Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus kumosi Tukesin ennakoivan kieltopäätöksen Maria Nordinin verkkokurssista – nykylainsäädäntö ei mahdollista kiellon antamista ennakkoon

Ennakoiva kielto oli ensimmäinen laatuaan, joten nyt tullut hallinto-oikeuden päätös ei vaikuta Tukesin muihin asioihin. Perusvalvontaa suoritetaan jatkossakin samaan tapaan kuin aiemmin.

Maria Nordin arkistokuvassa vuodelta 2017. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Vuonna 2019 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin Maria Nordinin verkkokurssille määräämä ennakoiva kieltopäätös ja 100 000 euron uhkasakko on kumottu hallinto-oikeudessa.

Tukesin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että hallinto-oikeuden päätöksen mukaan nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista ennakoivan kieltopäätöksen määräämistä.

Hallinto-oikeus kuitenkin totesi, että Tukesin pyrkimyksenä on ollut lain tarkoituksen mukaisesti ennaltaehkäistä kuluttajapalvelusta aiheutuvia merkittäviä terveysvaaroja, jotka kohdistuvat myös heikossa asemassa oleviin ihmisiin.

Alkuperäisen päätöksen mukaan Tukes kielsi palveluntarjoajaa esittämästä palvelun tai sen markkinoinnin yhteydessä sellaisia ohjeita tai väitteitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa.

Suurta uhkasakkoa perusteltiinkin vuonna 2019 sillä, että viraston kokonaisarvion mukaan palveluun liittyi sellaisia piirteitä ja elementtejä, joista saattoi aiheutua asiakkaalle terveydellistä vaaraa, esimerkiksi vakaville allergioille altistumista.

Tiedotteen mukaan palveluntarjoaja teki kurssiin vaaditut muutokset, joiden jälkeen kurssi täytti kuluttajaturvallisuuslain minimivaatimukset, mutta Tukesin mukaan mahdollisuus terveydelle vaaralliselle sisällölle oli olemassa myös jatkossa.

Nordin kiisti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) Tukesin tuoreen tiedotteen kertoman vaadituista muutoksista ja sanoo tehneensä itsenäisesti muutamia korostuksia turvallisuusohjeisiin, jotka hänen mukaansa olivat mukana kurssilla alusta alkaen.

Tukesin mukaan palveluntarjoajan kurssimateriaaliin tekemät muutokset on kuitenkin yksilöity tapaukseen liittyvissä asiakirjoissa ja ovat todennettavissa.

Hallinto-oikeuden päätös ei vaikuta perusvalvontaan

Tukes valvoo Suomessa kuluttajille tarjottavien palveluiden turvallisuutta kuluttajaturvallisuuslain perusteella silloin, kun palveluille ei ole olemassa tarkempaa erityislainsäädäntöä.

Ennakoiva kieltopäätös ja tukeva uhkasakko määrättiin ensimmäistä ja viimeistä kertaa vuoden 2019 päätöksessä, joten nyt tullut kumoava päätös ei vaikuta Tukesin muihin asioihin.

Ennakoivan kiellon kumoaminen ei vaikuta viraston perusvalvontaan, joten palvelut eivät saa jatkossakaan aiheuttaa vaaraa terveydelle.

Tukes voi tarvittaessa kieltää kuluttajapalvelun erillisellä päätöksellä, jos palveluntarjoaja esittää terveydelle vaarallisia väitteitä.

Lainsäädäntöön kaavaillaan nyt muutosta. Vaihtoehto- ja uskomushoitojen sääntelyn selvitystyön on suunniteltu alkavan sosiaali- ja terveysministeriössä tämän vuoden aikana.

Tiedotteen mukaan Tukes pitää kannatettavana, että vaihtoehto- ja uskomushoitoja käsittelevän uuden erityislain laatiminen etenisi hallitusohjelman mukaisesti.

Juttua päivitetty 26.7. klo 12.24: Lisätty Tukesin vastine Maria Nordinin Twitter-päivitykseen.

Lisäys 27.7. klo 10.35: Lisätty maininta siitä, että Nordinin mukaan turvallisuusohjeet ovat olleet mukana kurssilla alusta alkaen. Lisätty linkki hänen twiittinsä.

Lue myös:

Jättimäinen uhkasakko rajoittamaan bloggari Maria Nordinin aivokurssin markkinointia – lievin mahdollinen keino, Tukes perustelee

Suosittelemme sinulle