Hyppää sisältöön

Tässä on olympialaisten upein tuuletus! Katso, miten aussivalmentaja riehui, kun "Terminaattori" syöksi supertähden valtaistuimeltaan

Kun Australian Ariarne Titmus nappasi olympiakultaa naisten 400 metrin vapaauinnin loppuhuipennukseksi, hänen valmentajansa Dean Boxall vauhkoontui täysin. Titmus on ensimmäinen 400 metrin vapaauinnin voittanut australialaisnainen sitten vuoden 1972.

Uinti: Katso olympialaisten komein tuuletus
Uinti: Katso olympialaisten komein tuuletus
Samu Saatsi

Naisten 400 metrin vapaauinnin olympiafinaalissa nähtiin huima trilleri Australian Ariarne Titmusin ja Yhdysvaltojen Katie Ledeckyn välillä. Titmus syöksi puolustavan olympiavoittajan Ledeckyn valtaistuimeltaan, nappaamalla olympiakullan Australiaan vain 0,67 sekuntia ennen amerikkalaista.

Titmusin voittoaika oli lopulta 3.56,69. Pronssia otti Kiinan Li Bingjie.

Titmusin loppukiri oli huima. Australialaisuimari, lempinimeltään "Terminaattori", kiri Ledeckyn ohi tiukalla kahden altaanmitan uinnillaan ja uusi MM-kisoissa 2019 ottamansa finaalivoittonsa amerikkalaisesta.

Huimaa hurmiota nähtiin myös katsomossa. Titmusin valmentaja Dean Boxall seurasi 20-vuotiaan suojattinsa otteita aitionsa laitaplekseistä kiinni pidellen. Kun Titmus ui voittoon, ei Boxall ollut pysyä lainkaan nahoissaan. Aussivalmentaja riemastui sydämensä pohjasta, napaten maskin pois kasvoiltaan ja heiluen villisti aition reunaa vasten.

Voit katsoa Boxallin tuuletuksen jutun yläpuolella olevasta videosta. Koosteen uinnista näet alla olevasta videosta.

Ariarne Titmus kukisti Katie Ledeckyn kovan taistelun päätteeksi 400 metrin vapaauinnissa.

Australialaismedia riemastui luonnollisesti uimarinsa voiton lisäksi myös tämän valmentajan juhlinnasta. Uutissivusto News.com.au (siirryt toiseen palveluun) tituleeraa Titmusia kansallissankariksi, mutta myös Boxallin "pelottavaa" tuuletusta "USA:n tyrmänneeksi"

– Nuoren uimarilupauksen mentori meni aivan berserkiksi katsomossa ja näytti menettäneen vartalonsa hallinnan. Hän myös pelästytti hänen kanssaan aitiossa olleen toimitsijaraukan melkein kuoliaaksi. Toimitsijalla ei ollut mitään keinoa pysäyttää juhlivaa aussia hänen ylitsepursuavan riemunsa keskellä, toimittaja James Mathey kuvaili.

Itse kultasankarilla oli kilpailun jälkeen tunteet vahvasti pinnassa.

– Yritän pitää itseni kasassa, en ole usko tätä. Yritin pitäytyä pelisuunnitelmassani ja olla mahdollisimman harkitseva. En voi uskoa, että tein tämän, Titmus kertoi australialaismedian mukaan.

Australialaisilla onkin syytä juhlaan myös maan saavutuksen suhteen. Titmus oli ensimmäinen 400 metrin vapaauinnin voittanut australialaisnainen sitten vuoden 1972 Münchenin olympialaisten, jolloin Shane Gould otti yhden kolmesta kullastaan kyseisellä matkalla.

Lue myös:

Mitä draamaa! Eetu Kallioinen jäi todella niukasti ulos olympiamitaleilta: "Harmittaa niin vietävästi" – Yle seuraa kisapäivää hetki hetkeltä

Tokion olympialaisissa sekava lähtöfarssi, voitokas Kalle Koljonen vei uskomattoman pallorallin – katso tästä yön ja aamun kohokohdat

Katso, miten Ida Hulkko taisteli olympiafinaalipaikasta fantastisen startin jälkeen – myönsi eilisen suorituksen painavan: "Oli aika rapea olo jo verryttelyssäkin"

Suosittelemme sinulle