Hyppää sisältöön

Eetu Kallioisen olympiamitalijahti päättyi kirvelevällä tavalla – katso kaksi ratkaisevaa tuplavirhettä: "Mitä ihmettä tuossa tapahtui?"

23-vuotiaasta ampujasta tuli tuloksellaan 36 kaikkien aikojen toiseksi paras suomalainen skeetissä. Olympiakultaa ampui Yhdysvaltojen Vincent Hancock.

Eetu Kallioinen oli dramaattisesti neljäs skeetin finaalissa
Eetu Kallioinen oli dramaattisesti neljäs skeetin finaalissa

Eetu Kallioinen on ampunut Tokiossa miesten skeetin finaalissa neljänneksi. Finaaliin nuorimpana ampujana lähtenyt suomalainen tähtäsi lopputuloksekseen yhteensä 36.

Kallioinen ampui muuten puhtaita sarjoja, mutta kaksi kertaa kiekkopari päättyi kahteen ohilaukaukseen. Tämä teki Kallioisen mitalitoiveille hallaa, muiden ampujien tähdätessä tarkasti.

– Ei voi mitään.. Mitä ihmettä tuossa tapahtui? Mitä ihmettä? Kumpikin ohi, Ylen olympiaselostaja Christer Sarlin hämmästeli ensimmäisen kaksoisvirheen tullessa.

– Siinä se sitten menee. Voi hyvänen aika sentään, Sarlin puolestaan totesi lannistuneena Kallioisen ampuessa toisen tuplahutinsa.

Finaalissa olympiakullan ratkoivat Yhdysvaltojen Vincent Hancock ja Tanskan Jesper Hansen, joista kokenut amerikkalainen oli parempi. Hancockille olympiakulta on kolmas. Pronssia kisassa ampui Kuwaitin Abdullah Alrashidi.

Kallioinen otti itse neljännen sijan ymmärrettävän raskaasti.

– Fiilikset eivät ole todellakaan hyvät. Harmittaa niin vietävästi. Ei hirveästi lämmitä, että on ollut olympiafinaalissa, mutta ehkä se ajan kanssa paremmaksi muuttuu. Neljäs sija on sellainen, mitä kukaan ei halua, Kallioinen sanoi Ylen haastattelussa kisan jälkeen pettyneenä.

Suomalainen oli itsekin ymmällään lopun tuplahudeista. Hänen mukaansa suoritukset olivat teknisesti huonoja.

– Ensimmäisessä tuplassa en ollut täysin mukana. Jotain ei mennyt niin kuin piti sillä hetkellä. Menin ehkä vähän liian nopeasti. Se ei tullu niin sanotusti hirveän hyvään paikkaan, Kallioinen kertasi.

– Toinen oli oikeastaan täysin samanlainen suoritus. Ei johtunut tällä kertaa siitä, etten ollut valmiina tai hereillä. Ei vain lähtenyt tällä kertaa niin kuin piti.

Kallioinen kertoo saaneensa kisasta valtavasti uskoa jatkoon.

– Kaikki oli kunnossa koko ajan, annoin vaan mennä. Peruskisa oli yksi parhaista, mitä on tullut ammuttua.

– Aivan varmasti tästä tulee nälkää lisää jatkoon. Se on aivan varmaa.

"Varmaan tuntuu hetken päästä hyvältä"

Kallioisen perhe jännitti finaalia kotikatsomossaan Lopella. Isä Tero Kallioisen kommenteista paistoi pieni pettymys mitalitaiston ratkettua.

– Varmaan tuntuu hetken päästä hyvältä. Mitali oli lähellä, mutta ei vaan kyennyt ottamaan sitä, isäTero Kallioinen sanoo Yle Urheilulle.

Tero Kallioinen ampuu edelleen, ja hän on saavuttanut skeet-ammunnassa 50-vuotiaiden Suomen mestaruuden. Isä arveli, että tuplavirheet johtuivat suureksi kasvaneesta jännityksestä.

– En osaa sanoa, mutta veikkaan, että meni jännityksen piikkiin. Hän olisi normaalitilanteessa ne varmasti saanut, mutta jännitys oli niin kova.

Aaro Kallioinen oli ylpeä isoveljensä suorituksesta.

– Hän ampui hienosti, mutta jännitys nousi varmaan liian korkeaksi, eikä hän enää pystynyt pitämään hyvää tulosta, Aaro tiivisti.

Historian toiseksi paras olympiaskeetissä

Suomi on voittanut viimeksi skeetissä olympiamitalin vuonna 2004, kun Marko Kemppainen tähtäsi olympiahopeaa Ateenassa. Tämä tekee Kallioisesta olympiahistorian toisiksi parhaan suomalaisen skeetissä.

Suomalaisten ampumaurheilumenestys on ollut 2000-luvusta eteenpäin vahvaa, Satu Mäkelä-Nummelan voitettua olympiakultaa ja Henri Häkkisen olympiapronssia Pekingissä 2008.

23-vuotias Kallioinen on onnistunut komeasti kaikissa aikuisten arvokisoissaan. Kallioinen ampui aiemmin toukokuun lopussa olympiapaikan lisäksi EM-pronssia Kroatian Osijekissa.

Kallioinen sijoittui kolmanneksi skeetin peruskilpailussa. Voiton siinä jakoivat Italian Tammaro Cassandro ja Ranskan Eric Delaunay tuloksella 124. Kallioisen karsintatulos oli 123.

Lue myös:

Eetu Kallioinen jäi niukasti ulos skeetin olympiamitaleilta, Kaarle Tapper johdossa purjehduksen laser-luokassa – Yle seurasi hetki hetkeltä

Eetu Kallioinen kasvoi räiskyvästä persoonasta kylmänviileäksi olympiamitaliehdokkaaksi – isä muistaa, kuinka nuorelta skeet-ampujalta paloivat helposti käämit

Suosittelemme sinulle