Hyppää sisältöön

Eetu Kallioinen kasvoi räiskyvästä persoonasta kylmänviileäksi olympiamitaliehdokkaaksi – isä muistaa, kuinka nuorelta skeet-ampujalta paloivat helposti käämit

Eetu Kallioinen, 23, petasi itselleen mainiot asetelmat skeet-ammunnan ensimmäisenä päivänä. Isä ja valmentaja uskovat, että kylmähermoinen Kallioinen on vahva toisena päivänä ja voi taistella maanantaina jopa olympiamitalista.

Eetu Kallioinen tähtää maanantaina finaaliin Tokion olympialaisissa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Eetu Kallioinen pääsi maanantaina peruskilpailusta loppukilpailuun. Kallioinen oli finaalissa neljäs. Juttua on päivitetty finaalisijoituksen ratkeamisen jälkeen.

Muutama vuosi sitten Eetu Kallioinen teki skeet-ammunnassa nuorten maailmanennätyksen. Hän ampui peruskilpailussa vain yhden ohi 125 kiekosta. Sen jälkeen hän ei ole pystynyt vastaavaan.

– Nyt olisi hyvä hetki ampua se uudestaan. Se olisi varma finaalipaikka, Eetun isä, Tero Kallioinen kertoo Yle Urheilulle puhelimessa.

Eetu Kallioinen onnistui mainosti skeet-ammunnan ensimmäisenä päivänä Tokion olympialaisissa ja on jaetulla kuudennella sijalla. Päivään mahtui yksi pummi (74/75). Maanantaina kisa jatkuu 50 kiekon sarjalla, ja kuusi parasta pääsee finaaliin.

– Tästä on helppo jatkaa. Kaikki on omissa käsissä. Yhden pummin kärsii vielä ottaa, mutta sitten saattaa olla vaikeuksia edessä. Viimeinen kierros on todella rankka, isä muistuttaa.

Ensimmäistä kertaa olympialaisissa kisaavalle Kallioiselle paikka on kova. Isä ja valmentaja Timo Laitinen ovat silti luottavaisina, että Kallioinen nähdään finaalissa. Kallioinen on ollut viime aikoina parhaimmillaan kovissa tilanteissa.

Räiskyvästä persoonasta kylmän rauhalliseksi

Kallioinen aloitti skeet-ammunnan jo 9-vuotiaana isänsä jalanjäljissä. Tero Kallioinen ampuu edelleen ja on 50-vuotiaiden skeet-ammunnan Suomen mestari.

– Eetu on lahjakas ja ampunut pienestä pitäen, isä kertoo.

Kallioinen siirtyi 13-vuotiaana Laitisen valmennukseen. Valmentaja kertoo, että Kallioinen on ottanut uransa aikana isoja harppauksia henkisellä puolella.

– Hän on tullut järkevämmäksi ja rauhallisemmaksi. Hän oli hyvin räiskähtävä persoona jossain vaiheessa. Toki se kuului ikäänkin. Helposti näki, jos joku ei sujunut. Mutta se käytös jäi pois, kun siihen puututtiin. Hän huomasi, ettei siitä ollut mitään hyötyä.

Kallioinen osui 74/75 kiekkoon Tokion skeet-karsinnan avauspäivänä. Kuva: Lehtikuva

Myös isä muistaa, kuinka herkästi nuorelta pojalta paloivat käämit.

– Silloin hylsyt lensivät hylsyastiasta. Hän oli tuulispää ja kiukkuinen.

23-vuotiaan Kallioisen asenne on täysin erilainen. Isä ja valmentaja kuvailevat hänet rauhalliseksi ja rennoksi, jonka kylmäviileä olemus välittyy kisatilanteissa muillekin.

– Lajipiireissä puhutaan, että hänellä on "hyvä pää". Hän on monta kertaa tiukassa paikassa viimeisellä kierroksella ampunut täyteen, kun on pakko. Hän tekee kovasti töitä lajin eteen ja voittamisen tahto on äärettömän kova, isä kertoo.

Valmentaja kuvailee suojattiaan harkitsevaksi ja analyyttiseksi ampujaksi, joka ei turhaan hötkyile.

– Hänellä on innokkuus ja rakkaus lajiin, mikä on ruokkinut minuakin olemaan tässä mukana. Se näkyy, miten täysillä hän on mukana.

Kouluttaja armeijassa

Kallioisen potentiaali tuli ilmi jo nuorten maailmanennätysammunnassa. Isä muistelee, että superammunnan jälkeen oli vuosia, jolloin kehitys pysähtyi.

– Se nuorten ME 124/125 tuli silloin ihan puskista. Ei sellaista osannut odottaa, kun Eetu paransi niin paljon ennätystä kerralla. Silloin hän saattoi kuvitella olevansa parempi mitä onkaan.

Kehityskäyrä on ollut silti oikeansuuntainen. Kallioinen voitti nuorten arvokisoissa EM-hopeaa. Silloin suomalaista parempi oli vain vuonna 2016 Rion olympiakisoissa kultaa voittanut Italian Gabriele Rossetti. Tällä kaudella Kallioinen nappasi aikuisten tasolla EM-pronssia.

Laitinen antaa Kallioisen tuoreesta EM-menetyksestä ison osan Suomen skeetin päävalmentajalle, maailmanmestarille Italian Pietro Gengalle, joka on toiminut pestissään tämän vuoden.

– Hän ollut todella hyvä, aivan rautainen tapaus.

Kallioinen on pystynyt keskittymään täysillä urheiluun. Hänen palkkansa maksaa Suomen Puolustusvoimat. Kallioinen kouluttaa armeijan urheilukoulussa muita ampujia.

– Tämä on optimaalinen tilanne. Eetu ja Lari Pesonen (Tokiossa 1. päivän jälkeen sijalla 20.) ovat käytännössä ammattilaisia, Laitinen intoilee.

Eetu Kallioinen pääsee panostamaan ammattimaisesti skeet-ammuntaan. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Ammunta vie suurimman osan Kallioisen ajasta. Silti kaksi skeet-ampujaa – isä ja poika – ei puhu keskenään lajista juuri ollenkaan.

– Kun ammuntakausi ohi, niin käymme yhdessä metsällä. Emme paljoa puhu ampumisesta. Eetu ei halua juuri puhua siitä. Emme spekuloi turhaan.

Maanantai klo 4.00

Lopella asuvalla Kallioisella on maanantaiaamulla uran toistaiseksi tärkein kisa. Peli on kuitenkin raakaa: yksi pummi 50:stä saattaa tiputtaa ulos finaalista. Kallioinen selvitti tiensä finaaliin, mutta yksi pummi pudotti pois mitaleilta. Laitisen mukaan toinen päivä on raskaampi kuin ensimmäinen.

Ranskan Eric Delaunay ja Yhdysvaltain kaksinkertainen olympiavoittaja Vincent Hancock ovat kärjessä. He ovat Laitisen mukaan "kaksi todella pahaa kaveria".

– Tämä päivä näytti kuitenkin, että kun tekee omaa juttuaan, niin sillä pärjää. Finaali on oma kisansa, koska siellä sattumalla on enemmän merkitystä. Eetu on ollut yleensä todella vahva toisena päivänä ja finaalissa, valmentaja sanoi sunnuntaina.

– Pidän finaalipaikkaa todennäköisempänä kuin että se ei tule. Löisin Eetun puolesta vetoa finaaliin, Laitinen latasi ja oli oikeassa.

– Nyt vain taivas on rajana. Saumat ovat mitaliin asti, isä tunnelmoi sunnuntaina.

Päivitetty kello 10.37. Kallioinen oli neljäs finaalissa.

Lue myös:

Ida Hulkko murskasi SE:n ja kauhoi välieriin tavalla, joka sai hänetkin haukkomaan henkeään – Mimosa Jallow putosi niukasti ennätyksestä huolimatta

Golfin ykkösnimi joutui vetäytymään Tokiosta – antoi jo toisen positiivisen koronatuloksen rokotuksesta huolimatta

Uimarit innostuivat halailemaan palkintojenjaossa ilman maskeja – Kansainvälinen olympiakomitea jyrähti

Haluatko voittaa himoitun kisamaskotin? Etsi virtuaalisaarelta olympia-aiheiset esineet ja osallistu kilpailuun

Tokiossa nähtiin yöllä melkoinen jymypaukku – asiantuntijakin hämmästeli 18-vuotiaan tunisialaisen olympiavoittoa: "Jumalattoman isot jalat"

Tokion uutuuslajin kultasuosikki eli lapsuutensa eristyksissä ja elämä valui sivuraiteille – yksi voitto muutti perheen suunnan: "Pelasti henkemme"

Suosittelemme sinulle