekoripalloilija, ilmoitti hänet paikalliseen seuraan. Kolme vuotta sitten Hafnaoui sijoittui kahdeksanneksi 400 metrin vapaauinnissa nuorten olympiapäivillä Buenos Airesissa. Hän kertoi jo vuonna 2019 tähtäävänsä olympiakultaan Pariisissa 2024.
– Tämä mitali on kaikille tunisialaisille. Teillä on nyt mestari. Olen niin onnellinen tästä kultamitalista, olkaa ylpeitä minusta, Hafnaoui sanoi mitaliseremonian jälkeen.
Tärkeä uintikulta Afrikalle
Hafnaouin kultamitali oli Tunisian uintihistorian kolmas ja maan olympiahistorian viides kultamitali. Pekingin olympialaisissa Oussama Mellouli ui 1 500 metrin vapaauinnissa ja Lontoossa 10 kilometrin avovesiuinnissa olympiakultaa. Hafnaoui on myös kunnostautunut pitkillä matkoilla ja aikoo osallistua Tokiossa vielä 800 metrille.
Hanskin mielestä nyt onkin mielenkiintoista nähdä, mihin Hafnaouin kehitys tämän jälkeen kulkee.
– Tämän jälkeen alkavat ne vaikeat kisat. Hän on voittaja, mutta ei kuitenkaan tehnyt olympia- tai maailmanennätystä eikä edes maailman kärkiaikaa. Hänen kotimaassaan tästä seuraa kyllä hirvittävä myllytys.
Hanski arveli, että Hafnaoui karkaa tämän jälkeen Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja nuorukainen onkin jo kertonut sen olevan suunnitelmissa.
– Sitten nähdään, mihin suuntaan hän menee. Hänellä on vielä ME-aikoihin matkaa, mutta jos valmennus on tuota luokkaa ja lahjat tuollaista, niin voi vain arvailla, mikä hänen seuraava kehitysaskeleensa on.
Hafnaouin olympiakulta oli sikälikin harvinainen, että se oli vasta Afrikan 11. uintikulta. Etelä-Afrikka on perinteinen uintimaa ja ottanut kuusi mestaruutta, mutta Melloulin lisäksi ainoastaan Zimbabwen Kirsty Coventry on voittanut olympiakultaa.
Hafnaouista tuli myös Afrikan toiseksi nuorin uinnin olympiavoittaja. Nuorimman titteliä pitää yhä hallussaan Etelä-Afrikan Joan Harrison, joka voitti naisten 100 metrin selkäuinnin 16-vuotiaana Helsingissä 1952.
– Hafnaoui on tavallaan omaa tuotantoa, sillä esimerkiksi Oussama Mellouli harjoitteli Yhdysvalloissa pitkään ja rupesi sitä kautta menestymään. Myös moni Pohjois-Afrikasta tullut uimari harjoittelee Yhdysvalloissa. Siksi Hafnaouin voitto oli tärkeä, että hän on Afrikassa harjoitteleva afrikkalainen. Hän osoitti, että sieltäkin voi tulla menestyjiä.
Lue myös: