Hyppää sisältöön

Kirjanpainajatuhot pakottavat puunkaatoon Tiirismaalla

Tiirismaata on pyritty säästämään hakkuilta, mutta tuhohyönteiset uhkaavat vanhaa kuusikkoa. Pystyyn kuolleet puut voivat myös olla vaaraksi ohikulkijoille.

Kirjanpainajien tuhoama kuusikko sijaitsee Tiirismaan tv-maston läheisyydessä. Arkistokuva mastoa ympäröivistä metsistä toukokuulta 2021. Kuva: Dani Branthin / Yle
Sini Ojanperä

Hollolan Tiirismaalla joudutaan kaatamaan puita hyönteistuhojen takia. Kirjanpainajakuoriainen on tuhonnut jo usean vuoden ajan järeää kuusimetsää tv-maston länsipuolella, ja alueella on kymmeniä pystyyn kuolleita puita.

Suosittua virkistysaluetta on pyritty säästämään hakkuilta, mutta Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen metsäarvioitsijan Juhani Jaskarin mukaan kuoriaisen leviämistä on nyt pakko ryhtyä rajaamaan alueella.

– Tavoitteena on saada monta vuotta jyllännyt epidemian alku aisoihin rajaamalla se sellaiseen kohtaan, jossa puusto on jonkin verran nuorempaa ja pienempää, hän kertoo.

Kuolleet puut voivat olla myös vaarallisia ohikulkijoille. Sama vanha kuusikko levittäytyy isolle alueelle vedenottamon suuntaan.

– Pahimmillaan koko laaja rinnealue voi tuhoutua kirjanpainajan takia, Jaskari varoittaa.

Hyönteistuhoalueelle kaavailtiin avohakkuita, mutta suunnitelmasta on valitettu, joten puunkaato toteutetaan pienemmässä mittakaavassa.

Hakkuut eivät aina tepsi

Kirjanpainajatuhot voivat aiheuttaa metsänomistajille taloudellisia menetyksiä. Tiirismaalla tuhohyönteisten leviämisen estämisessä ei ole metsäarvioitsija Juhani Jaskarin mukaan siitä kyse.

– Tiirismaa on virkistysalueena ykkösluokkaa koko Päijät-Hämeen alueella. Kyllä virkistyskäytön menettäminen olisi siinä ilman muuta suurempi juttu, hän sanoo.

Ongelmana on, ettei kirjanpainajaa välttämättä saada kuriin puiden kaadolla.

– Pienellä tuurilla se kuitenkin saadaan jopa pysäytettyä kokonaan, Jaskari arvioi.

Puita aletaan kaataa Tiirismaalla heinä-elokuussa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle