Hyppää sisältöön

Ida Hulkko murskasi SE:n ja kauhoi välieriin tavalla, joka sai hänetkin haukkomaan henkeään – Mimosa Jallow putosi niukasti ennätyksestä huolimatta

Ida Hulkko alitti 100 metrin rintauinnin Suomen ennätyksensä yli puolella sekunnilla. Mimosa Jallow jäi ensimmäisenä urheilijana ulos välieristä, vaikka paransi Suomen ennätystään 100 metrin selkäuinnissa.

Ida Hulkko murskasi rintauinnin SE:n!
Ida Hulkko murskasi rintauinnin SE:n!
Ossi Saarinen,
Juuso Koskinen

Ida Hulkko ja Mimosa Jallow aloittivat olympiauinnit loistavasti, kun molemmat tekivät Suomen ennätyksen. Hulkko eteni jatkoon 100 metrin rintauinnissa ennätysajalla 1.06,19.

Jallow jäi täpärästi jatkopaikasta 100 metrin selkäuinnissa: Suomen ennätys 1.00,06 jäi vain kahden sadasosan päähän välieristä. Hän oli alkuerien 17:s ja jäi ensimmäisenä ulos jatkosta.

Hulkko oli alkuerien kokonaistuloksissa seitsemäs ja meni kirkkaasti 16 parhaan joukkoon. Hän rikkoi oman Suomen ennätyksensä (1.06,73) yli puolella sekunnilla. Alkuerien nopein oli eteläafrikkalainen Tatjana Schoenmaker olympiaennätyksellä 1.04,82.

Hulkko kertoi jännittäneensä kilpailua eikä osannut heti suorituksensa jälkeen sanoa, miten näin kova ennätysmurskaus oli edes mahdollinen.

– Rukoilemalla varmaan. Tekniikka loppui viimeiselle 25 metrille ja sitten mentiin vaan sisulla maaliin. Ehkä se kuvaa sitä hyvää suomalaista sisukkuutta, Hulkko äimisteli.

Ida Hulkko haukkoi henkeään haastattelussa 100 metrin rintauinnin Suomen ennätyksensä jälkeen.

Hulkko johti eräänsä puolivälissä, mutta oli taipui kovassa seurassa viidenneksi. Uimari lähetti terveisensä valmentaja Jere Jännekselle, joka ei päässyt mukaan Tokioon.

– Viimeiset 25 metriä olivat varmaan aika hirveää katsottavaa. Siitä pitää pyytää suoraan anteeksi Jereltä. Varmaan joudutaan sitä vielä käymään läpi, mutta ei voi ainakaan olla vihainen tässä vaiheessa, Hulkko myhäili.

100 metrin rintauinnin välierät uidaan maanantaina kello 04.50 Suomen aikaa. Yle Urheilun asiantuntijan Vesa Hanskin mukaan finaalipaikka on realismia, jos Hulkko yltää samanlaiseen suoritukseen välierässä.

– Rintauinti on kuitenkin arvaamaton laji. Tulokset voivat heitellä ja huonommallakin ajalla voi päästä jatkoon, Hanski kommentoi.

Mimosa Jallow ui Suomen ennätyksen (1.00,06) 100 metrin selkäuinnissa. Hän jäi kahden sadasosan päähän välieristä.

Jallow: Helpottunut ja iloinen olo

Mimosa Jallow alitti hänen omissa nimissä olleen ennätyksen (1.00,28) yli kahdella kymmenyksellä. Japanilainen Anna Konishi vei kuitenkin viimeisen välieräpaikan Jallow'n edestä kahden sadasosan erolla ajalla 1.00,04.

– Oli kyllä tosi hyvä uinti! Jännitti lähteä uimaan. Alkuerät ovat olleet itselle satasella haastavia, Jallow kommentoi heti uintinsa jälkeen.

Jallow'n mukaan hänen uintinsa on ollut teknisesti hyvää ja vauhdikasta koko Tokion-matkan ajan. Hän oli erityisen tyytyväinen, ettei vauhti hyytynyt loppukirissäkään.

– On helpottunut ja iloinen olo. Aavistuksen olisi voinut mennä kovempaa, että olisi mennyt alle minuutin. Ihan huikea suoritus, suomalainen hihkui ennen välieräpaikan kohtalon ratkeamista, mutta totesi itsekin, ettei usko ajan aivan riittävän jatkoon.

Alkuerien nopein oli australialainen Kaylee McKeown, joka hurjasteli olympiaennätysajan 57,88. Jallow on varasijalla välieriin eli hän pääsee vielä altaaseen, mikäli joku jatkoon päässeistä jostain syystä jää pois.

Päivitys klo 13.38: Lisätty Jallow'n kommentit.

Päivitys klo 14.20: Lisätty Hulkon kommentit.

Lue myös:

Suomalaisilla huippupäivä olympialaisissa: uimareilta SE-ajat, purjehtijat ja ampujat onnistuivat – Yle seuraa hetki hetkeltä

Yllätysvalmiit suomalaisampujat ja -purjehtijat aloittavat Tokiossa – katso sunnuntain kisaohjelma ja lähetykset

Tokiossa nähtiin yöllä melkoinen jymypaukku – asiantuntijakin hämmästeli 18-vuotiaan tunisialaisen olympiavoittoa: "Jumalattoman isot jalat"

Suosittelemme sinulle