Rajojen avaaminen saattaa aiheuttaa koronatartuntojen lisääntymistä Suomessa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta Ylen aamun haastattelussa maanantaina.
Tuoreet maahantulorajoitukset tulivat voimaan tänä aamuna, ja esimerkiksi sisäraja eli EU- ja Schengen-maiden välinen matkustus vapautuu.
Pandemia on kuitenkin edelleen voimissaan maailmalla, huomauttaa Kiviranta.
– Useammassa maassa tapaukset ovat lähteneet jyrkkäänkin nousuun. On riski, että siellä tulee tartuntoja mukana, Kiviranta sanoo.
Kiviranta huomauttaa, että päätökset rajavalvonnan lopettamisesta tehtiin juhannuksen aikaan, kun Euroopassa nautittiin pitkästä tartuntamäärän laskusta.
– Silloin oli ihan eri tilanne. Tämä tilanne on muuttunut aika nopeasti viimeisten kolmen viikon aikana.
Toisaalta positiivista on, että rokotukset etenevät Euroopassa pääsääntöisesti hyvin. Monessa maassa yli puolet väestöstä on saanut jo kaksi rokotusannosta.
– Se tietysti pienentää riskiä, joka matkustajien kautta saattaa tulla.
Kivirannan mukaan pahin kauhukuva tällä hetkellä on se, että ilmaantuisi uusi virusmuunnos, joka leviäisi erittäin herkästi ja pystyisi merkittävästi kiertämään rokotteen antamaa suojaa.
– Se olisi ehkä sellainen tilanne, jossa me joutuisimme harkitsemaan uudestaan (rajavalvontaa), Kiviranta sanoo.
Voit katsoa koko haastattelun alla olevasta videosta.
"Aika paljon laitetaan matkustajan vastuulle"
Täyden ja hyväksytyn rokotesarjan saaneet voivat matkustaa Suomeen ilman rajoituksia mistä tahansa maasta.
EU-maista ja Schengen-alueelta saa tulla Suomeen vapaasti. Näistä maista tulevat kuitenkin testataan koronan varalta, jos heillä ei ole täyttä rokotetodistusta tai todistusta kuuden kuukauden aikana sairastetusta koronataudista. Heidän täytyy käydä testissä ensin rajalla ja toisen kerran noin 3-5 päivän päästä Suomeen saapumisesta.
Kivirannan mukaan rajoilla on valmistauduttu siihen, että kaikki Suomeen tulevat matkustajat haastatellaan ja käydään läpi. Rajavalvonta on kuntien terveysviranomaisten vastuulla.
Kivirannan mukaan valvonta on isotöistä etenkin niissä kunnissa, joihin matkailijoita tulee paljon. Silloin voi olla mahdollista, etteivät terveysviranomaiset ehdi ottaa yhteyttä kaikkiin rajanylittäjiin ja muistuttaa toisesta testikerrasta.
– Se ei ole tekosyy olla menemättä testiin. Tämä on lakiin kirjattu velvoite, ja matkustajan pitää mennä testiin, vaikka häneen ei oltaisi yhteydessä, Kiviranta huomauttaa.
– Nyt aika paljon laitetaan matkustajan vastuulle. Kun nämä on kirjoitettu lakiin, niin ne eivät ole enää suosituksia, vaan velvoitteita.
Testin väliin jättämisestä voi seurata sakkorangaistus.
Lue lisää: