Hyppää sisältöön

Kommentti: Japanin kotikisojen maagisin hetki koettiin legendaarisessa pyhätössä – ensin sisko, sitten veli olympiakultaan Tokion kotitatamilla

Kun japanilainen sisaruspari voittaa tuplakultaa judossa puolen tunnin sisään, ehdotuksia otetaan vastaan, mikä hetki voisi panna paremmaksi kisaisännän papereissa, kirjoittaa Atte Husu Nippon Budōkanilta.

Japanin Uta Abe voittaa ensimmäisen olympiakultansa
Japanin Uta Abe voittaa ensimmäisen olympiakultansa

TOKIO. Lauantai-iltana ja sunnuntaiaamuna Japanin puhutuimmasta urheilijasta ei ole ollut epäselvyyttä.

Japanin yleisradioyhtiö NHK on pyörittänyt lähes tauotta koosteita Naohisa Takaton olympiavoitosta miesten 60 kilon sarjassa lauantai-iltana. Osansa huomiosta on saanut myös naisjudoka Funa Tonaki, joka kärsi oman sarjansa finaalissa yllätystappion noin puoli tuntia ennen Takatoa.

Tonakin lohduttomat tappion kyyneleet oli siis nopeasti pyyhitty pois japanilaisten verkkokalvoilta, jotka saattoivat kostua Takaton voitonriemusta. Takaton silmät ainakin kostuivat.

Tv:n välityksellä tarjottu Takaton ja Tonakin tunteiden ryöppy haastatteluissa oli mukaansatempaava: sanotaan näin, että olympiavoiton saavuttamisen merkitys kotitatamilla – tai vaihtoehtoisesti sen menettäminen kalkkiviivoilla – ei jäänyt vierasmaalaiselle epäselväksi.

Sunnuntai-iltana luvassa oli kuitenkin vielä jotain, mikä vavisuttaisi kyynistäkin urheilun seuraajaa.

Judon päänäyttämönä toimiva Nippon Budōkan on paitsi yksi japanilaisen urheilukulttuurin päänäyttämöistä myös Japanin kansainvälistymisen maamerkeistä.

Budōkan rakennettiin Tokion vuoden 1964 olympialaisia varten. Japanilaiset saalistivat kisoissa kolme neljästä jaossa olleesta judokullasta. Vuotta myöhemmin estradi kuului The Beatlesille, ja sittemmin siellä esiintyneiden länsimaisten huippuartistien lista on sanalla sanoen pitkä.

Sunnuntaina paikalle saapuneita tervehti erilainen mutta äänekäs konsertto. Budōkan sijaitsee keskellä upeaa puutarhaa, jonka henkeäsalpaavasta äänimaailmasta vastaavat kaskaat. Ilmiöön ei voi olla törmäämättä matkustaessaan mihin tahansa päin Japania.

Äänekäs olisi varmuudella ollut myös Budōkan, mikäli järjestäjät olisivat saaneet täyttää sen 14 000 -paikkaiset lehterit sunnuntai-iltana. Vapaita istuimia ei olisi ollut jaossa, kun jaossa olivat naisten 52-kiloisten ja miesten 66-kiloisten sarjan olympiakullat.

Kun kello löi paikallista aikaa 18.57, Uta Abesta tuli ipponilla ensimmäinen kotikisoissa kultaa voittanut japanilainen naisjudoka – vuoden 1964 karkeloissa kilpailivat vain miehet.

Tasan puoli tuntia myöhemmin Budōkanilla tehtiin olympiahistoriaa, kun Hifumi Abe saavutti kultamitalin pistevoitolla. 23-vuotias Hifumi Abe on kaksi vuotta nuoremman Uta Aben isoveli, ja kyseessä on ensimmäinen kerta kun sisaruspari voittaa olympiakultaa saman päivän aikana henkilökohtaisissa lajeissa.

Hifumi Abe ja hänen siskonsa Uta Abe voittivat kumpikin sunnuntaina olympiakultaa judossa.

Judo debytoi olympialaisissa Tokion kisoissa 1964 ja on ollut yhtäjaksoisesti kisaohjelmassa vuodesta 1972. Kultamitaleja Japanilla on nyt 42 kappaletta, toisena olevalla Ranskalla niitä löytyy 14.

Japanilaisjudokat ovat parhaimmillaan saaneet yksistä olympiakisoista, Ateenassa 2004, kahdeksan kultaa. Saldo on nyt kolme kultaa neljästä, ja kymmenen judoluokkaa on vielä käymättä.

Vaikka voittaminen, Japani ja judo kulkevat käsi kädessä, sunnuntain maagisen 30-minuuttisen ylittämiseen vaaditaan jotain, mitä ei heti ensi-istumalta tule mieleen. Uskallan väittää, että sellaista ei löydy ainakaan näistä kisoista.

Lue myös:

Ida Hulkko murskasi SE:n ja kauhoi välieriin tavalla, joka sai hänetkin haukkomaan henkeään – Mimosa Jallow putosi niukasti ennätyksestä huolimatta

Suomalaisilla huippupäivä olympialaisissa: uimareilta SE-ajat, purjehtijat ja ampujat onnistuivat – Yle seuraa hetki hetkeltä

Tokiossa nähtiin yöllä melkoinen jymypaukku – asiantuntijakin hämmästeli 18-vuotiaan tunisialaisen olympiavoittoa: "Jumalattoman isot jalat"

Katso tästä yön ja aamun kohokohdat: Suomalaisonnistumisia, jättiyllätys uinnissa ja uutuuslajien häikäisevät temput – "Mitä hel...mettiä!"

Suosittelemme sinulle