Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Katso, miten Ida Hulkko taisteli olympiafinaalipaikasta fantastisen startin jälkeen – myönsi eilisen suorituksen painavan: "Oli aika rapea olo jo verryttelyssäkin"

Suomalainen sai jälleen erinomaisen startin 100 metrin rintauinnissa, mutta se ei kantanut loppukilpailuun. Hulkko oli välierien 12:s ajalla 1.07,02.

Ida Hulkko aloitti vahvasti, mutta olympiafinaali jäi haaveeksi
Samu Saatsi,
Antti-Jussi Sipilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisuimari Ida Hulkko jäi ulos finaalista Tokion olympialaisten naisten 100 metrin rintauinnin toisessa välierässä. Hulkko ui välierässä kaksi altaanmittaa aikaan 1.07,02. Aika toi hänelle lopulta 12. sijan välierissä.

Hulkko jäi hyvän alkunsa jälkeen pahasti jälkeen kovan välierän toisella altaanmitalla. Välierän voitti Etelä-Afrikan Tatjana Schoenmaker ajallaan 1.05,07, Iso-Britannian Lilly Kingin ja Italian Martina Carraron täydentäessä kärkikolmikon.

– Tämä välierä oli huomattavasti raskaampi kuin eilinen uintini. Se suoritukseni tiesi jo sitä, että minun voi olla vaikea lähteä tähän välierään. Se painaa ja oli aika rapea olo jo verryttelyssäkin. Vedin yllättävän hyvin olosuhteisiin nähden, suoritukseni kuoli vain aikaisemmin kuin eilen, Hulkko pohti Yle Urheilulle uintinsa jälkeen.

Hulkko ui aiemmin sunnuntaina välieriin parantaen samalla Suomen ennätystään. Hulkko oli tuolloin kaikkien alkuerien seitsemänneksi nopein ajallaan 1.06,19.

– Tiesin jo käännöksessä, että tästä tulee pitkä matka. Huomasin silloinkin sen väsymykseni. Lisäksi tuli huomattua tason suhteen, että tässä todella ollaan 100 metrin olympiavälierissä. Se iski kuin nyrkillä naamaan. Ei tätä voi kuitenkaan hävetä tässä vaiheessa.

Hulkko kertoi haastattelussa myös kärsineensä varsinaisesta "kisakrapulasta" ennen välierää. Väsymys ja puuskutus painoivat maanantaina. Hän harmitteli, ettei pystynyt keräämään itseään paremmin aamun kilpailuun. Itse kilpailu ei häntä jännittänyt.

– Starttini oli hyvä ja se onkin kehittynyt minulla. Ensimmäinen viisikymmentä metriä meni myös hyvin, mutta se ei lähtenyt tänään läheskään niin rennosti kuin aiemmin. Ei pidä hävetä, mutta tämän uintini kolmekymmentä viimeistä metriä ei ollut lainkaan kaunista katsottavaa. Siinä oli kuitenkin henkiinjäämistaistelu käynnissä, Hulkko analysoi.

– Oli vähän nihkeän näköinen loppu. Hänellä oli fantastinen startti tähänkin kisaan, kuten alkuerien uinnissaan, mutta hän hyytyi rankasti lopussa. Loppukilpailupaikka oli saatavilla, Ylen radiolähetyksen kommentaattori Vesa Hanski sanoi.

Pariisiin vahvaksi koko altaan mitalla

Hulkon olympialaiset päättyivät tiukkaan kamppailuun itsensä kanssa. Hän kuitenkin on erittäin tyytyväinen saavutuksiinsa nyt menneeltä olympiadilta.

– Onhan tämä ollut uskomaton pätkä. Vuonna 2017 kun siirryin Tampereelle valmennettavaksi, puhuimme vain Pariisin vuoden 2024 olympialaisista. Tokiosta ei ollut puhettakaan. Seuraavina vuosina päätimme kuitenkin, että mitä jos yritettäisiin jo tähän. Nyt sitten olemmekin tässä, Hulkko mietti.

– En olisi uskonut, että tämä kaikki olisi mennyt näin hyvin.

Viimeisin suomalainen uinnin olympiafinalisti on ollut Hanna-Maria Seppälä 100 metrin vapaauinnissa vuoden 2008 Pekingin kisoissa. Hulkolle Pariisin olympialaiset häämöttävät kauempana. Hän on omien sanojensa mukaan motivoitunut näyttämään osaamistaan vielä laajemmalla skaalalla. Hänen mukaansa kuluneiden vuosien työ on tuonut hänet erinomaiseen tilanteeseen. Asioita on tehty oikein.

– Minulla on vahva usko siihen, että jos saan harjoiteltua samalla tavalla kun aiemmin, saadaan vauhtikestävyyteni paremmaksi. Uusia ärsykkeitä tuomalla se voi olla sellaisella tasolla, että voin aloittaa ensimmäisen puolikkaan parhaiten ja jaksaa sen samalla tavalla takaisin päin.

Välierien tulokset

1. Tatjana Schoenmaker RSA 1.05,07 Q

2. Lilly King USA 1.05,40 Q

3. Lydia Jacoby USA 1.05,72 Q

4. Sophie Hansson SWE 1.05,81 Q

5. Julija Efimova ROC 1.06,34 Q

6. Jevgenila Tshikunova ROC 1.06,47 Q

7. Martina Carraro ITA 1.06,50 Q

8. Mona McSharry IRL 1.06,59 Q

9. Chelsea Hodges AUS 1.06,60

10. Qianting Tang CHN 1.06,63

11. Sarah Vasey GBR 1.06,87

12. Ida Hulkko FIN 1.07,02

Lue myös:

Mitä draamaa! Eetu Kallioinen jäi todella niukasti ulos olympiamitaleilta: "Harmittaa niin vietävästi" – Yle seuraa kisapäivää hetki hetkeltä

Ida Hulkko teki kaksi vuotta sitten kovan päätöksen, ja nyt se kantaa hedelmää – "Lukemattomia suomalaisuimareita mennyt hukkaan"

Kommentti: Japanin kotikisojen maagisin hetki koettiin legendaarisessa pyhätössä – ensin sisko, sitten veli olympiakultaan Tokion kotitatamilla

Suosittelemme