Hyppää sisältöön

Ida Hulkko teki kaksi vuotta sitten kovan päätöksen, ja nyt se kantaa hedelmää – "Lukemattomia suomalaisuimareita mennyt hukkaan"

Ida Hulkko alitti toukokuussa uimansa Suomen ennätyksensä yli puolella sekunnilla olympialaisissa. Asiantuntija Vesa Hanskin mukaan ennätysparannus on looginen jatkumo Hulkon kehityksessä.

Ida Hulkko oli yhtä hymyä alkueräuintinsa jälkeen. Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Ida Hulkko aloitti olympiaurakkansa loistavasti, kun hän paransi 100 metrin rintauinnin Suomen ennätystä yli puolella sekunnilla ja eteni maanantaina uitaviin välieriin.

Alkuerien seitsemänneksi nopeimman ajan, 1.06,19, uinut Hulkko ei osannut kilpailun jälkeen itsekään sanoa, miten niin kova ennätysparannus oli edes mahdollinen.

– Rukoilemalla varmaan. Tekniikka loppui viimeiselle 25 metrille ja sitten mentiin vaan sisulla maaliin. Ehkä se kuvaa sitä hyvää suomalaista sisukkuutta, Hulkko äimisteli.

Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski muistuttaa, että Hulkko lähti uintiin hankalasta tilanteesta. Hulkolla on kisoissa vain yksi laji, sillä Tokiossa ei kilpailla esimerkiksi hänen päämatkallaan, 50 metrin rintauinnissa.

– Tilanne oli hankala, koska hänen piti heti onnistua karsinnoissa. Hän ei olisi saanut uutta mahdollisuutta toisessa lajissa, jos tämä uinti olisi mennyt jollain tavalla pieleen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ida Hulkko haukkoi henkeään haastattelussa 100 metrin rintauinnin Suomen ennätyksensä jälkeen.
Ida Hulkko paransi ennätystään 54 sadasosalla. Kuva: Lehtikuva

Hanskin mukaan Hulkko onnistui hyvin. Viimeisen 50 metrin suoritus myös osoitti, että Hulkko on onnistunut kehittämään kestävyyttään valmentaja Jere Jänneksen johdolla.

– En havainnut äkkiseltään mitään sellaista, mikä olisi mennyt huonosti tai mitä pitäsi parantaa. Startti oli aivan loistava, väliaika oli riittävän kova ja loppukin tuli hyvin. Ehkä viimeiset viisi metriä näyttivät vaikealta, mutta ei siltä, että olisi kontannut maaliin. Hän vain pikkaisen väsähti, Hanski tiivisti.

Hanskin mukaan yli puolen sekunnin ennätysparannus ei ole Hulkon kohdalla mitenkään poikkeuksellista. Hän muistuttaa, että Hulkko alitti vuosi sitten heinäkuussa Tokion rajan ajalla 1.06,9, joten vuoden mittapuulla kehitysharppaus on looginen.

– Se vaan tuntuu isolta, kun tällaisella stepillä sijoitus nousee aiemmalta ennätystasolta ja sijoilta 13–15 seitsemänneksi. Seuraavalla stepillä ja seitsemällä kymmenyksellä ollaan jo olympialaisten mitalitaistelussa.

Uimareita mennyt hukkaan Yhdysvalloissa

Hulkko teki kaksi vuotta sitten kovan päätöksen, kun hän päätti palata Yhdysvaltojen yliopistosta Suomeen jo yhden lukukauden jälkeen. Hulkko kertoi tuolloin, ettei ollut onnellinen Floridassa, minkä lisäksi harjoitustavat eivät sopineet suomalaiselle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hulkon Suomen ennätysuinti 100 metrin rintauinnin alkuerissä.

Jälkikäteen on helppo sanoa, että Hulkko teki oikean päätöksen palatessaan Suomeen ja Jänneksen valmennukseen.

– Suomalaisilla uimareilla on aika vaikea päästä hyviin amerikkalaisiin yliopistoihin ja tämä ei ollut ihan laadukas. Hän myös itse kertoi harjoitelleensa tosissaan, mutta muut eivät niinkään. Oli oikea ratkaisua lähteä pois, eikä jäädä väkisin sinne pyörimään, Hanski sanoo.

– Meillä on mennyt lukemattomia suomalaisuimareita hukkaan Yhdysvalloissa. Sinne menee vuositasolla paljon uimareita, ja monesta ei kuulu yhtään mitään sen jälkeen. Tämä oli oikea ratkaisu.

Hulkon aika ei tullut Hanskille yllätyksenä, mutta sijoituksen osalta hän ei uskonut suomalaisen yltävän näin korkealle. Finaaliin päästäkseen Hulkon pitäisi käytännössä uusia sunnuntainen uintinsa maanantain välierässä.

– Uskon, että hän voi yltää finaaliin saakka. Rintauinnin alkuerässä kaikki uivat helposti määrättyjä aikoja. Välierissä kun laitetaan kaikki likoon, se näyttää helposti samanalaiselta ja parannusta ei hirveästi tule. Se on tietysti kiikun kaakun, mutta uskon, että tuontyyppisellä ajalla pääsee jatkoon.

Hulkko on mukana 100 metrin rintauinnin välierissä maanantaiaamuna kello 04.50 Suomen aikaa. Olympiauinnit kuullaan suorina lähetyksinä Yle Puheessa. Discoverylla on tv:n puolella yksinoikeus uintilajien ja koripallon suoriin lähetyksiin.

Yle Urheilun digipalveluissa ja tv-lähetyksissä nähdään kuitenkin parhaat palat sekä uintilajeista että koripallosta.

Maanantain suomalaisaikataulut ja lähetystiedot voit katsoa täältä.

Lue myös:

Katso Tokion maanantain kisaohjelma ja lähetykset

Ida Hulkko murskasi SE:n ja kauhoi välieriin tavalla, joka sai hänetkin haukkomaan henkeään – Mimosa Jallow putosi niukasti ennätyksestä huolimatta

Matti Mattssonilta väkevä avaus olympia-altaassa, vaikka välieräpaikka jäi haaveeksi – kauhoi lähelle Suomen ennätystä

Suosittelemme sinulle