Useissa maissa ympäri Eurooppaa on jatkossa varauduttava esittämään todistus koronarokotesuojasta, sairastetusta koronasta tai negatiivisesta testituloksesta ehtona erilaisten palveluiden käyttämiselle.
Eri maissa on käytössä vaihtelevia versioita paljon puhutuista koronapasseista. Koronapassilla on kuitenkin paikoin niin huono kaiku, että sanaa vältellään kuin kirosanaa. Sen sijaan puhutaan esimerkiksi todistuksista.
Ranska
Yksi tiukinta linjaa vetävistä maista on Ranska. Maan parlamentti hyväksyi myöhään sunnuntaina lain, joka tekee "koronapassista" entistä olennaisemman osan arkista elämää maassa.
Elokuun alusta lähtien Ranskassa ei pääse ravintolaan, kahvilaan, pitkän matkan junaan tai lennolle, jollei pysty esittämään todistusta siitä, että on joko täysin rokotettu, saanut äskettäin negatiivisen testituloksen tai sairastanut koronaviruksen hiljattain.
Todistusta vaaditaan jo nyt esimerkiksi Ranskan museoissa, elokuvateattereissa ja uimahalleissa.
Ranskassa laki myös määrää jatkossa kaikki terveydenhuolto- ja hoiva-alan työntekijät ottamaan koronarokotuksen. Rokottautuminen täytyy aloittaa 15. syyskuuta mennessä, tai riskinä on palkan menetys. Laki on voimassa 15. marraskuuta saakka, ja sen pidentäminen vaatii uuden äänestyksen.
Ranskassa koronarajoitustoimet ovat aiheuttaneet kymmeniätuhansia ihmisiä keränneitä mielenosoituksia, jotka ovat paikoin kärjistyneet väkivaltaisuuksiksi.
Perustuslakituomioistuimen pitää vielä hyväksyä uusi laki.
Italia
Italiassa astuvat elokuun 6. päivä voimaan vastaavat vaatimukset kuin Ranskassa. Museoihin, elokuvateattereihin, uimahalleihin, kuntosaleille ja sisälle ravintoloihin pääsee vain, jos näyttää "vihreän passin".
Italiassa vaadittava todistus on laajennettu versio EU:n laajuisesta digitaalisesta todistuksesta (siirryt toiseen palveluun). Italiassa todistuksen saa, jos on äskettäin sairastanut koronan, ottanut vähintään yhden rokoteannoksen tai saanut negatiivisen testituloksen enintään 48 tuntia aiemmin.
Harkinnassa on myös todistuksen vaatiminen Italian sisäisillä lennoilla, junamatkoilla ja pitkän matkan bussilinjoilla.
Italia on huhtikuusta lähtien edellyttänyt, että terveydenhuollon työntekijät ottavat koronarokotteen.
Italiassakin rajoitustoimia on vastustettu mielenosoituksissa, ja äärioikeiston poliitikot ovat arvostelleet kiivaasti hallituksen linjaa.
Kreikka, Portugali ja Irlanti
Kreikassa, Portugalissa ja Irlannissa ovat jo voimassa säännöt, jotka estävät pääsyn esimerkiksi sisälle ravintoloihin ja baareihin, ellei asiakas todista olevansa rokotettu koronavirusta vastaan.
Irlannissa todistukseksi kelpaa joko EU:n digitaalinen todistus tai maan oman terveydenhuoltojärjestelmän myöntämä kortti. Irlannissa todistuksen voi saada jos on saanut täyden rokotesuojan tai koronasta toipumisesta on kulunut enintään puoli vuotta.
Kreikka edellyttää Ranskan malliin, että terveydenhuollossa ja hoitokodeissa työskentelevät rokotuttavat itsensä koronavirusta vastaan. Ranskan tapaan myös Kreikassa on ollut mielenosoituksia, joissa on vastustettu rajoituksia.
Britannia
Britanniassa vaatimukset vaihtelevat sen mukaan, missä osassa maata ollaan. Pääministeri Boris Johnson ehti jo poissulkea pakollisen koronapassien vaatimisen Englannissa, mutta linja muuttui aiemmin tässä kuussa.
Johnsonin mukaan yökerhoihin ja vastaaviin tiloihin sisäänpääsemisen ehtona Englannissa on syyskuun lopulta alkaen todistus täydestä rokotesuojasta. Tällä hetkellä todistuksen vaatimista ravintolaan pääsemiseksi vasta suositellaan.
Skotlannissa taas rokotustodistuksia kyllä jaetaan, mutta niiden näyttämistä ei vaadita esimerkiksi ravintoloiden ovilla. Ravintolaan tulijan yhteystiedot kirjataan kuitenkin ylös ja säilytetään kolmen viikon ajan mahdollisten koronatartuntojen jäljitystyön helpottamiseksi.
Hoitokodeissa työskentelevien pitää Englannissa ottaa (siirryt toiseen palveluun) ensimmäinen koronarokoteannos viimeistään 16. syyskuuta. Täysi rokotesuoja työntekijöillä on oltava viimeistään 11. marraskuuta. Harkinnassa on rokotusvaatimuksen ulottaminen kaikkiin terveydenhuollon työntekijöihin.
Britanniassakin on nähty kiivaita mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan.
Saksa
Rokottamattomia saksalaisia on varoitettu siitä, että jatkossa heillä ei välttämättä ole pääsyä ravintoloihin, elokuvateattereihin ja urheilukatsomoihin.
Saksassakin on keskusteltu rokotuspakosta tietyissä ammateissa, kuten terveydenhuollossa, työskenteleville. Pakollisten rokotusten vaatimisen on kuitenkin pelätty romuttavan kansalaisten luottamuksen koko rokotuskampanjaa kohtaan.
Saksassa on pakon sijaan yritetty saada mahdollisimman moni rokotuttamaan itsensä tekemällä rokotteen saamisesta mahdollisimman helppoa. Valittu linja ei ole estänyt suuria ihmismääriä keränneitä mielenosoituksia.
Venäjä
Venäjällä on nähty alueellisia todistusvaatimuksia. Nopeasti lisääntyneistä tartunnoista kärsivässä Moskovassa otettiin aiemmin kesällä käyttöön vaatimus "koronapassista" ehtona kahvilaan, ravintolaan ja baariin pääsylle.
Viime viikolla vaatimuksesta kuitenkin luovuttiin sen kohtaaman kiivaan vastustuksen jälkeen. Yrittäjien mielestä todistusten vaatiminen on heidän toiminnalleen kuolinisku.
Aiemmin Moskovassa määrättiin kaikki palvelutehtävissä työskentelevät käymään rokotettavina.
Tanska
Yksi ensimmäisistä "koronapassin" käyttöön ottaneista maista on Tanska, jossa todistuksena on huhtikuusta lähtien käytetty mobiilisovellusta.
Sisäänpääsy esimerkiksi ravintoloihin onnistuu, jos sovelluksesta näkyy enintään 72 tuntia vanha negatiivinen testitulos, tieto rokotteen ottamisesta tai todistus tartunnasta toipumisesta enintään 12 viikkoa aiemmin.
Ruotsi
Ruotsissa ei vaadita todistuksia tai "koronapasseja" ehtona sisäänpääsylle esimerkiksi ravintoloihin ja kahviloihin.
Heinäkuun alusta alkaen rajoituksia on lievennetty entisestään ja sisätiloissa sallitaan aiempaa suurempi määrä ihmisiä. Seurueiden välillä pitää kuitenkin säilyttää metrin turvaväli.
Ruotsissa rokotuksen ottaminen on kaikille vapaaehtoista, eikä esimerkiksi terveydenhuollon työntekijöitä pakoteta ottamaan rokotetta.
Mitä mieltä olet rokotepassista ja siihen kytketyistä rajoituksista? Voit keskustella aiheesta tiistaihin klo 23 saakka.
Lue myös:
Erkka Mikkonen: Kun valtiovalta painostaa piikille, venäläinen ostaa väärennetyn rokotustodistuksen
Virologian professori Olli Vapalahti: Vielä ei ole rajoitusten poistamisen aika
Vieraita kasvoja näkyvissä: Lue esimerkit maista, joissa maskisäännöt ovat jo löystyneet