Hyppää sisältöön

Uimarit innostuivat halailemaan palkintojenjaossa ilman maskeja – Kansainvälinen olympiakomitea jyrähti

Tokion olympiakisoissa pyritään noudattamaan tiukkoja koronasääntöjä. Ainakin uinnin palkintojenjaossa niistä on lipsuttu.

Chase Kalisz (keskellä), Jay Litherland (vasemmalla) ja Brendon Smith juhlistivat mitalejaan palkintojenjaossa ilman maskeja. Kuva: Tim Clayton/Corbis/Getty Images

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Tokion olympiakisojen koronasäännöt, maskit ja tartunnat ovat olleet kisojen yleinen puheenaihe. Maskit ovat pakollisia olympialaisten tapahtumapaikoilla, niin urheilijoilla, kisajärjestäjillä kuin mediallakin, mutta tästä säännöstä on lipsuttu useampaankin otteeseen.

Muun muassa avajaisissa Kirgisian, Tadzikistanin ja Pakistanin joukkueen jäsenten maskittomuus herätti hämmennystä, mutta kisajärjestäjät eivät tapahtuneen jälkeen kommentoineet tapahtunutta.

Nyt uintikisoissa on herättänyt huomiota se, että mitalien jaossa uimarit ovat ottaneet kasvomaskinsa pois seremonian aikana palkintokorokkeella. Tähän Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on nyt puuttunut. KOK on ilmoittanut jyrkästi, että maskeja on pakko pitää.

– Niitä ei ole mukava pitää. Niitä on kuitenkin pakko pitää, KOK:n tiedottaja Mark Adams totesi uutistoimisto Reutersille.

Esimerkiksi sunnuntain 400 metrin sekauinnin palkintojenjaossa mitalikolmikko yhdysvaltalaiset Chase Kalisz ja Jay Literland sekä australialainen Brendon Smith poistivat maskinsa ja halasivat toisiaan.

Kaliszin mukaan uimarit ottivat maskinsa pois, koska sitä pyydettiin. Aiemmin urheilukisoissa urheilijat ovat saattaneet ottaa maskin pois kasvoiltaan valokuvaajien pyynnöstä.

– En tiedä, mikä oikea protokolla on, mutta palkintokorokkeella oli merkki, jossa luki maski pois – maski päälle, joten niin teimme, Kalisz selitti.

Hieman tämän jälkeen palkintokorokkeella oli peräti 12 viestiuimaria Australiasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista, jotka myös halailivat toisiaan ilman maskeja ja hymyilivät valokuvaajille.

KOK:n mukaan moiseen käytökseen ei ole enää syytä, vaikka urheilijat kuinka olisivat innoissaan mitaleistaan.

– Meidän täytyy olla jatkossa valitettavasti tiukempia. Se on meidän omaksi parhaaksemme, meidän ja kisojen turvallisuuden takia meidän täytyy noudattaa näitä sääntöjä, Adams sanoi.

Kisajärjestäjät ilmoittivat sunnuntaina kymmenestä uudesta koronatartunnasta Tokion kisoissa. Yhteensä kisoissa on ollut tartuntoja 132.

Lue myös:

Kolmen maan lipunkantajat kohauttivat olympialaisten avajaisissa ilman maskia – Tokio ei ole ensimmäinen kisaisäntä pandemian keskellä

Kommentti: Olympialaisten miljardibisnestä on helppo vastustaa, mutta oletko ajatellut, mitä Tokion kisojen peruminen olisi maksanut urheilijoille?

Katso avajaisten hauskin hetki ja muut parhaat palat: kolmen näyttelijän hengästyttävä suoritus ihastutti Tokiossa

Suosittelemme sinulle