Hyppää sisältöön

Nicaraguassa pidätetään istuvan presidentin haastajia – tänä viikonloppuna tehtiin jo seitsemäs pidätys

Presidentti Daniel Ortega ei ole vielä kertonut virallisesti jatkoaikeistaan, mutta hänen odotetaan pyrkivän neljännelle perättäiselle presidenttikaudelleen marraskuun vaaleissa.

Lauantaina pidätetty Noel Vidaurre kertoi presidenttiehdokkuudestaan 29. huhtikuuta. Kuva: Jorge Torres / EPA

Nicaraguassa pidätettiin lauantaina jo seitsemäs mahdollinen opposition presidenttiehdokas. Noel Vidaurre asetettiin kotiarestiin syytettynä maan "itsemääräämisoikeuden heikentämisestä".

Presidentti Daniel Ortegan hallinto on kesäkuun alusta lähtien pidätyttänyt yhteensä lähes 30 poliittista vastustajaa. Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat tuominneet pidätykset.

Pidätysaallon taustalla on joulukuussa hyväksytty laki, jolla halutaan rangaista toiminta, joka edistää ulkomaiden puuttumista Nicaraguan itsemääräämisoikeuteen.

Arvostelijoiden mukaan laki on räätälöity hiljentämään maan pitkäaikaisen johtajan Ortegan vastustajat ja savustamaan tämän mahdolliset haastajat ulos tulevista presidentinvaaleista.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja hänen vaimonsa, varapresidentti Rosario Murillo puhuivat kannattajilleen pääkaupungissa Managuassa 29.8. 2018. Kuva: Jorge Torres / EPA

75-vuotiaan Ortegan odotetaan pyrkivän neljännelle perättäiselle presidenttikaudelleen marraskuun vaaleissa. Hän on ollut presidenttinä yhtämittaa vuodesta 2007 lähtien.

Lauantaina kotiarestiin asetettiin myös poliittinen kommentaattori Jaime Arellano. Yhdysvaltalaisdiplomaatti Julie Chung kommentoi Twitterissä kahden pidätetyn olevan "vain tuoreimmat uhrit rauhallisen opposition kriminalisointiin tähtäävässä halveksittavassa kampanjassa".

Ortega on syyttänyt viime viikkoina pidätettyjä rikollisiksi, jotka pyrkivät syrjäyttämään hänet Yhdysvaltojen tuella.

Lisää aiheesta:

"Vapailla vaaleilla ei ole mitään mahdollisuutta" – Nicaraguassa pidätettiin jo viides mahdollinen opposition presidenttiehdokas

Koronaepidemia puhkesi Nicaraguassa – presidentti katosi, ja huhumylly pyörähti käyntiin

Nicaraguan hallitus lupaa vapauttaa kaikki vangitut mielenosoittajat

Opposition nujertaminen Nicaraguassa jatkuu – poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan

Suosittelemme sinulle